Na charitu sú Slováci z roka na rok štedrejší

06.12.2018 08:37 | Tlačové správy | TS Poštová banka

Ochota pomáhať ľuďom v núdzi sa v nás prebúdza nielen v období Vianoc. Počet darcov, ako aj objem finančných príspevkov na charitatívne účely postupne narastá. Jednotlivci najčastejšie posielajú sumy vo výške od 10 do 40 eur.

Prieskum o finančnej situácii Slovákov* prezradil, že štvrtina našincov zo svojho príjmu pravidelne niekoho podporuje. Každý piaty z nás prispieva niektorej z charitatívnych organizácii, a to v priemere sumou 14 eur mesačne. Analýza transakcií na účtoch klientov Poštovej banky počas uplynulých viac ako troch rokov pritom ukázala, že empatických ľudí pribúda. „Od roku 2015 do októbra roku 2018 sa zvýšil počet ochotných prispievateľov, množstvo transakcií za účelom charity, ale aj objem darovaných prostriedkov, a to viac ako dvojnásobne. Kým počas prvého sledovaného roku naši klienti pomohli núdznym sumou 25-tisíc eur, len za uplynulých desať mesiacov tohto roku z ich účtov na dobrú vec odišlo vyše 51-tisíc eur. Jednotlivci posielajú najčastejšie sumy od 10 do 40 eur,“ upresňuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Medziročný nárast v počte darov zaznamenal aj portál ĽudiaĽuďom.sk, univerzálny on-line systém darcovstva, otvorený pre všetkých ľudí, ktorí potrebujú pomoc. „Od začiatku roku 2018 bolo prostredníctvom nášho portálu sprostredkovaných viac ako 56-tisíc darov od takmer 27-tisíc darcov, ktorí takto podporili ľudí v núdzi sumou 1 372 000 eur. Začiatkom septembra 2018 ohlásil darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk dosiahnutie hranice 5 miliónov darovaných eur. Výška príspevkov každoročne rastie, medziročne suma darov stúpla o 23 %. Zatiaľ čo v porovnaní rokov 2016 a 2017 išlo o 16-percentný nárast v počte darov, v porovnaní s rokom 2015 je až 100-percentný,“ dodáva Elena Šliangiarová, výkonná riaditeľka Ľudia Ľuďom. Priemerný dar, ktorým darcovia najčastejšie podporia výzvu jednotlivca či organizácie cez tento kanál, je 10 eur.

Podľa skúseností darcovského portálu pocit spolupatričnosti a potreba pomáhať iným sa v Slovákoch prebúdza najmä v zimných mesiacoch, keď sme všetci o čosi citlivejší a vnímavejší. „Teší nás však, že rozdiel v počte darov, alebo darovanej sumy v jednotlivých mesiacoch v porovnaní s decembrom nie je závratný, čo je dôkazom toho, že aj počas roka sú ľudia ochotní pomáhať,“ hovorí E. Šliangiarová. Predpoklad, že najštedrejší sme v období Vianoc, sa nepotvrdil ani v radoch klientov Poštovej banky. „Svoje srdcia a peňaženky otvárajú na podporu iných viac–menej rovnako často v priebehu celého roka. V roku 2015 bol predsa len o niečo silnejší mesiac november, o rok neskôr máj, vlani sme sa najviac rozdávali v septembri a tento rok zatiaľ vedie október,“ dodáva L. Žáčková. Aj týždeň môžeme rozdeliť na empatickejšie a menej empatické dni. Slováci sú najochotnejší pomáhať v pondelok.

Najviac nás dokážu osloviť osudy rodín, ktoré potrebujú finančné prostriedky na liečbu alebo rehabilitácie pre dieťa. Iní svojím darom podporujú organizácie, či združenia, ktorých činnosť sa im páči a vnímajú ju ako prospešnú a zmysluplnú. Výber jednotlivých výziev – žiadostí o pomoc, spomedzi ktorých si darcovia vyberajú, je veľmi individuálny. Obrovskú vlnu nezištnej pomoci a spolupatričnosti dokážu ľudia prejaviť pri rôznych aj pri akútnych situáciách, kedy napríklad príde rodina o dom v dôsledku požiaru a podobne.

Ani zamestnanci Poštovej banky nie sú ľahostajní voči ťažkým osudom iných ľudí a celoročne podporujú aktivity Nadácie Poštovej banky, ktoré sa zameriavajú aj na túto oblasť:

• Na konci prázdnin sa v rámci projektu Do školy s Poštovou bankou jednotlivé oddelenia postarali o kompletnú školskú výbavu pre 35 detí zo sociálne slabších rodín.

• V rámci Vianočných trhov banka poskytuje vlastné priestory chráneným dielňam, alebo domovom sociálnych služieb na predaj vianočného sortimentu, ktorý si sami vyrobili, a o ktorý je medzi zamestnancami banky vždy veľký záujem.

• Výťažok z tomboly na vianočnom večierku Poštovej banky každoročne putuje na dobrú vec. Tento rok je určený pre Nadáciu detského kardiocentra na financovanie vzdelávania detí, ktoré kvôli chorobe nemôžu navštevovať školu s ostatnými spolužiakmi.

• Obľúbenou charitatívnou aktivitou je aj Stromček splnených prianí. Jednotlivci alebo skupiny zamestnancov môžu splniť niektoré z 55 vianočných želaní detí a ich rodín, ktoré by bez pomoci iných nezažili štedré sviatky. Okrem toho, každému členovi týchto rodín prispeje Nadácia Poštovej banky sumou 20 eur na vianočné prípravy.

• Na jeseň tiež organizuje Nadácia Poštovej banky zbierku šatstva pre ľudí z sociálne slabých rodín.

Danšari. Spoznajte umenie upratovať

1. Danšari. Spoznajte umenie upratovať

Danšari je japonské umenie upratovať, ktoré ponúka návod, ako si urobiť poriadok nielen v priestore, v ktorom žijeme, ale v sebe samom. Výborne ho popísala a ponúkla aj množstvo tipov Hideko Jamašitová v knihe Danšari – umenie upratovať.

Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

2. Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

Vydavatelia vlani zaznamenali nižší predaj tlačeného vydania novín. Predaný náklad klesol oproti predchádzajúcemu roku každému z piatich sledovaných celoštátnych denníkov.

RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

3. RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

Od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynie vo štvrtok 21. februára presne rok.

Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

4. Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

Televízia vysvetľuje, prečo v dueli nepočítala so Zuzanou Čaputovou.

Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

5. Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastnia hlavne český miliardár Daniel Křetínský a Patrik Tkáč z J&T, dokončila nákup francúzskych časopisov mediálnej skupiny Lagardère za 52 miliónov eur. Súčasťou kúpy je licencia na značku módneho magazínu Elle pre Francúzsko.

Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

6. Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

Národná rada dnes opätovne nezvolila žiadnych kandidátov na sudcov Ústavného súdu a súd sa tým stane nefunkčným.

eKasa prichádza na Slovensko

7. eKasa prichádza na Slovensko

Od 1. apríla vstúpi do platnosti nová povinnosť pre podnikateľov vo forme eKasy s online pripojením do systému finančnej správy. Štátu má priniesť zvýšenie transparentnosti výberu daní a podnikateľom zjednodušenie komunikácie so štátom a potenciál pre inovácie. Nové riešenia pokladníc okrem online pripojenia majú priniesť mnohé vlastnosti, ktoré podnikateľom môžu uľahčiť život. Všetky bločky z pokladníc budú po novom obsahovať aj QR kód, ktorý jednoduchým spôsobom umožní overiť pravosť a platnosť pokladničného dokladu.

8. Komisia: Bývalý prorektor Univerzity Karlovej sa v textoch dopustil plagiátorstva

Bývalý prorektor Univerzity Karlovej v Prahe Martin Kovář sa podľa etickej komisie Filozofickej fakulty UK dopustil plagiátorstva. Na rokovaní akademického senátu Filozofickej fakulty UK to uviedla členka komisie Olga Lomová.

9. Cestovateľ Miroslav Zikmund oslavuje 100 rokov, na všetky miesta by sa vrátil opäť (VIDEO)

Cestovatelskou legendou se už za života stala dvojice Zikmund - Hanzelka, která společně navštívila přes 80 zemí, ve světě proslavila bývalé Československo a vozy Tatra a mimo jiné dojednala i zakázky pro československý průmysl.

10. O 100 dní budú Eurovoľby - kampaň prináša súťaž, špeciálnu schránku aj časomieru

Len niekoľko týždňov po prezidentských voľbách čakajú Slovensko ďalšie dôležité voľby – voľby do Európskeho parlamentu. Voliči na Slovensku budú v sobotu 25. mája 2019 vyberať 14 zástupcov do Európskeho parlamentu.