Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa šíri správami

Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa šíri správami Zdroj: 50dni.sk

Hoci najdôležitejšie obdobie z pohľadu rozhodovania voličov je obdobie 1-2 týždne pred voľbami, parlament schválil zákon, ktorým zakázal zverejňovanie prieskumov volebných preferencií 50 dní pred voľbami a občanom tým obmedzil ich právo na prístup k informáciám.

 

Vznikla preto iniciatíva 50dni.sk, ktorá zverejnila výzvu, aby si ľudia sami objednali tento prieskum pre vlastnú potrebu. Na prieskum sa poskladalo takmer 10 tisíc ľudí sumou viac ako 46 tisíc eur a prieskumy verejnej mienky objednali u renomovaných konkurenčných agentúr FOCUS a AKO.
Výsledky sú už známe, ale keďže ich zákon zakazuje zverejniť, širia si ich ľudia správami, pričom na facebooku sa objavujú rebríčky čísel s rôznymi značkami, symbolmi a inotajmi.

V prvom kle zberu dát bola použitá metodika mix (osobné + telefonické dopytovanie) na vzorke 1000 + 1000 ľudí so zberom dát v období od 13. do 18.2.2020.
ďalšia vlna prieskumu na orvnakej vzorke a rovnakou metodikou prebieha teraz v období od 20. do 25. 2. 2020 a výsledky budú poznať objednávatelia v stredu 26. februára, teda tri dni pred voľbami.

Výsledky prieskumu sa dajú aj overiť cez online formulár iniciatívy 50dni.sk.  To znamená, ak sa k vám dostanú výsledky z prieskumu, jeho pravosť si môžete overiť v online formulári.

„Cieľom našej iniciatívy je, aby nielen politické strany, ale aj bežní občania mali možnosť byť pred voľbami informovaní o vývoji volebných preferencií a mohli sa kvalitne rozhodnúť, komu dajú svoj hlas,“ píše iniciatíva.

Zákon zakazuje prieskum zverejniť každému, ale sankciu za to umožňuje uložiť len niektorým subjektom. V situácii, ktorú opisuje otázka, fyzická osoba síce zákon formálne poruší, ale pokutu ani inú sankciu za to dostať nemôže," povedal pre Denník N Peter Kubina, advokát a poradca prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorý ju zastupuje pred Ústavným súdom v spore o moratórium na prieskumy.