Na železniciach budú už od zajtra výrazné obmedzenia, prinášame podrobnosti

12.03.2020 18:57 | Tlačové správy | TS ŽSSR

Na základe rozhodnutia vlády SR a Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v reakcii na aktuálnu krízovú situáciu a snahu zamedziť šírenie nového koronavírusu pripravuje kroky, ktoré sa v najbližších dňoch dotknú cestujúcich vo vnútroštátnej i v medzinárodnej preprave. Tie súvisia aj s viacerými nariadeniami a rozhodnutiami ÚKŠ.

Počnúc zajtrajším dňom, t. j. 13. 3. 2020, je od 07:00 zastavená akákoľvek verejná medzištátna vlaková preprava zo a do Slovenskej republiky na všetkých hraničných priechodoch so všetkými susednými krajinami. Vnútroštátne vlaky budú od soboty 14. 3. 2020 premávať každý deň do odvolania výlučne podľa grafikonu, ktorý platí štandardne počas soboty.

Celkovo pôjde o dočasnú redukciu v objeme zhruba 33 % dopravných výkonov. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV SR) vydalo nasledovné opatrenia, ktoré budú realizované v noci zo soboty na nedeľu (od 15. 3. 2020).

Vnútroštátna preprava všeobecne
Všetky vnútroštátne vlaky budú premávať podľa nasledovných pravidiel:
• Ak má podľa cestovného poriadku vlak premávať v pracovných dňoch, počas dočasnej redukcie premávať nebude.
• Ak má podľa cestovného poriadku vlak premávať len v nedeľu a vybrané dni, počas dočasnej redukcie premávať nebude.
• Ak má podľa cestovného poriadku vlak premávať len v pondelok, piatok alebo v nedeľu a vo vybrané dni, počas dočasnej redukcie premávať nebude.
• Ak má podľa cestovného poriadku vlak premávať v určitom sezónnom období (napr. počas prázdnin, v lete a pod.), počas dočasnej redukcie premávať nebude.
• Ak má podľa cestovného poriadku vlak premávať počas víkendových dní, počas dočasnej redukcie bude premávať denne.
• Ak má podľa cestovného poriadku vlak premávať počas pracovných dní a v sobotu, počas dočasnej redukcie bude premávať denne.
• Ak má podľa cestovného poriadku vlak premávať denne, počas dočasnej redukcie bude premávať rovnako denne.

Medzištátne osobné a regionálne vlaky (Os, REX)
Spoje na týchto traťových úsekoch budú redukované nasledovne:
• na traťovom úseku Bratislava – Marchegg budú zrušené bez náhrady,
• na traťovom úseku Kúty – Břeclav budú zrušené bez náhrady,
• na traťovom úseku Vrbovce – Velká nad Veličkou budú zrušené bez náhrady v úseku Vrbovce – Javorník nad Veličkou zastávka,
• na traťovom úseku Vlársky průsmyk – Horné Srnie budú zrušené bez náhrady,
• na traťovom úseku Čadca – Mosty u Jablunkova budú zrušené bez náhrady,
• na traťovom úseku Skalité – Zwardoń budú zrušené bez náhrady v úseku Skalité-Serafínov – Zwardoń,
• na traťovom úseku Bratislava-Petržalka – Rajka budú zrušené bez náhrady,
• na traťovom úseku Bratislava-Petržalka – Kitsee budú zrušené bez náhrady,
• na traťovom úseku Čierna nad Tisou – Čop budú zrušené bez náhrady.

Medzištátne diaľkové spoje (EC, IC, R, Ex, railjet, EN, SC, RJ)
• Linky Bratislava – Praha budú na traťovom úseku Kúty – Břeclav zrušené bez náhrady.
• Linky Bratislava – Budapešť budú na traťovom úseku Štúrovo – Szob zrušené bez náhrady.
• Linky Žilina/Púchov – Praha budú na traťovom úseku Žilina – Púchov – Horní Lideč zrušené bez náhrady.
• Linky Žilina – Ostrava/Praha budú na traťovom úseku Čadca – Mosty u Jablunkova zrušené bez náhrady.
• Vlaky IC 44/45 bude vedený len v úseku Košice – Bratislava-Nové Mesto a späť.
• Linky Bratislava – Viedeň budú na traťovom úseku Kittsee – Bratislava hl. st. zrušené bez náhrady.
• Linky na traťovom úseku Košice – Čierna nad Tisou – Čop budú zrušené bez náhrady.
• Linky Košice – Budapešť v úseku Košice – Hidasnémeti budú zrušené bez náhrady.
• Vlaky s označením 130, 131, 240, 241, 242, 243, 284, 285, 442, 443, 476, 477 budú zrušené bez náhrady v celej trase na území Slovenskej republiky.

Nadväznosti spojov v zahraničí si, prosím, overte u zahraničných dopravcov.

ZSSK v tejto súvislosti pristupuje k umožneniu vrátenia cestovných dokladov bez sankcie za vrátenie cestovného dokladu (storna) v prípade zakúpených dokladov na všetky zrušené medzinárodné spojenia s dátumom cesty od 13. 3. 2020.

ZSSK pri tvorbe opatrení v súvislosti s koronavírusom naďalej spolupracuje so štátnymi orgánmi a dodržiava usmernenia hlavného hygienika. Krízový štáb ZSSK pravidelne na dennej báze zasadá, aby dokázal identifikovať všetky možné riziká v súvislosti so šírením koronavírusu a následne zaviedol také opatrenia, ktoré prispejú k ich zmierneniu.

V súvislosti so zabezpečovaním osobnej dopravy ZSSK zaviedla:
• zvýšenú frekvenciu dezinfekcie všetkých železničných vozidiel nad rámec bežného čistenia (okrem bežnej dezinfekcie toaliet sa navyše dezinfikujú madlá, tlačidlá, kľučky, odpadkové koše a pod.),
• dezinfekciu rušňov,
• úplnú dezinfekciu interiéru vozidiel ozónom,
• dezinfekciu vozidiel chlórom,
• informovanie verejnosti prostredníctvom informačných plagátov na staniciach a vo vlakoch.

Matej Tóth vybavil deťom telesnú na doma (VIDEO)

Počas pandémie sa na Slovensku zatvorili školy, prerušila činnosť športových klubov a zrušili sa športové podujatia. Táto situácia sa dotkla aj tréningov O2 Športovej akadémie Mateja Tótha, ktoré boli z bezpečnostných dôvodov zrušené do konca školského roka. V čase, kedy je dôležité zostať zdravý, ale zároveň v bezpečí domova, sa O2 spolu s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha rozhodli priniesť projekt „Telesná na doma“.

Formula 1 potvrdila začiatok odloženej sezóny, prinášame podrobný program

Nový ročník majstrovstiev sveta Formuly 1, ktorý bol odložený kvôli pandémiu koronavírusu, odštartuje za mesiac v Rakúsku. Dnes o tom informovalo vedenie šampionátu a súčasne zverejnilo kalendár úvodných ôsmich pretekov sezóny.

Majstrovstvá, ktoré mali pôvodne odštartovať v marci, začnú 5. júla Veľkou cenou Rakúska. Týždeň nato sa na okruhu vo Spielbergu pôjde znova, potom sa formula presunie do Maďarska. Nasledovať budú dva preteky v Silverstone a Veľké ceny Španielska, Belgicka a Talianska, kde by sa malo ísť 6. septembra.

Podľa vyhlásenia na webe Formuly 1 sa zatiaľ všetky preteky pôjdu bez divákov a za prísnych hygienických opatrení. Konečný program seriálu by mal byť zverejnený v najbližších týždňoch. Uskutočniť sa má 15 až 19 závodov a majstrovstvá by malo skončiť v decembri.

"V posledných týždňoch sme neustále rokovali so všetkými partnermi vrátane stajní a Medzinárodnej automobilovej federácie, aby sme pripravili úvodnú časť kalendára pre sezónu 2020 a mohli za čo najbezpečnejších podmienok začať pretekať," uviedol na webe šéf seriálu Chase Carey.

"Sezóna síce odštartuje bez divákov na pretekoch, ale veríme, že v najbližších mesiacoch bude situácia už natoľko bezpečná, že ich budeme môcť znova privítať späť. Sme presvedčení, že návrat Formuly 1 urobí radosť športovým fanúšikom na celom svete," dodal.

Zatiaľ známy program sezóny Formuly 1:

5. júla: Veľká cena Rakúska (Red Bull Ring, Spielberg),
12. júla: Veľká cena Štajerska (Red Bull Ring, Spielberg),
19. júla: Veľká cena Maďarska (Hungaroring, Budapešť),
2. augusta: Veľká cena Británia (Silverstone),
9. augusta: Jubilejný Veľká cena k výročiu 70 rokov F1 (Silverstone),
16. augusta: Veľká cena Španielska (Circuit de Catalunya, Barcelona),
30. augusta: Veľká cena Belgicka (Spa-Francorchamps),
6. septembra: Veľká cena Talianska (Monza).

Počítačová hra s Hitlerom v Moskve rozhnevala Kremeľ (VIDEO)

Kremeľ dnes obvinil ukrajinskú firmu vyvíjajúcu počítačové hry z glorifikácie nacizmu.

RTVS odvysiela prejav Zuzany Čaputovej a mimoriadne štúdio (VIDEO)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová predstúpi v piatok 5. júna o 9:00 pred parlament so správou o stave republiky, prvou od svojho nástupu do funkcie.

12 slovenských médií získalo podporu z krízového fondu Google

Pandémia rapídne zasiahla mediálne odvetvie po celom svete a niektoré lokálne vydavateľstvá museli v posledných týždňoch pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov, ku škrtaniu rozpočtov a v niektorých prípadoch aj k ukončeniu činnosti.

UPC zaraďuje balíček s 8 ruskými TV stanicami

Spoločnosť UPC okrem rôznych žánrových balíčkov ponúka tiež Nemecký, Maďarský a po novom aj Ruský balíček

Železnice majú novú hovorkyňu

Od 1. júna majú Železnice Slovenskej republiky novú hovorkyňu.

EÚ ponúka obciam možnosť získať verejné Wi-Fi zadarmo

V stredu 3. júna komisia vyhlási štvrtú výzvu na predkladanie žiadostí do iniciatívy WiFi4EU.

Minister školstva sa na Markíze stretne zoči-voči riaditeľom škôl (VIDEO)

Dnes večer, v utorok 2. júna, televízia Markíza sa bude v mimoriadnej relácii venovať návratu detí do škôl.

Slovenská sporiteľňa otvorila svoju prvú bezhotovostnú pobočku (FOTO)

V turbulentnom období pandémie koronavírusu sa Slovenská sporiteľňa rozhodla otvoriť svoju prvú bezhotovostnú pobočku s modernou samoobslužnou zónou, ktorá bude klientom k dispozícií 24 hodín denne, 7 dní v týždni.