RTVS počas predvolebnej kampane zlyhala. Výbor pre kultúru a médiá očakáva od Rezníka nápravu

RTVS si pred parlamentnými voľbami neplnila verejnoprávnu úlohu. Vo vysielaní dostávali nadštandardný priestor zástupcovia strán bývalej vládnej koalície, predovšetkým SNS.

Výrazné zastúpenie mala Slovenská národná strana v spravodajstve a jej predseda bol najčastejším hosťom hlavnej diskusnej relácie O 5 minút 12. Okrem toho RTVS nedostatočne pokrývala kauzu komunikácie predsedu parlamentu Andreja Danka s Alenou Zsuzsovou. Aj to vyplýva zo štúdie analytických organizácií Memo 98 a Globsec, ktorá bola zaradená do programu 2. schôdze Výboru pre kultúru a médiá.

Keďže generálny riaditeľ RTVS nedostatočne vysvetlil zistenia analytikov, členovia výboru požiadali Jaroslava Rezníka, aby do 7 pracovných dní podal výboru informáciu, ako vedenie spravodajstva RTVS zabezpečovalo predovšetkým v predvolebnom období nezávislosť a objektívnosť spravodajstva. „Vzhľadom na relevanciu informácií analytikov, ku ktorým sa tiež pridali vážne informácie o zastavení niektorých príspevkov, ktoré sa týkali kauzy Andreja Danka sme p. riaditeľa zaviazali, aby pripravil a informoval výbor o konkrétnych opatreniach, ktorými chce zabezpečiť objektivitu, nestrannosť a nezávislosť spravodajstva RTVS v ďalšom období,“ uviedol po skončení výboru jeho predseda Kristián Čekovský (OĽANO) s tým, že o týchto krokoch by mal riaditeľ RTVS informovať osobne na najbližšej schôdzi výboru.

Okrem toho Jaroslav Rezník informoval členov výboru o zmenách vo vysielaní RTVS počas mimoriadnej situácie. „Objektívne treba povedať, že pribudli spravodajské programy aj vysielanie pre deti a mládež. Otázkou ostáva, či v dostatočnom množstve. Čo však osobne považujem za neprijateľné je, že verejnoprávne médium zastavilo výrobu investigatívnej relácie Reportéri a občiansko-publicistickej relácie Občan za dverami. Zažívame situáciu, v ktorej mnohí občania zažívajú rôzne problémy, pre ktorých by v tejto chvíli bola dôležitá občianska publicistika. Taktiež očakávame, že situáciu budú mapovať aj investigatívni novinári a budú upozorňovať na problémy v spoločnosti, či na prípadné zlyhania politikov,“ vysvetlil Kristián Čekovský.

Členovia výboru preto zaviazali riaditeľa RTVS, aby prehodnotil vysielanie investigatívy a pre školy zaradil do vysielania vzdelávacie programy pre deti a mládež v náväznosti na komunikáciu s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.