Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu 17. 4. 2019

18.04.2019 09:15 | Tlačové správy | RVR

Na zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• uložila sankciu – pokutu 3 000 eur  vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba WAU) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Plastiková nevesta (2 časti) zo dňa 17. 11. 2018;

• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) za porušenie §18a písm. a) ZVR, v súvislosti s tým, že v mesiacoch október, november a december 2018 nezabezpečil, aby bolo najmenej 10 % všetkých vysielaných programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, alebo tlmočených do posunkovej reči nepočujúcich alebo v posunkovej reči nepočujúcich;

• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Spartak TV, s.r.o.  (programová služba Spartak TV) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programovej služby zo dňa 15. 9. 2018;

• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 (ochrana maloletých – časové zaradenie) a § 32 ods. 4 písm. a) (čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu) v súvislosti s odvysielaním komunikátu Clavin Platinum, označujúceho ako sponzora programu Šport, dňa 28. 2. 2019 o cca 20:20:44 hod. a 20:32:40 hod.;

• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o.; (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. a), § 18aa ods. 1 písm. b) a § 18 ods. 1 písm. c) ZVR (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programov Policajti v akcii, dňa 5. 2. 2019;

• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. a) ZVR (všestrannosť informácií a názorová pluralita programovej služby) v súvislosti s vysielaním programu Občan za dverami (príspevok s názvom Zdravie, s.r.o.) dňa 3. 2. 2019;

• začala správne konanie voči vysielateľovi TV Poprad, s.r.o., vo veci možného porušenia § 28 ods. 4 zákona č. 220/2007 Z. z. o digitálnom vysielaní – povinnosť oznámiť Rade zmenu údajov uvedených v žiadosti o udelenie licencie na digitálne vysielanie do 15 dní od vzniku zmien;

• začala správne konanie voči vysielateľovi PHONOTEX spol. s.r.o. vo veci možného porušenia § 31 ods. 2 písm. a) zákona č. 220/2007 Z. z. o digitálnom vysielaní – zákaz prevodu podielu na základnom imaní oprávneného vysielateľa alebo podielu na hlasovacích právach oprávneného vysielateľa v rozsahu prevyšujúcom 55% celkovej hodnoty základného imania alebo hlasovacích práv oprávneného vysielateľa počas trvania platnosti licencie bez predchádzajúceho súhlasu Rady s takým prevodom;

• uznala za neopodstatnené 12 sťažností, respektíve ich častí.

V nedeľných reláciách budú diskutovať Pellegrini, Hlina aj Harabin (VIDEO)

„Máte v nedeľu po 11 čas? Na TA3 budem diskutovať s falošným kresťanom Hlinom,“ takto avizuje svoju účasť v diskusnej relácii v Politike sudca Najvyššieho súdu Štefan Hrabin, ktorého TA3 ako volebného lídra novej strany Vlasť pozvala do relácie spolu aj s predsedom KDH Alojzom Hlinom.

Netflix dnes spustil ponuku filmov v češtine, aj na Slovensku

Americká platená internetová televízia Netflix dnes oficiálne spustila české používateľské rozhranie s českými titulkami aj dabingom. V ponuke má tisíce hodín televíznych programov a filmov, vrátane pôvodnej tvorby. Uviedla to v tlačovej správe.

Počet dezinformácií šíriacich sa z Ruska sa zdvojnásobil, upozorňuje EP

EÚ musí aktívnejšie bojovať proti dezinformáciám a zahraničnému zasahovaniu do volieb, vyzýva Európsky parlament.

Na rozlúčku s Gottom sa akreditovalo až 350 novinárov

Na verejnú rozlúčku so spevákom Karlom Gottom sa do pražského paláca Žofín akreditovalo okolo 350 novinárov.

Mimoriadny program počas pohrebu Karla Gotta prinesie aj Markíza a RTVS (VIDEO)

Okrem českých televízí poslednú rozlúčku a špeciálny program budú počas piatka a soboty vysielať aj niektoré slovenské televízie.

4ka pridáva denný dátový balík Denné nekonečno s poriadnou dávkou dát

4ka je známa tým, že poskytuje najväčšie objemy dát bez zbytočnej viazanosti. Každý si môže vybrať presne taký paušál, aký potrebuje a už nasledujúci mesiac môže svoju voľbu zmeniť.

Televízie chystajú k rozlúčke s Karlom Gottom špeciálne vysielanie

V súvislosti s poslednou rozlúčkou so spevákom Karlom Gottom v piatok a v sobotu chystajú televízie v ČR ale ja na Slovensku, špeciálne vysielanie.

Prečo je potrebné, aby ste mali v Androidoch zamknutú obrazovku?

Moderná doba sa nesie v znamení vývoja, inovácií, zmien. Tomu sa jednoducho nevyhneme. Niektoré zmeny prijímame ľahšie, stotožňujeme sa s nimi, iné možno nie sú až také vítané. S ohľadom na novoprijatú európsku legislatívu súvisiacu s PSD2 sme museli prejsť na novú verziu aplikácie. Tušili sme, že zmeny, ktoré priniesla, sa možno nebudú každému páčiť. Technológie však niekedy nepustia a ja sa vám budem snažiť v nasledujúcich riadkoch priblížiť, prečo po novom našu appku nemôžete používať v nezamknutých zariadeniach Android.

Twitter neúmyselne používal kontakty užívateľov k cielenej reklame

Americká spoločnosť Twitter prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť sa ospravedlnila za "neúmyselné" používanie e-mailov a telefónnych čísel, ktoré používatelia poskytli z bezpečnostných dôvodov, k cielenej reklame. Spoločnosť nedokáže s istotou povedať, koľko kontaktov bolo takto zneužitých.

Mimovládky odkazujú konšpirátorom aj politikom: Nie sme zahraniční agenti

Viacerým mimovládnym organizáciam už pretiekol pohár trpezlivosti z neustáleho osočovania a spochybňovania ich práce zo strany rôznych konšpiračných médií ale aj niektorých politikov. Spojili sa a vytvorili novú platformu s názvom – Hlas občianskych organizácií.