Slovenská sporiteľňa zverejnila víťazov grantu #mamnato, tu je kompletný zoznam

01.02.2019 21:54 | Tlačové správy | TS Slovenská sporiteľňa

35 lokálnych hrdinov, 250 tisíc eur a 108 tisíc hlasov. Grant #mamnato je v cieli.

Najväčší grant v histórii Nadácie Slovenskej sporiteľne, #mamnato, pozná svojich hrdinov – 35 ľudí, ktorí sa rozhodli pomôcť zmeniť Slovensko na modernú a zodpovednú krajinu. Na realizáciu inšpiratívnych projektov rozdelí nadácia celkovo 250 tisíc eur. Dvadsať vybrala odborná komisia, o pätnástich rozhodla verejnosť v hlasovaní, ktorého sa zúčastnilo takmer 108 tisíc ľudí.

Uspeli rôzni hrdinovia. Niektorí pomáhajú zdravotne postihnutým, iní sa snažia vzdelávať mladých či starších, vybudovať útulok pre zvieratá, športovať či zachrániť rozpadajúci sa hrad. Všetci však majú spoločnú jednu vec – veria si a chcú zmeniť Slovensko na modernú a zodpovednú krajinu. Napríklad hrdina Roman Martinovič chce so svojim tímom vyvinúť Matejka – vreckový prehrávač digitálnych kníh pre nevidiacich. Ich prístup k literatúre je obmedzený nielen rýchlosťou pošty, ale aj veľkosťou kníh, keď napríklad Modlitbičky od Rúfusa majú v Brailovom písme cez dva kilogramy (bežná kniha má 150 gramov). „Matejko je dôležitým míľnikom na ceste skvalitňovania nášho života a života priateľov v našej komunite, pričom už teraz v nás dozrievajú nápady na ďalšie pomôcky, ktoré by mohli nasledovať. Už teraz vieme, že okrem Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči budeme môcť týmto spôsobom priniesť aj služby viacerých knižníc z Českej republiky a pracujeme na tom, aby náš Matejko sprístupnil i knižnicu Librivox s cudzojazyčnou literatúrou,“ dodáva R. Martinovič.

Najviac hlasov získala hrdinka Petra Longauerová z občianskeho združenia Zvieratkovo s projektom O psíčkovi a mačičke – výstavba útulku v Detve. V tejto lokalite totiž nie je žiaden iný útulok. „Roky využívame mestské koterce, ktoré sú v katastrofálnom stave, a koterce, ktoré nám darovali ľudia. V zimných obdobiach je starostlivosť o psy oveľa ťažšia. Dennodenne sa v Detve a v okolí nájdu zatúlané, opustené alebo zranené psy,“ vysvetľuje P. Longauerová. Vďaka láske k zvieratám má aj vlastný podnik. „Najskôr som začala piecť keksy pre svojho psíka. Časom sa ozvali kamaráti, že ich chcú vyskúšať, nakoľko neobsahujú žiadne éčka, farbivá ani konzervanty. Začali sa mi ozývať aj ďalší záujemcovia a tak som sa rozhodla založiť firmu,“ dodáva Longauerová.

Chuť meniť Slovensko malo celkovo 379 hrdinov, vrátane desiatok zamestnancov Slovenskej sporiteľne. Osemtisícový grant získava 25 projektov verejnosti a podporu 5 tisíc eur desať projektov, ktorých tvárou sú zamestnanci banky. Kompletný zoznam úspešných projektov nájdete na druhej strane správy alebo na stránke www.mamnato.sk. „Máme radosť, že náš grantový program #mamnato oslovil množstvo ľudí, ktorým záleží na rozvoji Slovenska.  Nielen tých, ktorí sa priamo zapojili podaním projektu, ale aj ich priaznivcov a podporovateľov. Našim cieľom bolo nájsť hrdinov ─ aktívnych ľudí z regiónov Slovenska, ktorí v rámci svojho pôsobenia v rôznych projektoch prispievajú k skvalitňovaniu života v lokálnej komunite. Je skvelé, že vďaka #mamnato spoznávame osobnosti, ktoré inšpirujú a motivujú k pozitívnej zmene. Veríme, že program povzbudí ďalších k inovatívnym riešeniam s výrazným sociálnym dopadom,“ uviedla Danica Lacová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

V roku 2018 podporila Nadácia Slovenskej sporiteľne 157 projektov a iniciatív verejnoprospešného charakteru, zameraných na kvalitatívne zmeny v oblasti vzdelávania s dôrazom na finančné vzdelávanie, sociálnej pomoci, rozvoja kultúry, športu, ochrany zdravia, tvorby a ochrany životného prostredia, celkovou sumou 1,5 milióna eur.

1. V Bratislave svieti veľká fotka Martiny a Jána, do ulíc idú ľudia z celého Slovenska

V predvečer výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na Primaciálnom námestí v Bratislave rozsvietil nápis #ALL FOR JAN so známou fotkou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

2. Vyhlásenie viac ako 400 novinárov: Zabili nám kolegu a jeho snúbenicu. Nezabudli sme. A nikam neodchádzame!

Viac ako 400 novinárov sa podpísalo pod vyhlásenie k výročiu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

3. S novými nonstop dátovými balíkmi Nonstop Navigácia a Nonstop Hry Orange predstavuje ďalšie možnosti neobmedzeného dátovania

Orange rozširuje ponuku obľúbených nonstop dátových balíkov a svojim zákazníkom prináša ďalšie možnosti, ako bez obmedzení využívať dáta a mobilné aplikácie.

Zástupcovia krajín EÚ schválili dohodu o autorských právach na sieti

4. Zástupcovia krajín EÚ schválili dohodu o autorských právach na sieti

Zástupcovia vlád krajín Európskej únie dnes schválili kompromisnú verziu dohody o ochrane autorských práv na internete, ktorá bola minulý týždeň dosiahnutá spoločne s Európskym parlamentom.

Czech Media Invest prodala skupinu polských rádií Eurozet

5. Czech Media Invest prodala skupinu polských rádií Eurozet

Společnost Czech Media Invest (CMI) prodala skupinu polských rozhlasových stanic Eurozet, které loni získala od francouzského koncernu Lagardere.

Dezinformácie, nevedomosť a Moc faktov

6. Dezinformácie, nevedomosť a Moc faktov

Ako povedal bývalý prezident Barack Obama, „je to nádej vzbudzujúca kniha o tom, čo dokáže ľudský pokrok, keď sa naučíme pracovať s faktami namiesto toho, aby sme podliehali vrodeným predsudkom a zaujatosti.“

Rodičia Kuciaka veľmi neveria, že sa vraždu podarí úplne vyšetriť

7. Rodičia Kuciaka veľmi neveria, že sa vraždu podarí úplne vyšetriť

Rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka majú pochybnosti, či sa vyšetrovateľom podarí úplne vyšetriť vraždu ich syna vrátane odhalenia objednávateľa činu.

8. The Jerusalem Post: Médiá robia zo zajatých členov Islamského štátu celebrity (VIDEO)

Mnohých Iračanov a Sýrčanov poburuje ako o členoch samozvaného Islamského štátu (IS) píšu niektoré hlavne západné médiá. Robia z nich celebrity, pýtajú sa ich na ich životné plány a ignorujú otázky týkajúce sa vraždenia a mučenia obetí.

9. Majiteľ Pravdy a Parlamentných listov prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu

Český senátor a miliardár Ivo Valenta prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu. ČTK dnes povedal, že sa pre prevod rozhodol kvôli dedičskému usporiadaniu majetku.

Kovačič Hanzelová bude mať vlastnú reláciu Rozhovory ZKH (VIDEO)

10. Kovačič Hanzelová bude mať vlastnú reláciu Rozhovory ZKH (VIDEO)

SME.sk spúšťa novú videosekciu a niekoľko nových relácií.