Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu 5. 12. 2018

05.12.2018 15:50 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby SATRO PROMO spoločnosti SATRO s.r.o.;

• schválila zmenu licencie na vysielanie televíznej programovej služby vysielateľovi  PHONOTEX spol. s r.o. v časti „Názov programovej služby“ na „video bar“;

• odňala frekvenciu 95,9 MHz Liptovský Mikuláš vysielateľovi RADIO ROCK, s.r.o. (programová služba Rádio One Retro) z dôvodu, že v dňoch 14. 5., 7. 6. a 24. 7. 2018 nevyužíval frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená, čím porušil § 68 ods. 7 písm. a) ZVR;

• odňala frekvenciu vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Rádio One) z dôvodu, že v dňoch 14. 5., 7. 6. a 24. 7. 2018 nevyužíval frekvenciu 107,8 MHz Liptovský Mikuláš na účely, na ktoré mu bola pridelená, čím porušil § 68 ods. 7 písm. a) ZVR;

• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) za porušenie § 18a písm. a) ZVR z dôvodu, že v mesiaci máj 2018 zabezpečil, aby bolo najmenej 10 % všetkých vysielaných programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, alebo tlmočených do posunkovej reči nepočujúcich alebo v posunkovej reči nepočujúcich;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Z prvej ruky dňa 25. 9. 2018;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých – časové zaradenie) v súvislosti s tým, že dňa 23. 9. 2018 o cca 11:00 hod. odvysielal program Spojky, v rámci ktorého odznela pieseň Bobby Brown, čím mohlo dôjsť k časovému zaradeniu programu v rozpore s vyhláškou JSO;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Marek Petráš (programová služba Rádio Košice) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, z dôvodu nevyužívania frekvencie 103,2 MHz Budulov na účely, na ktoré mu bola pridelená;

• začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie I. HEIZER – MINI SERVIS, s.r.o. z dôvodu možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že mohol poskytovať retransmisiu televíznych programových služieb a retransmisiu rozhlasovej programovej služby bez súhlasov ich pôvodných vysielateľov;

• začala správne konanie voči vysielateľovi OTS, s.r.o. (programová služba Kysucké televízne vysielanie – KTV) vo veci možného porušenia § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy), ku ktorému mohlo dôjsť vysielaním viacerých komunikátov dňa 16. 10. a 19. 10. 2018 a vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. d) (vysielanie v rozpore s udelenou licenciou), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 16. 10. a 19. 10. 2018;

• uznala za neopodstatnené 7 sťažnosti resp. ich časti, medzi nimi aj

- sťažnosť fyzickej osoby na vysielanie programu Správy RTVS dňa 14. 9. 2018 (RTVS, Jednotka) v ktorej sťažovateľ namietal nespisovné používanie slovenského jazyka v televíznom vysielaní. Sťažovateľ nesúhlasil predovšetkým s tvrdou výslovnosťou písmena ľ v slovách, kde sa v spisovnom jazyku vyslovuje mäkko. Vzhľadom na nízku frekvenciu nesprávne vyslovených slov, Rada vyhodnotila sťažnosť ako neopodstatnenú a dospela k záveru, že sa v budúcnosti bude bližšie zaoberať jazykovou úrovňou vo vysielaní. Z tohto dôvodu vydá k problematike používania spisovného jazyka aj svoje stanovisko.

Danšari. Spoznajte umenie upratovať

1. Danšari. Spoznajte umenie upratovať

Danšari je japonské umenie upratovať, ktoré ponúka návod, ako si urobiť poriadok nielen v priestore, v ktorom žijeme, ale v sebe samom. Výborne ho popísala a ponúkla aj množstvo tipov Hideko Jamašitová v knihe Danšari – umenie upratovať.

Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

2. Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

Vydavatelia vlani zaznamenali nižší predaj tlačeného vydania novín. Predaný náklad klesol oproti predchádzajúcemu roku každému z piatich sledovaných celoštátnych denníkov.

RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

3. RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

Od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynie vo štvrtok 21. februára presne rok.

Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

4. Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

Televízia vysvetľuje, prečo v dueli nepočítala so Zuzanou Čaputovou.

Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

5. Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastnia hlavne český miliardár Daniel Křetínský a Patrik Tkáč z J&T, dokončila nákup francúzskych časopisov mediálnej skupiny Lagardère za 52 miliónov eur. Súčasťou kúpy je licencia na značku módneho magazínu Elle pre Francúzsko.

Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

6. Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

Národná rada dnes opätovne nezvolila žiadnych kandidátov na sudcov Ústavného súdu a súd sa tým stane nefunkčným.

eKasa prichádza na Slovensko

7. eKasa prichádza na Slovensko

Od 1. apríla vstúpi do platnosti nová povinnosť pre podnikateľov vo forme eKasy s online pripojením do systému finančnej správy. Štátu má priniesť zvýšenie transparentnosti výberu daní a podnikateľom zjednodušenie komunikácie so štátom a potenciál pre inovácie. Nové riešenia pokladníc okrem online pripojenia majú priniesť mnohé vlastnosti, ktoré podnikateľom môžu uľahčiť život. Všetky bločky z pokladníc budú po novom obsahovať aj QR kód, ktorý jednoduchým spôsobom umožní overiť pravosť a platnosť pokladničného dokladu.

8. Komisia: Bývalý prorektor Univerzity Karlovej sa v textoch dopustil plagiátorstva

Bývalý prorektor Univerzity Karlovej v Prahe Martin Kovář sa podľa etickej komisie Filozofickej fakulty UK dopustil plagiátorstva. Na rokovaní akademického senátu Filozofickej fakulty UK to uviedla členka komisie Olga Lomová.

9. Cestovateľ Miroslav Zikmund oslavuje 100 rokov, na všetky miesta by sa vrátil opäť (VIDEO)

Cestovatelskou legendou se už za života stala dvojice Zikmund - Hanzelka, která společně navštívila přes 80 zemí, ve světě proslavila bývalé Československo a vozy Tatra a mimo jiné dojednala i zakázky pro československý průmysl.

10. O 100 dní budú Eurovoľby - kampaň prináša súťaž, špeciálnu schránku aj časomieru

Len niekoľko týždňov po prezidentských voľbách čakajú Slovensko ďalšie dôležité voľby – voľby do Európskeho parlamentu. Voliči na Slovensku budú v sobotu 25. mája 2019 vyberať 14 zástupcov do Európskeho parlamentu.