Na charitu sú Slováci z roka na rok štedrejší

06.12.2018 08:37 | Tlačové správy | TS Poštová banka

Ochota pomáhať ľuďom v núdzi sa v nás prebúdza nielen v období Vianoc. Počet darcov, ako aj objem finančných príspevkov na charitatívne účely postupne narastá. Jednotlivci najčastejšie posielajú sumy vo výške od 10 do 40 eur.

Prieskum o finančnej situácii Slovákov* prezradil, že štvrtina našincov zo svojho príjmu pravidelne niekoho podporuje. Každý piaty z nás prispieva niektorej z charitatívnych organizácii, a to v priemere sumou 14 eur mesačne. Analýza transakcií na účtoch klientov Poštovej banky počas uplynulých viac ako troch rokov pritom ukázala, že empatických ľudí pribúda. „Od roku 2015 do októbra roku 2018 sa zvýšil počet ochotných prispievateľov, množstvo transakcií za účelom charity, ale aj objem darovaných prostriedkov, a to viac ako dvojnásobne. Kým počas prvého sledovaného roku naši klienti pomohli núdznym sumou 25-tisíc eur, len za uplynulých desať mesiacov tohto roku z ich účtov na dobrú vec odišlo vyše 51-tisíc eur. Jednotlivci posielajú najčastejšie sumy od 10 do 40 eur,“ upresňuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Medziročný nárast v počte darov zaznamenal aj portál ĽudiaĽuďom.sk, univerzálny on-line systém darcovstva, otvorený pre všetkých ľudí, ktorí potrebujú pomoc. „Od začiatku roku 2018 bolo prostredníctvom nášho portálu sprostredkovaných viac ako 56-tisíc darov od takmer 27-tisíc darcov, ktorí takto podporili ľudí v núdzi sumou 1 372 000 eur. Začiatkom septembra 2018 ohlásil darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk dosiahnutie hranice 5 miliónov darovaných eur. Výška príspevkov každoročne rastie, medziročne suma darov stúpla o 23 %. Zatiaľ čo v porovnaní rokov 2016 a 2017 išlo o 16-percentný nárast v počte darov, v porovnaní s rokom 2015 je až 100-percentný,“ dodáva Elena Šliangiarová, výkonná riaditeľka Ľudia Ľuďom. Priemerný dar, ktorým darcovia najčastejšie podporia výzvu jednotlivca či organizácie cez tento kanál, je 10 eur.

Podľa skúseností darcovského portálu pocit spolupatričnosti a potreba pomáhať iným sa v Slovákoch prebúdza najmä v zimných mesiacoch, keď sme všetci o čosi citlivejší a vnímavejší. „Teší nás však, že rozdiel v počte darov, alebo darovanej sumy v jednotlivých mesiacoch v porovnaní s decembrom nie je závratný, čo je dôkazom toho, že aj počas roka sú ľudia ochotní pomáhať,“ hovorí E. Šliangiarová. Predpoklad, že najštedrejší sme v období Vianoc, sa nepotvrdil ani v radoch klientov Poštovej banky. „Svoje srdcia a peňaženky otvárajú na podporu iných viac–menej rovnako často v priebehu celého roka. V roku 2015 bol predsa len o niečo silnejší mesiac november, o rok neskôr máj, vlani sme sa najviac rozdávali v septembri a tento rok zatiaľ vedie október,“ dodáva L. Žáčková. Aj týždeň môžeme rozdeliť na empatickejšie a menej empatické dni. Slováci sú najochotnejší pomáhať v pondelok.

Najviac nás dokážu osloviť osudy rodín, ktoré potrebujú finančné prostriedky na liečbu alebo rehabilitácie pre dieťa. Iní svojím darom podporujú organizácie, či združenia, ktorých činnosť sa im páči a vnímajú ju ako prospešnú a zmysluplnú. Výber jednotlivých výziev – žiadostí o pomoc, spomedzi ktorých si darcovia vyberajú, je veľmi individuálny. Obrovskú vlnu nezištnej pomoci a spolupatričnosti dokážu ľudia prejaviť pri rôznych aj pri akútnych situáciách, kedy napríklad príde rodina o dom v dôsledku požiaru a podobne.

Ani zamestnanci Poštovej banky nie sú ľahostajní voči ťažkým osudom iných ľudí a celoročne podporujú aktivity Nadácie Poštovej banky, ktoré sa zameriavajú aj na túto oblasť:

• Na konci prázdnin sa v rámci projektu Do školy s Poštovou bankou jednotlivé oddelenia postarali o kompletnú školskú výbavu pre 35 detí zo sociálne slabších rodín.

• V rámci Vianočných trhov banka poskytuje vlastné priestory chráneným dielňam, alebo domovom sociálnych služieb na predaj vianočného sortimentu, ktorý si sami vyrobili, a o ktorý je medzi zamestnancami banky vždy veľký záujem.

• Výťažok z tomboly na vianočnom večierku Poštovej banky každoročne putuje na dobrú vec. Tento rok je určený pre Nadáciu detského kardiocentra na financovanie vzdelávania detí, ktoré kvôli chorobe nemôžu navštevovať školu s ostatnými spolužiakmi.

• Obľúbenou charitatívnou aktivitou je aj Stromček splnených prianí. Jednotlivci alebo skupiny zamestnancov môžu splniť niektoré z 55 vianočných želaní detí a ich rodín, ktoré by bez pomoci iných nezažili štedré sviatky. Okrem toho, každému členovi týchto rodín prispeje Nadácia Poštovej banky sumou 20 eur na vianočné prípravy.

• Na jeseň tiež organizuje Nadácia Poštovej banky zbierku šatstva pre ľudí z sociálne slabých rodín.

Polícia upozorňuje na výhražné správy na facebooku s výzvou platiť

1. Polícia upozorňuje na výhražné správy na facebooku s výzvou platiť

Polícia dnes upozornila, že niektorým užívateľom facebooku prišla správa, ktorej autor sa vyhráža, že sa dostal na ich účtu na facebooku, vie si stiahnuť celý obsah a žiada 100 €, ak ich dostane, ich účet nechá tak.

Zmizol poľský milionár a filmový producent

2. Zmizol poľský milionár a filmový producent

Poľskí policajti, hasiči, pohraničníci a záchranári na severovýchode Poľska druhý deň pátrajú po milionárovi a filmovom producentovi Piotrovi Wozniak-Starakovi, ktorý zmizol na Mazurských jazerách.

3. Prokurátori vyzvali verejných činiteľov, ktorí s Kočnerom páchali trestnú činnosť, aby sa prihlásili (VIDEO)

Pri vyšetrovaní prípadu vraždy Jána Kuciaka boli získané poznatky o trestnej činnosti predstaviteľov štátnych orgánov, oznámili dnes prokurátori špeciálnej prokuratúry na tlačovej besede.

Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

4. Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

Nezáleží na tom, či prázdninové mesiace strávite v Tatrách, pri jadranskom pobreží alebo kdekoľvek inde. Kým budete mimo domu, treba sa postarať o to, aby vaša obývačka zostala bez neželaných návštev.

Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

5. Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

Čínske štátne médiá sa stali nástrojom informačnej vojny Pekingu proti demonštrantom, ktorí sa od júna búria proti pomerom v Hongkongu. Obhajujú kroky tamojšej polície a manipulatívnym spravodajstvom zhadzujú účastníkov protestov, z ktorých zosnovania vinia Západ. V čínskom podaní sú aktuálne udalosti dielom malej skupiny násilníkov, ktorá bez podpory ľudu usiluje o nezávislosť Hongkongu a rozvracia Čínu, píše denník The New York Times.

DIGI prináša najlepší svetový program

6. DIGI prináša najlepší svetový program

DIGI SLOVAKIA si so štartom svetových futbalových líg pripravila pre svojich zákazníkov zaujímavú jesennú kampaň. Na štyroch kanáloch DIGI SPORT a novom programe PREMIER SPORT čaká na divákov to najlepšie zo svetového futbalu. Zákazníci si môžu vychutnať až 11 športových HD kanálov a k tomu 54 rodinných programov už v základnom balíku za stále nezmenených 9,60 € mesačne. Jesennú kampaň DIGI spúšťa od 15. augusta 2019.

Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

7. Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

Spoločnosť Facebook platila stovky externých spolupracovníkov, aby pre ňu prepisovali hlasové správy užívateľov jednej z jej aplikácií.

8. Terčom kybernetického útoku sa stali novinári aj aktivisti, ktorí informujú o Rusku

Tri desiatky expertov na Rusko v Európe a USA, medzi nimi pracovníci mimovládnych organizácií, akademici, novinári a politickí aktivisti, sa stali obeťou dômyselného kybernetického útoku, oznámil v sobotu investigatívny server Bellingcat.

Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

9. Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

V Británii prvýkrát zakázali dve reklamy na základe nového pravidla, ktoré nedovoľuje pri propagácii výrobkov prisudzovať mužom a ženám stereotypné role. Podľa regulačného úradu, ktorý v krajine na reklamy dohliada (ASA), sa nenáležité klišé objavilo v reklame amerického výrobcu potravín Mondelez a automobilky Volkswagen.

10. Bývalý šéfredaktor aj zástupca šéfredaktora Trendu chystajú nový ekonomický projekt

Odídenci z Trendu pripravujú ďalší nový ekonomický projekt.