Neviete koho voliť? Pomôže vám volebná kalkulačka

Volebná kalkulačka je internetový test porovnávajúci Vaše politické postoje s postojmi politických strán či osôb (zákonodarcov, kandidátov vo voľbách, atď.).

Odporúčame aj: Voľby 2020: Kandidátne listiny a volebný program jednotlivých politických strán

Odporúčame aj: Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa šíri správami

Podrobnosti o volebnej kalkulačke:

Slovenskú a českú Volebnú kalkulačku vyvíja a prevádzkuje občianske združenie KohoVolit.eu už od roku 2006. „Vytvorili sme spolu už 20 volebných kalkulačiek pre všetky druhy volieb (európske, prezidentské, parlamentné, krajské i komunálne). Zatiaľ najúspešnejšiu kalkulačku pred prvým kolom prezidentských volieb v ČR v roku 2013 použilo viac než 1 milión voličov.“

KohoVolit.eu vytvára dva druhy volebných kalkulačiek: inventúra hlasovania porovnáva Vaše odpovede s reálnymi hlasovaniami v zákonodarnom zbore za uplynulé funkčné obdobie. Názorový test porovnáva Vaše odpovede s odpoveďami, ktoré nám poskytli samotné politické strany či kandidáti do volieb. Ak niektorá strana či kandidát v názorovom teste chýba, je to vždy preto, že sme nedostali odpovede.

Otázka, na ktorú neodpoviete „Áno“ či „Nie“, sa do výpočtu nezahrnie. Ak na otázku odpoviete „Áno“, strany či kandidáti, ktorí tiež odpovedali „Áno“, získavajú jeden bod. Strany či kandidáti, ktorí odpovedali „Nie“, jeden bod strácajú. Ak odpoviete „Nie“, získavajú jeden bod strany či kandidáti, ktorí tiež odpovedali „Nie“. Tí, ktorí odpovedali „Áno“, naopak jeden bod strácajú. Strany či kandidáti, ktorí na otázku neodpovedali „Áno“ ani „Nie“ nezískavajú ani nestrácajú žiadne body.
Následne sa každej strane či kandidátovi sčítajú body za všetky otázky, u ktorých ste odpovedal(a) „Áno“ či „Nie“, a výsledok sa vydelí počtom takýchto otázok. Tým sa získa zhoda v rozmedzí -100 % až 100 %. Pre väčšiu názornosť sa zhoda prevádza na rozmedzie 0 % až 100 % tak, že sa vydelí dvomi a pripočíta sa k nej 50 % (u kalkulačiek od polovice roka 2013).
Môže sa stať, že Vám vyjde rovnaká zhoda s dvoma alebo viac stranami či osobami. V tom prípade je poradie strán či osôb pri zobrazení výslednej zhody určené náhodne.