Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu 5. 12. 2018

05.12.2018 15:50 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby SATRO PROMO spoločnosti SATRO s.r.o.;

• schválila zmenu licencie na vysielanie televíznej programovej služby vysielateľovi  PHONOTEX spol. s r.o. v časti „Názov programovej služby“ na „video bar“;

• odňala frekvenciu 95,9 MHz Liptovský Mikuláš vysielateľovi RADIO ROCK, s.r.o. (programová služba Rádio One Retro) z dôvodu, že v dňoch 14. 5., 7. 6. a 24. 7. 2018 nevyužíval frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená, čím porušil § 68 ods. 7 písm. a) ZVR;

• odňala frekvenciu vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Rádio One) z dôvodu, že v dňoch 14. 5., 7. 6. a 24. 7. 2018 nevyužíval frekvenciu 107,8 MHz Liptovský Mikuláš na účely, na ktoré mu bola pridelená, čím porušil § 68 ods. 7 písm. a) ZVR;

• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) za porušenie § 18a písm. a) ZVR z dôvodu, že v mesiaci máj 2018 zabezpečil, aby bolo najmenej 10 % všetkých vysielaných programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, alebo tlmočených do posunkovej reči nepočujúcich alebo v posunkovej reči nepočujúcich;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Z prvej ruky dňa 25. 9. 2018;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých – časové zaradenie) v súvislosti s tým, že dňa 23. 9. 2018 o cca 11:00 hod. odvysielal program Spojky, v rámci ktorého odznela pieseň Bobby Brown, čím mohlo dôjsť k časovému zaradeniu programu v rozpore s vyhláškou JSO;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Marek Petráš (programová služba Rádio Košice) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, z dôvodu nevyužívania frekvencie 103,2 MHz Budulov na účely, na ktoré mu bola pridelená;

• začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie I. HEIZER – MINI SERVIS, s.r.o. z dôvodu možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že mohol poskytovať retransmisiu televíznych programových služieb a retransmisiu rozhlasovej programovej služby bez súhlasov ich pôvodných vysielateľov;

• začala správne konanie voči vysielateľovi OTS, s.r.o. (programová služba Kysucké televízne vysielanie – KTV) vo veci možného porušenia § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy), ku ktorému mohlo dôjsť vysielaním viacerých komunikátov dňa 16. 10. a 19. 10. 2018 a vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. d) (vysielanie v rozpore s udelenou licenciou), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 16. 10. a 19. 10. 2018;

• uznala za neopodstatnené 7 sťažnosti resp. ich časti, medzi nimi aj

- sťažnosť fyzickej osoby na vysielanie programu Správy RTVS dňa 14. 9. 2018 (RTVS, Jednotka) v ktorej sťažovateľ namietal nespisovné používanie slovenského jazyka v televíznom vysielaní. Sťažovateľ nesúhlasil predovšetkým s tvrdou výslovnosťou písmena ľ v slovách, kde sa v spisovnom jazyku vyslovuje mäkko. Vzhľadom na nízku frekvenciu nesprávne vyslovených slov, Rada vyhodnotila sťažnosť ako neopodstatnenú a dospela k záveru, že sa v budúcnosti bude bližšie zaoberať jazykovou úrovňou vo vysielaní. Z tohto dôvodu vydá k problematike používania spisovného jazyka aj svoje stanovisko.

1. Slovensko kleslo na rebríčku slobody tlače. Príčinou sú útoky Fica, vražda novinára aj situácia v RTVS

Svetová novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) dnes zverejnila pravidelný Index slobody tlače. Slovensko sa na rebríčku opäť prepadlo oproti minulému roku o 8 priečok. Je na 35 mieste.

RTVS v súvislosti s úmrtím televíznej hlásateľky a teatrológa mení program

2. RTVS v súvislosti s úmrtím televíznej hlásateľky a teatrológa mení program

RTVS v súvislosti s úmrtím prvej internej televíznej hlásateľky Blaženy Kočtúchovej a teatrológa Jaroslava Blaha mení program.

Hypotéka roka: Slovenská sporiteľňa zvíťazila s veľkým náskokom

3. Hypotéka roka: Slovenská sporiteľňa zvíťazila s veľkým náskokom

Slovenská sporiteľňa získala ocenenie Hypotéka roka, ktoré udeľuje týždenník Trend v spolupráci s Fincentrom. V hodnotení odbornej poroty dominovala vo všetkých hodnotených kritériách, spravidla s vysokým odstupom.

DM drogéria spúšťa testovanie plniacich staníc na niektoré prostriedky

4. DM drogéria spúšťa testovanie plniacich staníc na niektoré prostriedky

V sobotu spustila obchodná sieť DM vo vybraných filiálkach testovanie ekologickej služby – plniacich staníc na pracie a čistiace prostriedky.

5. V ČR vlani riešili 11 trestných oznámení súvisiacich s obsahom konšpiračných webov

Na šírení xenofóbie v ČR sa výrazne podieľali konšpiračné weby.

6. Pozrite sa, ako vytvorili falošné video o moslimovi na katedrále pri vzniku požiaru (VIDEO)

Dôvod vzniku požiaru katedrály Notre-Dame v Paríži je stále neznámy. Francúzske úrady vyhlásili, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že išlo o úmysel a podpaľačstvo.

7. Mobil za volantom bez rizika. Aplikácie Android Auto a Apple CarPlay chránia vodičov

Hoci počet tragických dopravných nehôd na Slovensku dlhodobo klesá, vlani na našich cestách napriek tomu zomrelo až 229 osôb. Podľa niektorých odborníkov sú za poklesom týchto čísel modernejšie a bezpečnejšie autá, keďže podobný trend môžeme sledovať v takmer všetkých krajinách Európskej únie.

Požiar katedrály vyvolal záplavu konšpirácií o tom, kto to spôsobil

8. Požiar katedrály vyvolal záplavu konšpirácií o tom, kto to spôsobil

Požiar parížskej katedrály Notre-Dame vyvolal na internete záplavu lživých správ a sprisahaneckých teórií.

Riaditeľ vládnej letky vysvetľuje, aká je pravda o chemtrails (VIDEO)

9. Riaditeľ vládnej letky vysvetľuje, aká je pravda o chemtrails (VIDEO)

Jedným z najobľúbenejších a najprimitívnejších hoaxov, ktoré už roky šíria konšpirátori je hrozba chemtrails – ide o teóriu, že lietadla do ovzdušia rozprašujú rôzne škodlivé baktérie, vírusy a iné látky s cieľom poškodzovať krajinu, civilizáciu.

4ka pokrýva rýchlym roamingom európske krajiny

10. 4ka pokrýva rýchlym roamingom európske krajiny

Rýchle dáta nepoznajú hranice. V čoraz väčšom počte krajín môžu Štvorkári využívať už aj rýchly 4G medzinárodný roaming. Pred letnou sezónou operátor sprístupnil rýchle 4G dáta v roamingu v ďalších 21 krajinách.