Slovenská sporiteľňa zverejnila víťazov grantu #mamnato, tu je kompletný zoznam

01.02.2019 21:54 | Tlačové správy | TS Slovenská sporiteľňa

35 lokálnych hrdinov, 250 tisíc eur a 108 tisíc hlasov. Grant #mamnato je v cieli.

Najväčší grant v histórii Nadácie Slovenskej sporiteľne, #mamnato, pozná svojich hrdinov – 35 ľudí, ktorí sa rozhodli pomôcť zmeniť Slovensko na modernú a zodpovednú krajinu. Na realizáciu inšpiratívnych projektov rozdelí nadácia celkovo 250 tisíc eur. Dvadsať vybrala odborná komisia, o pätnástich rozhodla verejnosť v hlasovaní, ktorého sa zúčastnilo takmer 108 tisíc ľudí.

Uspeli rôzni hrdinovia. Niektorí pomáhajú zdravotne postihnutým, iní sa snažia vzdelávať mladých či starších, vybudovať útulok pre zvieratá, športovať či zachrániť rozpadajúci sa hrad. Všetci však majú spoločnú jednu vec – veria si a chcú zmeniť Slovensko na modernú a zodpovednú krajinu. Napríklad hrdina Roman Martinovič chce so svojim tímom vyvinúť Matejka – vreckový prehrávač digitálnych kníh pre nevidiacich. Ich prístup k literatúre je obmedzený nielen rýchlosťou pošty, ale aj veľkosťou kníh, keď napríklad Modlitbičky od Rúfusa majú v Brailovom písme cez dva kilogramy (bežná kniha má 150 gramov). „Matejko je dôležitým míľnikom na ceste skvalitňovania nášho života a života priateľov v našej komunite, pričom už teraz v nás dozrievajú nápady na ďalšie pomôcky, ktoré by mohli nasledovať. Už teraz vieme, že okrem Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči budeme môcť týmto spôsobom priniesť aj služby viacerých knižníc z Českej republiky a pracujeme na tom, aby náš Matejko sprístupnil i knižnicu Librivox s cudzojazyčnou literatúrou,“ dodáva R. Martinovič.

Najviac hlasov získala hrdinka Petra Longauerová z občianskeho združenia Zvieratkovo s projektom O psíčkovi a mačičke – výstavba útulku v Detve. V tejto lokalite totiž nie je žiaden iný útulok. „Roky využívame mestské koterce, ktoré sú v katastrofálnom stave, a koterce, ktoré nám darovali ľudia. V zimných obdobiach je starostlivosť o psy oveľa ťažšia. Dennodenne sa v Detve a v okolí nájdu zatúlané, opustené alebo zranené psy,“ vysvetľuje P. Longauerová. Vďaka láske k zvieratám má aj vlastný podnik. „Najskôr som začala piecť keksy pre svojho psíka. Časom sa ozvali kamaráti, že ich chcú vyskúšať, nakoľko neobsahujú žiadne éčka, farbivá ani konzervanty. Začali sa mi ozývať aj ďalší záujemcovia a tak som sa rozhodla založiť firmu,“ dodáva Longauerová.

Chuť meniť Slovensko malo celkovo 379 hrdinov, vrátane desiatok zamestnancov Slovenskej sporiteľne. Osemtisícový grant získava 25 projektov verejnosti a podporu 5 tisíc eur desať projektov, ktorých tvárou sú zamestnanci banky. Kompletný zoznam úspešných projektov nájdete na druhej strane správy alebo na stránke www.mamnato.sk. „Máme radosť, že náš grantový program #mamnato oslovil množstvo ľudí, ktorým záleží na rozvoji Slovenska.  Nielen tých, ktorí sa priamo zapojili podaním projektu, ale aj ich priaznivcov a podporovateľov. Našim cieľom bolo nájsť hrdinov ─ aktívnych ľudí z regiónov Slovenska, ktorí v rámci svojho pôsobenia v rôznych projektoch prispievajú k skvalitňovaniu života v lokálnej komunite. Je skvelé, že vďaka #mamnato spoznávame osobnosti, ktoré inšpirujú a motivujú k pozitívnej zmene. Veríme, že program povzbudí ďalších k inovatívnym riešeniam s výrazným sociálnym dopadom,“ uviedla Danica Lacová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

V roku 2018 podporila Nadácia Slovenskej sporiteľne 157 projektov a iniciatív verejnoprospešného charakteru, zameraných na kvalitatívne zmeny v oblasti vzdelávania s dôrazom na finančné vzdelávanie, sociálnej pomoci, rozvoja kultúry, športu, ochrany zdravia, tvorby a ochrany životného prostredia, celkovou sumou 1,5 milióna eur.

K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA

1. K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA

K zodpovednosti za vraždu novinárky Lýry McKeeovej pri nepokojoch v severoírskom meste Londonderry sa dnes prihlásila radikálna republikánska organizácie Nová IRA.

2. PRIESKUM: Zverejnili poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia mandátov v budúcom Európskom parlamente

Európsky parlament zverejnil štvrtú a poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia 751 poslaneckých kresiel v povolebnom pléne EP založenú na vnútroštátnych prieskumoch.

MS mimo mantinelov: Chápeme, že hokej je viac ako hra (VIDEO)

3. MS mimo mantinelov: Chápeme, že hokej je viac ako hra (VIDEO)

Spoločnosť Orange Slovensko, ktorá je oficiálnym partnerom MS v hokeji 2019, prichádza s novou imidžovou kampaňou. Odohráva sa v prostredí bratislavskej školy, kde vládne šikana. Deťom pri nej pomáha súdržnosť a vzájomná pomoc, ktoré poznajú zo športu.

Kniha, ktorá letí už desaťročia

4. Kniha, ktorá letí už desaťročia

Jeden z najpopulárnejších amerických povojnových románov. Klasika modernej literatúry, ktorú si treba prečítať. Román Kto chytá v žite je svetový fenomén. Salinger ho napísal ešte v roku 1951, no odvtedy ho preložili do takmer všetkých svetových jazykov. Každý rok sa z neho predá okolo 250 000 výtlačkov a doteraz sa predalo 65 miliónov kníh.

Vraha bulharskej novinárky odsúdili na 30 rokov

5. Vraha bulharskej novinárky odsúdili na 30 rokov

Bulharský súd dnes poslal na 30 rokov za mreže vraha novinárky Viktorie Marinovovej.

Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

6. Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

Vo veku 91 rokov zomrel skladateľ filmovej hudby Martin Böttcher, oznámila dnes agentúre DPA jeho dcéra Betsy Schlüterová. Skladateľ zomrel v noci z piatka na sobotu.

Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie

7. Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie

Zdajú sa vám ceny za mobilný internet privysoké a občas narazíte na ponuky zahraničných operátorov, ktoré sľubujú gigabajty dát doslova za pár eur? Nuž, drahšie služby na Slovensku v porovnaní so zvyškom Európy nemusia byť iba pocitom v návale emócii z ďalšej mesačnej faktúry.

Nová verzia Pevnosti Boyard sa bude odohrávať v zábavnom parku (VIDEO)

8. Nová verzia Pevnosti Boyard sa bude odohrávať v zábavnom parku (VIDEO)

Francúzsky kanál France 2 chystá pokračovanie obľúbenej televíznej súťaže Kľúče od pevnosti Boyard (Pevnosť Boyard) známej aj slovenským divákom.

Polícia v Severnom Írsku zadržala dvoch mladíkov kvôli smrti novinárky

9. Polícia v Severnom Írsku zadržala dvoch mladíkov kvôli smrti novinárky

Severoírska polícia dnes oznámila, že zadržala dvoch mladíkov v súvislosti s vraždou 29-ročnej novinárky Lýry McKeeovej počas nepokojov v Londonderry v noci zo štvrtka na piatok. Informovala o tom na svojom webe spravodajská stanica BBC.

Na Veľkú noc sa zaobídeme skôr bez chleba ako bez alkoholu

10. Na Veľkú noc sa zaobídeme skôr bez chleba ako bez alkoholu

Slovákov sme sa opýtali, čo u nich doma, na veľkonočnom stole, nesmie chýbať. Okrem tradičných jedál sú to aj drinky. Respondenti ich spomínali dokonca častejšie ako chlieb, či vianočku. Napriek tomu, v rámci Európskej únie nepatríme medzi lídrov v týždennej konzumácii alkoholu.