Vedenie VŠMU žiada ospravedlnenie od mesta Humenné

12.11.2018 10:55 | Tlačové správy |

Vyhlásenie Akademického senátu VŠMU a vedenia Vysokej školy múzických umení v Bratislave v súvislosti so zverejnením článku mesta Humenné o VŠMU

Vysoká škola múzických umení sa dôrazne ohradzuje proti obsahu článku s nadpisom „VŠMU sa ospravedlnila Mestu Humenné za študenta Cichu kvôli filmu ZUŠ Petra Breinera“, zverejneného na webovom sídle mesta Humenné v uplynulých dňoch (https://www.humenne.sk/Aktuality-a-oznamy/VSMU-sa-ospravedlnila-Mestu-Humenne-za-studenta-Cichu-kvoli-filmu-ZUS-Petra-Breinera/).

List VŠMU adresovaný Mestskému úradu Humenné, z ktorého cituje autor článku Emil Semanco, bol zaslaný dňa 15.03.2018 ako odpoveď VŠMU na list Mestského úradu Humenné zo dňa 27. 02. 2018. V tomto čase film „Základná umelecká škola Petra Breinera“, ktorého autorom je Eduard Cicha, študent Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, ešte v žiadnej podobe neexistoval. Je teda zrejmé, že nadpis dotknutého článku, ako aj jeho obsah je klamlivý a zavádzajúci.

Zverejnením dotknutého článku s klamlivými informáciami bola VŠMU a jej rektorka vtiahnutá do predvolebného – žiaľ nečestného – súboja a do dezinformačnej kampane, čo považujeme za neprijateľné. Rektorka VŠMU doc. Mgr. art. Mária Heinzová, ArtD. listom zo dňa 07. novembra 2018 oficiálne požiadala o ospravedlnenie sa VŠMU zo strany mesta Humenné, ako aj zo strany súčasnej primátorky mesta Humenné a autora článku, jej zástupcu. Zároveň v mene VŠMU vyzvala primátorku, aby dotknutý článok stiahla z webovej stránky mesta Humenné.

Akademický senát VŠMU a jej predseda prof. Peter Pavlac berie na vedomie list pani rektorky doc. Mgr. art. .Márie Heinzovej, ArtD. zo dňa 07. N ovembra 2018, adresovaný súčasnej primátorke mesta Humenné PhDr. Jane Vaľovej a v plnej miere podporuje jej snahu ohradiť sa voči zavádzajúcim informáciám, ktoré boli zverejnené v článku prezentovanom na oficiálnom webovom sídle mesta Humenné.
Akademický senát VŠMU zároveň podporuje snahu pani rektorky o očistenie mena inštitúcie VŠMU žiadosťou o ospravedlnenie sa zo strany mesta Humenné VŠMU ako aj snahu o očistenie jej mena.
Akademický senát VŠMU sa stotožňuje aj s vyjadrením pedagógov Ateliéru dokumentárnej tvorby FTF VŠMU, uverejnenom v médiách v pondelok 5.11.201, a zároveň vyjadruje podporu absolventovi VŠMU Eduardovi Cichovi.

VŠMU je akademická inštitúcia, ktorá okrem iného vedie svojich študentov k slobodnej, otvorenej, spoločensky kritickej umeleckej tvorbe. Akademický senát VŠMU tak vyjadruje podporu nevyhnutnosti angažovanej a slobodnej tvorby, ako jednému z najpodstatnejších zmyslov existencie umelecko-akademickej inštitúcie, akou je VŠMU.

Akademický senát VŠMU sa dištancuje od zneužitia mena VŠMU aj inštitútu rektora VŠMU na akékoľvek politické praktiky.

Danko sa urazil a počas predvolenej debaty v živom vysielaní odišiel (VIDEO)

Hospodárske noviny v spolupráci s rádiom Expres dnes naživo priniesli veľkú predvolebnú debatu, do ktorej pozvali jedenástich lídrov politických strán, ktoré kandidujú do parlamentu.

Objednajte si sériu Samsung Galaxy S20 medzi prvými a dostanete Galaxy Buds+ ako bonus

Tohtoročnú sezónu predstavovania nových smartfónov začal Samsung s trojicou vlajkových lodí Galaxy S20, Galaxy S20+ a Galaxy S20 Ultra 5G. Na Slovensku sa začnú predávať až 13. marca, no predobjednať si ich môžete už teraz. Ak si vybrané modely predobjednáte do 8. marca, dostanete k nim bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds+ ako bonus.

Požiadali o prešetrenie predaja vlastníka Markízy spoločnosti PPF

Český senátor Lukáš Wagenknecht zo strany Pirátov a poslanec tejto strany Jan Lipavský požiadali členov amerického Kongresu a akcionárov skupiny CME o prešetrenie plánovaného predaja CME spoločnosti PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera. Skupina PPF obavy odmieta.

Nevyvážené O 5 minút 12 prinieslo RTVS historický rekord (VIDEO)

Posledná diskusná relácia O 5 minút 12 pred voľbami si pripísala historický rekord v sledovanosti.

Rezník vypomáha Dankovi do poslednej chvíle, pchá ho aj tam, kde už nepatrí

Pred parlamentnými voľbami v roku 2016 štátom platená agentúra TASR, ktorej šéfoval Jaroslav Rezník, robila všetko preto, aby mimoparlamentnú SNS aj s Andrejom Dankom dostala do parlamentu. V chystaných voľbách 2020 sa scenár opakuje, Rezník Danka opäť zachraňuje.

Top filmy a seriály, ktoré si môžete vychutnať so 6 mesiacmi HBO zadarmo od SWAN-u

Kto by nechcel niečo zadarmo? SWAN teraz rozdáva darček všetkým novým zákazníkom, ktorý si k digitálnej televízii vezmú aj rýchly optický internet v rámci Balíkov DUO M, DUO L alebo Duo XL

Kto bude v posledných predvolebných debatách, prinášame prehľad (VIDEO)

Pár dní pred voľbami pripravujú televízie predvolebné debaty s lídrami strán, ktoré majú najväčšiu šancu zostaviť vládu a postaviť premiéra.

Po Slovensku sa šíri iniciatíva NIE V NAŠEJ KRAJINE, čo znamená?

Na Slovensku vznikla občianska iniciatíva „NIE v našej krajine“, ktorej posolstvo stojí na jednoznačnom odmietaní totalitnej ideológie a strachu, ktorý šíri.

Priatelia sú späť, herci natáčajú nový špeciálny diel (VIDEO)

Herci z kultového seriálu Priatelia po viac ako 15 rokoch od odvysielania poslednej epizódy spoločne natočia ďalší, špeciálny diel.

Google zablokoval niektoré volebné spoty Smeru-SD

Internetová spoločnosť Google zablokovala asi tri desiatky predvolebných reklám strany Smer-SD a tiež dve jej videá na platforme YouTube. Uviedol to server zive.sk. Podľa neho nemožno zistiť, z akých dôvodov firma prostredníctvom svojej služby Google Ads reklamné bannery a videá zablokovala.