Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu 5. 12. 2018

05.12.2018 15:50 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby SATRO PROMO spoločnosti SATRO s.r.o.;

• schválila zmenu licencie na vysielanie televíznej programovej služby vysielateľovi  PHONOTEX spol. s r.o. v časti „Názov programovej služby“ na „video bar“;

• odňala frekvenciu 95,9 MHz Liptovský Mikuláš vysielateľovi RADIO ROCK, s.r.o. (programová služba Rádio One Retro) z dôvodu, že v dňoch 14. 5., 7. 6. a 24. 7. 2018 nevyužíval frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená, čím porušil § 68 ods. 7 písm. a) ZVR;

• odňala frekvenciu vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Rádio One) z dôvodu, že v dňoch 14. 5., 7. 6. a 24. 7. 2018 nevyužíval frekvenciu 107,8 MHz Liptovský Mikuláš na účely, na ktoré mu bola pridelená, čím porušil § 68 ods. 7 písm. a) ZVR;

• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) za porušenie § 18a písm. a) ZVR z dôvodu, že v mesiaci máj 2018 zabezpečil, aby bolo najmenej 10 % všetkých vysielaných programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, alebo tlmočených do posunkovej reči nepočujúcich alebo v posunkovej reči nepočujúcich;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Z prvej ruky dňa 25. 9. 2018;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých – časové zaradenie) v súvislosti s tým, že dňa 23. 9. 2018 o cca 11:00 hod. odvysielal program Spojky, v rámci ktorého odznela pieseň Bobby Brown, čím mohlo dôjsť k časovému zaradeniu programu v rozpore s vyhláškou JSO;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Marek Petráš (programová služba Rádio Košice) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, z dôvodu nevyužívania frekvencie 103,2 MHz Budulov na účely, na ktoré mu bola pridelená;

• začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie I. HEIZER – MINI SERVIS, s.r.o. z dôvodu možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že mohol poskytovať retransmisiu televíznych programových služieb a retransmisiu rozhlasovej programovej služby bez súhlasov ich pôvodných vysielateľov;

• začala správne konanie voči vysielateľovi OTS, s.r.o. (programová služba Kysucké televízne vysielanie – KTV) vo veci možného porušenia § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy), ku ktorému mohlo dôjsť vysielaním viacerých komunikátov dňa 16. 10. a 19. 10. 2018 a vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. d) (vysielanie v rozpore s udelenou licenciou), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 16. 10. a 19. 10. 2018;

• uznala za neopodstatnené 7 sťažnosti resp. ich časti, medzi nimi aj

- sťažnosť fyzickej osoby na vysielanie programu Správy RTVS dňa 14. 9. 2018 (RTVS, Jednotka) v ktorej sťažovateľ namietal nespisovné používanie slovenského jazyka v televíznom vysielaní. Sťažovateľ nesúhlasil predovšetkým s tvrdou výslovnosťou písmena ľ v slovách, kde sa v spisovnom jazyku vyslovuje mäkko. Vzhľadom na nízku frekvenciu nesprávne vyslovených slov, Rada vyhodnotila sťažnosť ako neopodstatnenú a dospela k záveru, že sa v budúcnosti bude bližšie zaoberať jazykovou úrovňou vo vysielaní. Z tohto dôvodu vydá k problematike používania spisovného jazyka aj svoje stanovisko.

Martinus: Najlepšie knihy roka 2018

1. Martinus: Najlepšie knihy roka 2018

Kníhkupectvo Martinus pripravilo na záver roka výber najlepšieho čítania a kníh v roku 2018. Výber zostavila Jana Šlinská z Martinusu.

Ďurkovič žiada od vedenia RTVS ospravedlnenie

2. Ďurkovič žiada od vedenia RTVS ospravedlnenie

Redaktor Reportérov poslal Ladislav Ďurkovič poslal Rade RTVS aj vedeniu RTVS predžalobnú výzvu, v ktorej žiada od vedenia o ospravedlnenie a nápravu.

V chystanej talentovej šou na Markíze a Nova bude aj Jana Kirschner

3. V chystanej talentovej šou na Markíze a Nova bude aj Jana Kirschner

Televízie Markíza a Nova chystajú na jar tretiu sériu speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko.

4. Kniha novinára o československom agentovi sa stala námetom pre hollywoodsky film

Kniha novinára  Jaroslava Kmenta Český špión Erwin van Haarlem sa stala námetom pre hollywoodsky film. Autorovi a investigativnemu novinárovi ponúkol spoluprácu producent a scenárista David Klawans.

Fico bude mať Duel Špeciál u Jaromíra Soukupa v TV Barrandov

5. Fico bude mať Duel Špeciál u Jaromíra Soukupa v TV Barrandov

Predseda Smeru Robert Fico bude vo štvrtok hosťom kontroverzného moderátora Jaromíra Soukupa v TV Barrandov v jeho relácii Duel Špeciál.

Popoluška má tento rok vlastnú známku aj výstavu

6. Popoluška má tento rok vlastnú známku aj výstavu

Filmová rozprávka Tri oriešky pre Popolušku je nielen pre divákov na Slovensku a Česku, ale aj v Nemecku jedným zo symbolov Vianoc.

Robert Fico: Čelíme mediálnemu lynču, nenecháme to takto

7. Robert Fico: Čelíme mediálnemu lynču, nenecháme to takto

V sobotu mala strana Smer-SD v Trenčíne snem.

ʼNdrangheta. Nenásytná talianska mafia

8. ʼNdrangheta. Nenásytná talianska mafia

´Ndrangheta v prvých rokoch nášho storočia ešte viac zbohatla a presadila sa aj na medzinárodnej úrovni. Dávno totiž vyrovnala krok s globálnym trhom a investovala do obchodných aktivít...

Kaliňák obhajuje konšpirátorov a aj oni ho majú celkom radi

9. Kaliňák obhajuje konšpirátorov a aj oni ho majú celkom radi

Bývalý minister vnútra a poslanec Smeru Robert Kaliňák vo štvrtok zvolal tlačovú besedu, na ktorej kritizoval spravodajské médiá. Naopak mal potrebu zastať sa webu, ktorý šíri hoaxy, antisemitizmus a medicínske bludy.

10. Šéfredaktor podal výpoveď po tom, ako majiteľ dal do novín nekorektnú antikampaň

To, aké články pôjdu alebo nepôjdu do novín, v nezávislých novinách rozhoduje šéfredaktor. Inzercia je označená a mnohé médiá si dávajú pozor, aby aj platená inzercia bola korektná, antikampaň do novín nepúšťajú. To, čo predviedol majiteľ novín, je ukážkovým príkladom zneužitie novín na nekorektnú špinavú kampaň pred voľbami. Pokračovanie.