Sú chlapi ochotní vymeniť kariéru za plienky?

17.06.2019 15:42 | Tlačové správy | TS Poštová banka

Materská dovolenka už dávno nie je len čisto ženskou výsadou. Od roku 2011 na nej s dieťaťom môže byť aj otec, po novom dokonca obaja rodičia súčasne, ak majú dve malé deti. Pri príležitosti Dňa otcov, ktorý si pripomenieme v nedeľu, 16. júna, sme zisťovali, či si na to muži vôbec trúfajú.

Tretia júnová nedeľa patrí všetkým otcom, ktorí sa obetavo starajú o svojich potomkov. Prvýkrát sa slávil v roku 1910, ale na popularite nabral až o niečo neskôr, keď sa začali stierať ostré hranice medzi mužskými a ženskými rolami. Živiteľom rodiny už nie je iba muž a výchova dieťaťa nie je už len na žene, čo potvrdzujú i výsledky prieskumu Poštovej banky.

„Takmer polovica chlapov je ochotná ísť na materskú dovolenku. Medzi najčastejšie spomínané dôvody, pre ktoré by oteckovia vymenili kariéru za plienky, patril vyšší príjem ich partnerky a viacerí by zostali doma s dieťaťom aj v prípade, ak by boli nezamestnaní, teda, ak by to pre nich bolo finančne výhodné. Našli sa aj tak dobroprajní muži, ktorí by na seba prebrali všetky „dovolenkové povinnosti“ len preto, aby umožnili partnerke kariérne rásť,“ uvádza hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.*
Štvrtina Slovákov však túto možnosť nepripúšťa. Najmä ženy si myslia, že na materskej, resp. rodičovskej dovolenke by mala byť matka. „Muži, ktorí túto skúsenosť už majú za sebou, sa však oveľa častejšie prikláňali k názoru, že by sa na nej mali vystriedať obaja partneri,“ dodáva L. Žáčková.

A v posledných rokoch sa tak deje čoraz častejšie. Zreteľne stúpajúci trend záujmu mužov o túto dávku nemocenského poistenia potvrdil aj riaditeľ odboru komunikácie Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Kým v roku 2017 sme evidovali 6 553 mužov, ktorí splnili všetky zákonné podmienky na priznanie a výplatu materskej, v roku 2018 ich bolo 12 836 a v máji tohto roku je ich už 11 137. Dávka sa vypláca obvykle 28 týždňov,“ upresňuje P. Višváder.

V Poštovej banke sme od roku 2011 do roku 2018 mali 9 mužov na materskej dovolenke. V súčasnosti sa výsadne rodičovským povinnostiam venuje 8 našich kolegov. „Všetci oteckovia, zamestnaní v Poštovej banke, môžu využiť aj benefit 5 dní voľna na podporu otcov pri narodení dieťaťa. Vlani si vďaka nemu naplno a bez pracovných povinností užilo prvé dni so svojim prírastkom 15 mužov,“ dodáva hovorkyňa banky.

**Z prieskumu Poštovej banky o finančnom hospodárení Slovákov vyplýva, že rodinné prídavky a príspevky vyplácané rodinám s deťmi tvoria iba 2 % z hrubého príjmu domácností. Možnosť vystriedať sa na materskej dovolenke, respektíve možnosť byť na materskej pre oboch rodičov súčasne, však môže priniesť prilepšenie do rodinného rozpočtu, aspoň na pár mesiacov.

Intenzívna prítomnosť otca počas dôležitého vývojového obdobia dieťaťa má však omnoho väčší než len finančný rozmer a profitovať z nej môžu všetci. „Matka vďaka tomu nemusí byť tak dlho izolovaná od svojich záujmov a iných, pre ňu dôležitých, činností. Navyše, keď zažije otca ako kompetentného a samostatného v starostlivosti o dieťa, cíti sa bezpečnejšie a istejšie. Vďaka prítomnosti muža na materskej sa zlepšuje aj ich vzťah. Dokážu totiž lepšie pochopiť, čo ten druhý prežíva a potrebuje a vedia sa navzájom lepšie oceniť, vnímať vlastnú hodnotu a dôležitosť v živote dieťatka,“ vysvetľuje psychologička Lenka Uherová.

Otcom to pomáha vytvoriť si blízky vzťah k potomkovi už od malého bábätka, čo sa ukázalo ako veľmi cenné pre schopnosť dieťatka vyrovnať sa v budúcnosti s krízovými situáciami. Vzájomne ich to zblíži a utuží ich vzťah. „Otcovia tak už nie sú iba živitelia rodiny, stávajú sa plnou emočnou súčasťou rodiny. Samozrejme, pre dieťa je to ten najväčší dar do vienka, keď zažívajú záujem a starostlivosť oboch rodičov. Od každého inak, ale zároveň s každým rovnako intenzívne,“ dodáva psychologička.

*Prieskum Muži vs. ženy od spoločnosti 2muse, realizovaný na vzorke 860 respondentov.
**Prieskum Ľudia a peniaze od spoločnosti 2muse, realizovaný na vzorke 1454

Ten chlapec jej môže zničiť život!

1. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

2. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

3. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

4. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

5. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

6. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

7. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

9. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.

Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

10. Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

V stredu vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ, básnik, textár, publicista a dlhoročný rozhlasový spolupracovník Maroš M. Bančej.