História prideľovania frekvencií pre mobilných operátorov, pozrite, ako sa to začalo

18.09.2019 09:56 | Tlačové správy | RU

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) pri príležitosti príprav výberového konania, v ktorom úspešným uchádzačom plánuje prideliť voľné frekvencie z frekvenčných pásiem 700 MHz, 900 MHz, 1500 MHz a 1800 MHz harmonizovaných pre mobilné/pevné elektronické komunikačné siete (MFCN), prináša historický prehľad prideľovania frekvencií pre mobilných operátorov. Pre MFCN sú v súčasnosti používané frekvencie z frekvenčných pásiem 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz a 2600 MHz. Frekvencie z týchto jednotlivých frekvenčných pásiem boli prideľované slovenským mobilným operátorom v priebehu rokov 1991 až 2013. Pre úplnosť je potrebné poznamenať, že do polovice roku 2000 frekvencie prideľovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, resp. jeho predchodca, následne až do konca roka 2013 Telekomunikačný úrad SR a od roku 2014 RÚ.

V roku 1991 Federálne ministerstvo spojov ČSFR pridelilo predchodcovi spoločnosti Slovak Telekom, a.s. frekvencie z frekvenčného pásma 450 MHz na poskytovanie mobilných služieb prostredníctvom siete NMT (Nordic Mobile Telecommunications). Údaj o výške jednorazovej úhrady RÚ nemá k dispozícii.

V roku 1996 na základe výsledkov výberového konania spoločnosť Orange Slovensko, a.s. (v tom čase SLOVTEL GSM, a.s.) a spoločnosť Slovak Telekom, a.s. (v tom čase EuroTel Bratislava, s.r.o.) na základe dohody získali časť frekvencií v pásme 900 MHz a 1800 MHz, za ktoré zaplatili jednorazovú úhradu (každá) vo výške 8 mil. USD, resp. ekvivalent v SKK.

V roku 2002 na základe výsledkov výberového konania spoločnosti Orange Slovensko, a.s. a Slovak Telekom, a.s. získali časť frekvencií v pásmach 2100 MHz (FDD a TDD) a 28/29 GHz, za ktoré zaplatili jednorazovú úhradu (každá) vo výške 1,499 miliardy SKK, t.j. cca 49 mil. EUR.

V roku 2006 na základe výsledkov výberového konania spoločnosť O2 Slovakia, s.r.o. získala časť frekvencií v pásmach 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz (FDD a TDD) a 28/29 GHz, za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 150 mil. SKK, t.j. cca 4,98 mil. EUR.

V roku 2011 na základe predložených žiadostí za predĺženie pridelenia frekvencií do 31.08.2021: a) spoločnosť Orange Slovensko, a.s. za frekvencie v pásmach 900 MHz a 1800 MHz zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 40,69 mil. EUR, b) spoločnosť Slovak Telekom, a.s. za frekvencie v pásmach 450 MHz, 900 MHz a 1800 MHz zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 46,19 mil. EUR.

V roku 2011 na základe predložených žiadostí za predĺženie pridelenia frekvencií v pásmach 2100 MHz (FDD a TDD) a 28/29 GHz do 31.08.2026 spoločnosti Orange Slovensko, a.s. a Slovak Telekom, a.s. zaplatili jednorazovú úhradu (každá) vo výške 1,84 mil. EUR.

V roku 2013 na základe výsledkov výberového konania formou elektronickej aukcie: a) spoločnosť Orange Slovensko, a.s. získala časť frekvencií v pásmach 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz (FDD), za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 56,14 mil. EUR, b) spoločnosť Slovak Telekom, a.s. časť frekvencií v pásmach 800 MHz a 2600 MHz (FDD a TDD), za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 60,85 mil. EUR, c) spoločnosť SWAN Mobile, a.s. časť frekvencií v pásme 1800 MHz, za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 6,6 mil. EUR, d) O2 Slovakia, s.r.o. časť frekvencií v pásmach 800 MHz a 1800 MHz, za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 40,3 mil. EUR.

Najnižšie jednorazové úhrady za pridelenie frekvencií zaplatili spoločnosti O2 Slovakia, s.r.o. (tretí mobilný operátor) a SWAN Mobile, a.s. (štvrtý mobilný operátor), čo im umožnilo investovať viac do budovania sietí a zrýchliť príchod nových mobilných operátorov na trh.

Od statusov Ľuboša Blahu sa dištancuje aj Akadémia Policajného zboru

Akadémia Policajného zboru v Bratislave sa vo vyhlásení dištancuje od nenávistných statusov poslanca Ľuboša Blahu, ktorý je vedený na akadémii ako vyučujúci.

Čo predchádzalo vojne, v ktorej zahynuli milióny ľudí?

Zneli mierové zvony a Európa ich počúvala s nádejou. Zdalo sa, že svetová vojna, vražedný konflikt veľmocí, je navždy zažehnaný. Vďaka bezpríkladnému priemyselnému rozvoju silneli vo všetkých krajinách myšlienky socializmu, ktorého prvoradým cieľom bolo ukončenie nepriateľstva medzi národmi.

Pozor na podvodné ponuky smartfónov na akoby serióznych stránkach médií

Spoločnosť Samsung varuje pred podvodnými ponukami na internete.

Ukrajinská polícia zadržala podozrivých z vraždy novinára, ktorého ubili na smrť

Ukrajinská polícia zadržala a obvinila podozrivých z vraždy novinára Pavla Seremeta. Toho pred tromi rokmi zabil v centre Kyjeva výbuch bomby nastraženej v aute. Zadržanie podozrivých dnes oznámil minister vnútra Arsen Avakov.
Seremet v minulosti pracoval ako novinár aj v Bielorusku a v Rusku.

Greta Thunbergová sa stala osobnosťou roka časopisu Time (VIDEO)

Osobnosťou roka, ktorú každoročne vyberá časopis Time, sa tento rok stala švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Informoval o tom tento americký týždenník.

Podpredseda OKS podal na Blahu trestné oznámenie za fotku na facebooku

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič podal trestné oznámenie na poslanca Smeru Ľuboša Blahu za status s fotkou Roboerta Fica, na ktorej drží Blaha v ruke hviezdu s kosákom a kladivom, ktorú dostal k 40tke od Fica.

PR projekty je už možné prihlasovať do súťaže PROKOP

Asociácia Public Relations na Slovensku (APRSR) vyhlásila nový, v poradí už 10 ročník súťaže  najlepších PR projektov na Slovensku – PROKOP 2019.

Vedenie SAV sa striktne dištancuje od statusov Blahu a vyzýva ho na odchod

Primitívne, dehonestujúce a klamlivé statusy poslanca Smeru Ľuboša Blahu na facebooku už nahnevali aj vedenie Slovenskej akadémie vied, kde je Blaha stále zamestnancom. A keďže s ním nemôžu podľa zákona rozviazať pracovný pomer, vyzývajú ho nepriamo na odchod, lebo „inštitúciu vážne poškodzuje.“

Američania mimoriadne zasiahli voči Kočnerovi a zmrazili mu všetky financie

Ministerstvo financií Spojených štátov amerických dalo Mariana Kočnera a šesť jeho firiem na Magnitského sankčný zoznam. Znamená to, že v Amerike a zrejme ani v Európe už nebude môcť obchodovať. Ak tam má peniaze, o všetky príde.

Medzinárodný tlačový inštitút odsúdil primitívne útoky Blahu na Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) dnes odsúdil sériu online útokov poslanca Smeru Ľuboša Blahu na novinárky Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú, ktoré zverejňuje na svojom facebooku.