Zasadnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu zo dňa 29. 1. 2020

29.01.2020 13:45 | Tlačové správy |

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• uložila sankciu – pokutu 30 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba TV JOJ) za porušenie § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) v súvislosti s vysielaním programu  V siedmom nebi dňa 20. 5. 2019, ktorý svojím obsahom a spôsobom spracovania a prezentovaním intímnych informácií o súkromí, striedaní zariadení poskytujúcich ústavnú starostlivosť, traumatických zážitkoch a problematickej psychike sestier Hrotákových, zasiahol do ľudskej dôstojnosti v programe zobrazených účinkujúcich sestier. Rada už v minulosti (8. 11. 2016) uložila vysielateľovi MAC TV s.r.o. sankciu 15 000 eur za odvysielanie tohto programu, v ktorom sa zasiahlo do ľudskej dôstojnosti sestier - odvysielané dňa 13. 4. 2016. Rozhodnutie je potvrdené súdom, bližšie informácie nájdete TU.
• uložila sankciu – pokutu 7 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo za porušenie § 35 ods. 3 ZVR (počet povolených prerušení programu reklamou) v súvislosti s vysielaním programu Centrálna inteligencia dňa 9. 6. 2019 o cca 10:54:20 hod. v trvaní cca 143 minút a 29 sekúnd (vrátane reklamných prerušení) prerušil zaradením reklamy päťkrát;
• uložila sankciu – pokutu 6 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo dňa
18. 6. 2019 o cca 13:10 hod. odvysielaním programu Rodinné záležitosti, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov napriek tomu, že obsahoval expresívne vyjadrovanie ktoré s prihliadnutím JSO podmieňujú jeho klasifikáciu ako nevhodného pre maloletých divákov do 15 rokov;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Kábel TV Močenok, s.r.o. (programová služba Televízia Močenok) za porušenie § 16 ods. 3 písm. d) ZVR (vysielanie v rozpore s udelenou licenciou), v súvislosti s tým, že dňa 13. 6. 2019 neodvysielal na v čase od cca 18:27 hod. do cca 18:59 hod. program označený ako Publicistický blok, v čase od cca 18:59 hod. do cca 20:32 hod. program Močenok v obraze a v čase od cca 21:26 hod. do cca 22:00 hod. program Močenok v obraze;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Novocentrum Nové Zámky a.s., za porušenie § 28 ods. 4 zákona č. 220/2007 Z. z. o digitálnom vysielaní, v súvislosti s tým, že neoznámil Rade zmenu údajov uvedených v žiadosti o udelenie licencie na digitálne vysielanie (zmeny v štatutárnom orgáne a zmenu v dozornej rade) do 15 dní od vzniku zmien;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Káblová televízia Komjatice s.r.o. (programová služba Info kanál Komjatice) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo dňa 9. 6. 2019 a 16. 6. 2019 do 15 dní od doručenia žiadosti Rady a za porušenie § 28 ods. 4 zákona č. 220/2007 Z. z. v súvislosti s neoznámením zmien v špecifikácii programových typov uvedených v žiadosti o udelenie licencie na digitálne vysielanie Rade do 15 dní odo dňa vzniku týchto zmien;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Rádio Slovensko), vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov; názory a hodnotiace komentáre musia byť oddelené od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním programu Rádiožurnál, dňa 12. 11. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. e) ZVR (používanie štátneho jazyka) a vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých – JSO) v súvislosti s vysielaním programu Prci, prci, prcičky dňa 10. 11. 2019 o 20:46 hod.;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba ŤUKI) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Robošváb zo dňa 28. 11. 2019 v zodpovedajúcej kvalite;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) v súvislosti s vysielaním programu Mimoriadne televízne noviny (príspevok  Výbuch plynu v bytovke) a Prvé televízne noviny (príspevok Výbuch domu v Prešove) a vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých – JSO) v súvislosti s vysielaním programu Mimoriadne televízne noviny (príspevok  Výbuch plynu v bytovke), dňa 6. 12. 2019. Rada začala správne konanie na základe 26 doručených sťažností;
• začala správne konanie voči vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. e) ZVR (používanie štátneho jazyka), v súvislosti s vysielaním programu Pozrime sa na to, dňa 1. 11. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Kabel TV Močenok, s.r.o. (programová služba Televízia Močenok) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých – časové zaradenie) v súvislosti s tým, že dňa 13. 6. 2019 o cca 18:59 hod. odvysielal záznam z majstrovského stretnutia 29. kola VI. Ligy ObFZ Nitra, pričom mohlo dôjsť k nezabezpečeniu časového zaradenia tejto zložky programovej služby v súlade s JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi SPRAVCA.SK, s.r.o., vo veci možného porušenia § 32 písm. d) zákona č. 220/2007 o digitálnom vysielaní s odkazom na § 16 ods. 3 písm. h) ZVR , v súvislosti s tým, že nepodal návrh na zápis poskytovania digitálneho vysielania ako predmetu činnosti do obchodného registra;
• uznala za neopodstatnené 6 sťažností, respektíve ich častí.

Kedy presne začína volebné moratórium pre politikov a kedy pre médiá?

Na Slovensku stále pred voľbami do parlamentu platí zastaralé pravidlo tzv. volebné moratórium, keď je zakázané informovať v prospech alebo v neprospech politických kandidátov.

Ktoré telefóny boli vlani najpredávanejšie po spočítaní celkových predajov?

Ktoré telefóny boli vlani úplne najpredávanejšie po spočítaní celkových predajov?

Americký senátor chce preveriť predaj CME

Americký republikánsky senátor Marco Rubio chce, aby vláda prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa preverila bezpečnostné dôsledky predaja firmy Central European Media Enterprises (CME) spoločnosti PPF českého miliardára Petra Kellnera kvôli väzbám PPF na Čínu.

Najviac priestoru pár týždňov pred voľbami mala v RTVS a TA3 vládna SNS

Mimovládna organizácia MEMO 98 porovnávala prezentáciu kandidujúcich strán, hnutí, a ich lídrov v hlavných spravodajských reláciách RTVS, Markíza ,JOJ a TA3 –  počas troch týždňov kampane od 14. januára do 3. februára.

Fico sa môže rozčuľovať koľko chce, no socializmus už skončil (VIDEO)

"Je to trápne a smiešne! Je tu cenzúra z 50-tých rokov!“ takto sa dnes rozčuľoval Robert Fico u moderátora Braňa Závodského kvôli tomu, že do pondelkovej debaty rádia Expres a Hospodárskych novín s lídrami politických strán organizátori nepustili podpredsedu strany Petra Žigu.

Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová a Andrej Danko vystúpili v RTVS s mimoriadnymi prejavmi (VIDEO)

Premiér Peter Pellegrini, prezidentka Zuzana Čaputová a predseda vlády Andrej Danko v stredu večer dostali od RTVS priestor na vystúpenie. Dnes je posledný deň pred volebným moratóriom.

V predvolebnej kampani sa využívali falošné účty, manipulácie aj klamstvá (FOTO, VIDEO)

Prostriedky predvolebného boja sú rôzne. Hoaxy, dezinformácie a manipulácie boli súčasťou kampane a nezneužívali ich len antisystémové strany.

50dni.sk: Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa opäť šíri správami

Hoci najdôležitejšie obdobie z pohľadu rozhodovania voličov je obdobie 1-2 týždne pred voľbami, parlament schválil zákon, ktorým zakázal zverejňovanie prieskumov volebných preferencií 50 dní pred voľbami a občanom tým obmedzil ich právo na prístup k informáciám.

Fico začal predvolebnú debatu so Závodským kritikou rádia (VIDEO)

Rádio Expres dnes odvysielalo poslednú predvolebnú diskusiu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Bývalý premiér sa rozprával s moderátorom Braňom Závodským.

Finálna predvolebná debata priniesla Markíze rekord (VIDEO)

Záverečná zo série piatich predvolebných diskusií pod názvom Voľby 2020, ktorú vysielala v utorok Markíza, sa v utorok stala najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.