História prideľovania frekvencií pre mobilných operátorov, pozrite, ako sa to začalo

18.09.2019 09:56 | Tlačové správy | RU

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) pri príležitosti príprav výberového konania, v ktorom úspešným uchádzačom plánuje prideliť voľné frekvencie z frekvenčných pásiem 700 MHz, 900 MHz, 1500 MHz a 1800 MHz harmonizovaných pre mobilné/pevné elektronické komunikačné siete (MFCN), prináša historický prehľad prideľovania frekvencií pre mobilných operátorov. Pre MFCN sú v súčasnosti používané frekvencie z frekvenčných pásiem 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz a 2600 MHz. Frekvencie z týchto jednotlivých frekvenčných pásiem boli prideľované slovenským mobilným operátorom v priebehu rokov 1991 až 2013. Pre úplnosť je potrebné poznamenať, že do polovice roku 2000 frekvencie prideľovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, resp. jeho predchodca, následne až do konca roka 2013 Telekomunikačný úrad SR a od roku 2014 RÚ.

V roku 1991 Federálne ministerstvo spojov ČSFR pridelilo predchodcovi spoločnosti Slovak Telekom, a.s. frekvencie z frekvenčného pásma 450 MHz na poskytovanie mobilných služieb prostredníctvom siete NMT (Nordic Mobile Telecommunications). Údaj o výške jednorazovej úhrady RÚ nemá k dispozícii.

V roku 1996 na základe výsledkov výberového konania spoločnosť Orange Slovensko, a.s. (v tom čase SLOVTEL GSM, a.s.) a spoločnosť Slovak Telekom, a.s. (v tom čase EuroTel Bratislava, s.r.o.) na základe dohody získali časť frekvencií v pásme 900 MHz a 1800 MHz, za ktoré zaplatili jednorazovú úhradu (každá) vo výške 8 mil. USD, resp. ekvivalent v SKK.

V roku 2002 na základe výsledkov výberového konania spoločnosti Orange Slovensko, a.s. a Slovak Telekom, a.s. získali časť frekvencií v pásmach 2100 MHz (FDD a TDD) a 28/29 GHz, za ktoré zaplatili jednorazovú úhradu (každá) vo výške 1,499 miliardy SKK, t.j. cca 49 mil. EUR.

V roku 2006 na základe výsledkov výberového konania spoločnosť O2 Slovakia, s.r.o. získala časť frekvencií v pásmach 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz (FDD a TDD) a 28/29 GHz, za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 150 mil. SKK, t.j. cca 4,98 mil. EUR.

V roku 2011 na základe predložených žiadostí za predĺženie pridelenia frekvencií do 31.08.2021: a) spoločnosť Orange Slovensko, a.s. za frekvencie v pásmach 900 MHz a 1800 MHz zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 40,69 mil. EUR, b) spoločnosť Slovak Telekom, a.s. za frekvencie v pásmach 450 MHz, 900 MHz a 1800 MHz zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 46,19 mil. EUR.

V roku 2011 na základe predložených žiadostí za predĺženie pridelenia frekvencií v pásmach 2100 MHz (FDD a TDD) a 28/29 GHz do 31.08.2026 spoločnosti Orange Slovensko, a.s. a Slovak Telekom, a.s. zaplatili jednorazovú úhradu (každá) vo výške 1,84 mil. EUR.

V roku 2013 na základe výsledkov výberového konania formou elektronickej aukcie: a) spoločnosť Orange Slovensko, a.s. získala časť frekvencií v pásmach 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz (FDD), za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 56,14 mil. EUR, b) spoločnosť Slovak Telekom, a.s. časť frekvencií v pásmach 800 MHz a 2600 MHz (FDD a TDD), za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 60,85 mil. EUR, c) spoločnosť SWAN Mobile, a.s. časť frekvencií v pásme 1800 MHz, za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 6,6 mil. EUR, d) O2 Slovakia, s.r.o. časť frekvencií v pásmach 800 MHz a 1800 MHz, za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 40,3 mil. EUR.

Najnižšie jednorazové úhrady za pridelenie frekvencií zaplatili spoločnosti O2 Slovakia, s.r.o. (tretí mobilný operátor) a SWAN Mobile, a.s. (štvrtý mobilný operátor), čo im umožnilo investovať viac do budovania sietí a zrýchliť príchod nových mobilných operátorov na trh.

Ku kauze Mariana Kotlebu v O 5 minút 12 sa vyjadril aj prezident policajného zboru

Vykázanie zo štúdia by z Kotlebu urobilo obeť, myslí si moderátor včerajšej kontroverznej relácie.

Zuzana Čaputová požiadala o mimoriadne vystúpenie v RTVS

V súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou na Slovensku požiadala Kancelária prezidentky Slovenskej republiky o mimoriadne vystúpenie vo verejnoprávnej televízii.

RTVS: Ospravedlňujeme sa divákom a dištancujeme sa od konania Mariana Kotlebu

Marián Kotleba si dnes v relácii O 5 minút 12 odmietol dať rúško. Na začiatku relácie a počas relácie ho o to požiadal moderátor Marek Makara, no Kotleba odmietol. Do relácie pritom nebol pôvodne pozvaný, RTVS avizovala ako hosťa za ĽSNS Rastislava Schlosára.

Kotleba dnes v RTVS nemal sedieť, a to nielen preto, že si nechcel dať rúško

RTVS sa dnes nechala hlúpo a nebezpečne zneužiť. V čase vážnej pandemickej situácie poslúžila na šírenie dezinformácií a zviditeľňovanie odporcov pandemických nariadení.

Hackeri zaútočili na bieloruskú štátnu televíziu, vo vysielaní ukázali protesty (VIDEO)

Bieloruskí hackeri narušili internetové vysielanie bieloruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti BT a miesto večerných správ umiestnili na jej web videá natočená na protivládnych protestoch.

Do kín prichádza film Krajina ve stínu (VIDEO)

Čiernobiela snímka, nakrútená na klasický pás, zaznamenáva skutočný príbeh z obdobia 30. až 50. rokov minulého storočia. Je kronikou toho, ako sa pokojné medziľudské vzťahy v malej obci v pohraničí premenia, keď okolo prejde veľká história.

AFP: Piatkový útok v Paríži asi súvisel s karikatúrami Mohameda

Piatkový útok v Paríži, pri ktorom útočník posekal dvoch ľudí neďaleko niekdajšieho sídla redakcie satirického časopisu Charlie Hebdo, mohol súvisieť s karikatúrami proroka Mohameda, ktoré predtým zverejnil Charlie Hebdo.

V Paríži došlo k útoku pri časopise Charlies Hebdo, prípad rieši protiteroristický úrad (VIDEO)

Muž a žena dnes boli zranení v Paríži pri útoku, ktorého vyšetrovanie prevzal protiteroristický úrad prokuratúry. Útočník vyzbrojený pravdepodobne sečnou alebo bodnou zbraňou oboch ľudí vážne zranil na ulici pred ich pracoviskom.

Signál 4ky sa opäť rozšíril do ďalších kútov Slovenska

Signál najmladšieho operátora 4ka sa šíri aj z nových vysielačov, ktoré v ostatnom kvartáli pribudli v  mnohých mestách. Plný komfort modernej 4G siete je tak dostupný pre tisícky nových zákazníkov ako zo západného, tak aj stredného či východného Slovenska.

Našli nezvestného blogera, ktorý v januári zverejňoval kritické videá o novej nákaze vo Wu-chan (VIDEO)

Po siedmich mesiacoch sa zrejme našiel čínsky právnik, aktivista a bloger Čchen Čchiou-š'. Nezvestný bol od chvíle, keď na prelome januára a februára kriticky informoval o situácii vo Wu-chan, ťažko zasiahnutom epidémiou choroby covid-19.