Ako blízko bola mafia k Robertovi Ficovi cez Vadalu a Troškovú? (VIDEO)

.Tlačový brífing Veronika Remišovej a Gábora Grendela z OĽaNO na tému: Horúca linka na úrade vlády - ako blízko bola mafia k Robertovi Ficovi? Výzva bezpečnostným zložkám.

 

 

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) reaguje na vážne medializované informácie o prepojeniach medzi Úradom vlády a talianskou mafiou. Policajného prezidenta, generálneho prokurátora a finančnú správu vyzvalo, aby bezodkladne odpovedali ľuďom na všetky nejasnosti.

Ako uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová, „slovenská verejnosť sa v posledných dňoch dozvedela, že za milión eur si môže mafián z najnebezpečnejšej mafiánskej skupiny kúpiť výrazný vplyv v štátnych orgánoch na zakrývanie medzinárodného obchodu s drogami.“ Za milión eur si mal totiž Antonino Vadala, ktorý je v súčasnosti stíhaný v Taliansku za obchod s drogami, kúpiť ľudí na slovenskom ministerstve vnútra, kúpiť si colníkov a dokonca aj slovenskú tajnú službu. „Milión eur - toľko stojí únos Slovenska mafiou. Takýto únos sa však mohol podariť len v krajine, kde vládnu nezodpovední a nečestní politici, a v prostredí, kde je prvoradým zadaním pre políciu a prokuratúru chrániť Smer, Roberta Fica alebo „našich ľudí" namiesto ochrany občanov Slovenska,“ povedala V. Remišová.

Poslankyňa pripomenula vyjadrenia prokurátora z Benátok Bruna Cherchiho, že Vadala hovoril o svojich špeciálnych kontaktoch so slovenským ministerstvom vnútra, o priamych kontaktoch so slovenskými colníkmi, ako aj s políciou a tajnou službou. „Podozrenia z kontaktov Márie Troškovej na taliansku mafiu sú verejnosti známe už viac ako rok. No slovenské orgány činné v trestnom konaní sa celý rok tvárili, akoby sa ich možné ohrozenie bezpečnosti štátu organizovaným zločinom vôbec netýkalo,“ upozornila Remišová a pokračovala: „Je nepredstaviteľné, že sa občania Slovenskej republiky dozvedajú mimoriadne vážne podozrenia od talianskych prokurátorov a novinárov. Polícia aj prokuratúra je pritom zo zákona povinná aj bez podnetu preverovať a vyšetrovať akékoľvek podozrenie z trestnej činnosti. Prokurátor Čižnár od nástupu do funkcie hovoril o tom, ako je prokuratúra povinná konať aj bez podnetu, čiže ex offo, na základe medializovaných informácií. To isté by mala robiť aj polícia, tieto otázky platia pre šéfa polície Lučanského, ktorý v týchto dňoch na tento post opätovne kandiduje.“

OĽANO na základe týchto skutočností žiada jasné odpovede na nezodpovedané otázky od generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, policajného prezidenta Milana Lučanského, ako aj vedenia Finančnej správy. „Aké kroky doteraz podnikla polícia a prokuratúra na to, aby preverila dosah organizovaného zločinu na rozhodnutia predstaviteľov tohto štátu? Vyšetrovala polícia Troškovú, Jasaňa a ich činnosť na úrade vlády? Preverila detailne ich vtedajšie sféry vplyvu na rozhodovanie najvyšších predstaviteľov štátu, konkrétne Roberta Fica? Nebola ich činnosťou ohrozená bezpečnosť štátu?,“ pýta sa Remišová a pokračuje: „Vypýtali si naše orgány prepis viac ako 450 telefonátov medzi Máriou Troškovou a Antoniom Vadalom od talianskych orgánov? Vyšetrovali naše orgány podozrenia z medzinárodnej drogovej trestnej činnosti Antonia Vadalu, ktorá mala zahŕňať aj Slovensko? S akým výsledkom?“

Remišovú takisto zaujíma, či mal A. Vadala špeciálne kontakty so slovenským ministerstvom vnútra, s kým z prostredia ministerstva bol v kontakte a kvôli čomu, či mal Vadala kontakty so slovenskými colníkmi, s kým, kedy a za akým účelom komunikoval. „Rovnako sa pýtam, či mal Antonio Vadala kontakty so slovenskou tajnou službou, s kým a za akým účelom, čk vyšetrujú naše orgány v tejto súvislosti aj bývalého šéfa tajnej služby, nakoľko Vadala tvrdil, že si šéfa SIS kúpil,“ vyjadrila sa.

Remišová tiež upozornila na Vadalove tvrdenia, že v Bratislave má päť hektárov, na ktorých je najväčší colný sklad na Slovensku. Vadala sa pritom vyjadril, že „...vnútri je finančná správa... príde kontajner a šéf tam vnútri, ktorého som tam dal ja, rozumieš ....musí iba potiahnuť plomby a ide preč." Remišová sa preto pýta Finančnej správy, či tieto tvrdenia preverovala a s akým výsledkom. „Vo všetkých týchto prípadoch zároveň musí byť vyšetrené, či nedochádzalo k rozsiahlej korupcii štátnych predstaviteľov, nakoľko Vadala hovorí aj o výplatnej listine a úplatkoch,“ povedala Veronika Remišová a dodala: „Vyzývame v mene ľudí policajného prezidenta, generálneho prokurátora a šéfku finančnej správy, aby bezodkladne odpovedali ľuďom na tieto otázky. Nemôžeme predsa dopustiť, aby na Slovensku vzniklo centrum medzinárodného obchodu s drogami, ktoré sú sebou prináša nárast kriminality a negatívnych javov v spoločnosti. Ľudia sa Slovensku si to nezaslúžia.“

Podľa tieňového ministra vnútra Gábora Grendela si stačí spomenúť na to, ako sa vďaka kontaktom na vplyvných ľudí v štátnych inštitúciách svojho času darilo „nášmu človekovi“ Ladislavovi Bašternákovi, či Mariánovi Kočnerovi. „Ak si slovenskí mafiáni vedeli vybaviť beztrestnosť, je až také nepredstaviteľné, že si ju dokážu vybaviť aj talianski mafiáni na Slovensku?,“ pýta sa Grendel a pokračuje: „Preto je kľúčové, aby tieto orgány čo najpodrobnejšie prešetrili všetko, čo súvisí s výrokmi Antonia Vadalu,“ povedal predseda Výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Gábor Grendel, ktorý už kontaktoval riaditeľa SIS Antona Šafárika a požiadal ho, aby výbor na najbližšom rokovaní informoval o tom, akým spôsobom SIS preverila medializované informácie.

„Verím, že preverovanie v rámci SIS sa neobmedzí len na bývalého pána riaditeľa, ale aj na ďalších bývalých funkcionárov SIS, ktorí mohli mať kontakty na taliansku mafiu na Slovensku,“ uzavrel Grendel.