Slovenská sporiteľňa zverejnila víťazov grantu #mamnato, tu je kompletný zoznam

01.02.2019 21:54 | Tlačové správy | TS Slovenská sporiteľňa

35 lokálnych hrdinov, 250 tisíc eur a 108 tisíc hlasov. Grant #mamnato je v cieli.

Najväčší grant v histórii Nadácie Slovenskej sporiteľne, #mamnato, pozná svojich hrdinov – 35 ľudí, ktorí sa rozhodli pomôcť zmeniť Slovensko na modernú a zodpovednú krajinu. Na realizáciu inšpiratívnych projektov rozdelí nadácia celkovo 250 tisíc eur. Dvadsať vybrala odborná komisia, o pätnástich rozhodla verejnosť v hlasovaní, ktorého sa zúčastnilo takmer 108 tisíc ľudí.

Uspeli rôzni hrdinovia. Niektorí pomáhajú zdravotne postihnutým, iní sa snažia vzdelávať mladých či starších, vybudovať útulok pre zvieratá, športovať či zachrániť rozpadajúci sa hrad. Všetci však majú spoločnú jednu vec – veria si a chcú zmeniť Slovensko na modernú a zodpovednú krajinu. Napríklad hrdina Roman Martinovič chce so svojim tímom vyvinúť Matejka – vreckový prehrávač digitálnych kníh pre nevidiacich. Ich prístup k literatúre je obmedzený nielen rýchlosťou pošty, ale aj veľkosťou kníh, keď napríklad Modlitbičky od Rúfusa majú v Brailovom písme cez dva kilogramy (bežná kniha má 150 gramov). „Matejko je dôležitým míľnikom na ceste skvalitňovania nášho života a života priateľov v našej komunite, pričom už teraz v nás dozrievajú nápady na ďalšie pomôcky, ktoré by mohli nasledovať. Už teraz vieme, že okrem Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči budeme môcť týmto spôsobom priniesť aj služby viacerých knižníc z Českej republiky a pracujeme na tom, aby náš Matejko sprístupnil i knižnicu Librivox s cudzojazyčnou literatúrou,“ dodáva R. Martinovič.

Najviac hlasov získala hrdinka Petra Longauerová z občianskeho združenia Zvieratkovo s projektom O psíčkovi a mačičke – výstavba útulku v Detve. V tejto lokalite totiž nie je žiaden iný útulok. „Roky využívame mestské koterce, ktoré sú v katastrofálnom stave, a koterce, ktoré nám darovali ľudia. V zimných obdobiach je starostlivosť o psy oveľa ťažšia. Dennodenne sa v Detve a v okolí nájdu zatúlané, opustené alebo zranené psy,“ vysvetľuje P. Longauerová. Vďaka láske k zvieratám má aj vlastný podnik. „Najskôr som začala piecť keksy pre svojho psíka. Časom sa ozvali kamaráti, že ich chcú vyskúšať, nakoľko neobsahujú žiadne éčka, farbivá ani konzervanty. Začali sa mi ozývať aj ďalší záujemcovia a tak som sa rozhodla založiť firmu,“ dodáva Longauerová.

Chuť meniť Slovensko malo celkovo 379 hrdinov, vrátane desiatok zamestnancov Slovenskej sporiteľne. Osemtisícový grant získava 25 projektov verejnosti a podporu 5 tisíc eur desať projektov, ktorých tvárou sú zamestnanci banky. Kompletný zoznam úspešných projektov nájdete na druhej strane správy alebo na stránke www.mamnato.sk. „Máme radosť, že náš grantový program #mamnato oslovil množstvo ľudí, ktorým záleží na rozvoji Slovenska.  Nielen tých, ktorí sa priamo zapojili podaním projektu, ale aj ich priaznivcov a podporovateľov. Našim cieľom bolo nájsť hrdinov ─ aktívnych ľudí z regiónov Slovenska, ktorí v rámci svojho pôsobenia v rôznych projektoch prispievajú k skvalitňovaniu života v lokálnej komunite. Je skvelé, že vďaka #mamnato spoznávame osobnosti, ktoré inšpirujú a motivujú k pozitívnej zmene. Veríme, že program povzbudí ďalších k inovatívnym riešeniam s výrazným sociálnym dopadom,“ uviedla Danica Lacová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

V roku 2018 podporila Nadácia Slovenskej sporiteľne 157 projektov a iniciatív verejnoprospešného charakteru, zameraných na kvalitatívne zmeny v oblasti vzdelávania s dôrazom na finančné vzdelávanie, sociálnej pomoci, rozvoja kultúry, športu, ochrany zdravia, tvorby a ochrany životného prostredia, celkovou sumou 1,5 milióna eur.

1. Mobilné hry na horúce leto aj daždivé dni: Harry Potter a legendárna strieľačka Doom

Smartfóny v našich vreckách majú stále lepšie displeje, výkonnejší hardvér a silnejšie batérie. Bez veľkého preháňania sa dá povedať, že začínajú poriadne zatápať herným konzolám.

Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

2. Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) posudzuje koncentrácie čínskej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment zo skupiny CITIC a podnikateľa Jaromíra Soukupa pri kontrole spoločností Empresa Media a Médea.

Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

3. Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

Mnoho celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k obrovským lesným požiarom v Amazónii a vyzýva k boju za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

4. Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

V najnovšom vydaní týždenníka Trend vyšiel neobvyklý PR článok.

Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

5. Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

V stredu a vo štvrtok viaceré médiá a stránky na sociálnych sieťach zdieľali video, na ktorom je zaznamenený konflikt mladého dievčaťa a policajta.

6. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

7. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

8. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

9. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.

Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

10. Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

Kalifornský záhadológ vyzval na facebooku spriaznených Američanov, aby sa dostavili k supertajnej nevadskej vojenskej základni Area 51, ktorú podozrieva z ukrývania dôkazov o mimozemských civilizáciách. Informovala o tom agentúra Reuters.