RTVS počas predvolebnej kampane zlyhala. Výbor pre kultúru a médiá očakáva od Rezníka nápravu

09.04.2020 08:08 | Tlačové správy | TS OĽaNO

RTVS si pred parlamentnými voľbami neplnila verejnoprávnu úlohu. Vo vysielaní dostávali nadštandardný priestor zástupcovia strán bývalej vládnej koalície, predovšetkým SNS.

Výrazné zastúpenie mala Slovenská národná strana v spravodajstve a jej predseda bol najčastejším hosťom hlavnej diskusnej relácie O 5 minút 12. Okrem toho RTVS nedostatočne pokrývala kauzu komunikácie predsedu parlamentu Andreja Danka s Alenou Zsuzsovou. Aj to vyplýva zo štúdie analytických organizácií Memo 98 a Globsec, ktorá bola zaradená do programu 2. schôdze Výboru pre kultúru a médiá.

Keďže generálny riaditeľ RTVS nedostatočne vysvetlil zistenia analytikov, členovia výboru požiadali Jaroslava Rezníka, aby do 7 pracovných dní podal výboru informáciu, ako vedenie spravodajstva RTVS zabezpečovalo predovšetkým v predvolebnom období nezávislosť a objektívnosť spravodajstva. „Vzhľadom na relevanciu informácií analytikov, ku ktorým sa tiež pridali vážne informácie o zastavení niektorých príspevkov, ktoré sa týkali kauzy Andreja Danka sme p. riaditeľa zaviazali, aby pripravil a informoval výbor o konkrétnych opatreniach, ktorými chce zabezpečiť objektivitu, nestrannosť a nezávislosť spravodajstva RTVS v ďalšom období,“ uviedol po skončení výboru jeho predseda Kristián Čekovský (OĽANO) s tým, že o týchto krokoch by mal riaditeľ RTVS informovať osobne na najbližšej schôdzi výboru.

Okrem toho Jaroslav Rezník informoval členov výboru o zmenách vo vysielaní RTVS počas mimoriadnej situácie. „Objektívne treba povedať, že pribudli spravodajské programy aj vysielanie pre deti a mládež. Otázkou ostáva, či v dostatočnom množstve. Čo však osobne považujem za neprijateľné je, že verejnoprávne médium zastavilo výrobu investigatívnej relácie Reportéri a občiansko-publicistickej relácie Občan za dverami. Zažívame situáciu, v ktorej mnohí občania zažívajú rôzne problémy, pre ktorých by v tejto chvíli bola dôležitá občianska publicistika. Taktiež očakávame, že situáciu budú mapovať aj investigatívni novinári a budú upozorňovať na problémy v spoločnosti, či na prípadné zlyhania politikov,“ vysvetlil Kristián Čekovský.

Členovia výboru preto zaviazali riaditeľa RTVS, aby prehodnotil vysielanie investigatívy a pre školy zaradil do vysielania vzdelávacie programy pre deti a mládež v náväznosti na komunikáciu s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Matej Tóth vybavil deťom telesnú na doma (VIDEO)

Počas pandémie sa na Slovensku zatvorili školy, prerušila činnosť športových klubov a zrušili sa športové podujatia. Táto situácia sa dotkla aj tréningov O2 Športovej akadémie Mateja Tótha, ktoré boli z bezpečnostných dôvodov zrušené do konca školského roka. V čase, kedy je dôležité zostať zdravý, ale zároveň v bezpečí domova, sa O2 spolu s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha rozhodli priniesť projekt „Telesná na doma“.

Formula 1 potvrdila začiatok odloženej sezóny, prinášame podrobný program

Nový ročník majstrovstiev sveta Formuly 1, ktorý bol odložený kvôli pandémiu koronavírusu, odštartuje za mesiac v Rakúsku. Dnes o tom informovalo vedenie šampionátu a súčasne zverejnilo kalendár úvodných ôsmich pretekov sezóny.

Majstrovstvá, ktoré mali pôvodne odštartovať v marci, začnú 5. júla Veľkou cenou Rakúska. Týždeň nato sa na okruhu vo Spielbergu pôjde znova, potom sa formula presunie do Maďarska. Nasledovať budú dva preteky v Silverstone a Veľké ceny Španielska, Belgicka a Talianska, kde by sa malo ísť 6. septembra.

Podľa vyhlásenia na webe Formuly 1 sa zatiaľ všetky preteky pôjdu bez divákov a za prísnych hygienických opatrení. Konečný program seriálu by mal byť zverejnený v najbližších týždňoch. Uskutočniť sa má 15 až 19 závodov a majstrovstvá by malo skončiť v decembri.

"V posledných týždňoch sme neustále rokovali so všetkými partnermi vrátane stajní a Medzinárodnej automobilovej federácie, aby sme pripravili úvodnú časť kalendára pre sezónu 2020 a mohli za čo najbezpečnejších podmienok začať pretekať," uviedol na webe šéf seriálu Chase Carey.

"Sezóna síce odštartuje bez divákov na pretekoch, ale veríme, že v najbližších mesiacoch bude situácia už natoľko bezpečná, že ich budeme môcť znova privítať späť. Sme presvedčení, že návrat Formuly 1 urobí radosť športovým fanúšikom na celom svete," dodal.

Zatiaľ známy program sezóny Formuly 1:

5. júla: Veľká cena Rakúska (Red Bull Ring, Spielberg),
12. júla: Veľká cena Štajerska (Red Bull Ring, Spielberg),
19. júla: Veľká cena Maďarska (Hungaroring, Budapešť),
2. augusta: Veľká cena Británia (Silverstone),
9. augusta: Jubilejný Veľká cena k výročiu 70 rokov F1 (Silverstone),
16. augusta: Veľká cena Španielska (Circuit de Catalunya, Barcelona),
30. augusta: Veľká cena Belgicka (Spa-Francorchamps),
6. septembra: Veľká cena Talianska (Monza).

Počítačová hra s Hitlerom v Moskve rozhnevala Kremeľ (VIDEO)

Kremeľ dnes obvinil ukrajinskú firmu vyvíjajúcu počítačové hry z glorifikácie nacizmu.

RTVS odvysiela prejav Zuzany Čaputovej a mimoriadne štúdio (VIDEO)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová predstúpi v piatok 5. júna o 9:00 pred parlament so správou o stave republiky, prvou od svojho nástupu do funkcie.

12 slovenských médií získalo podporu z krízového fondu Google

Pandémia rapídne zasiahla mediálne odvetvie po celom svete a niektoré lokálne vydavateľstvá museli v posledných týždňoch pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov, ku škrtaniu rozpočtov a v niektorých prípadoch aj k ukončeniu činnosti.

UPC zaraďuje balíček s 8 ruskými TV stanicami

Spoločnosť UPC okrem rôznych žánrových balíčkov ponúka tiež Nemecký, Maďarský a po novom aj Ruský balíček

Železnice majú novú hovorkyňu

Od 1. júna majú Železnice Slovenskej republiky novú hovorkyňu.

EÚ ponúka obciam možnosť získať verejné Wi-Fi zadarmo

V stredu 3. júna komisia vyhlási štvrtú výzvu na predkladanie žiadostí do iniciatívy WiFi4EU.

Minister školstva sa na Markíze stretne zoči-voči riaditeľom škôl (VIDEO)

Dnes večer, v utorok 2. júna, televízia Markíza sa bude v mimoriadnej relácii venovať návratu detí do škôl.

Slovenská sporiteľňa otvorila svoju prvú bezhotovostnú pobočku (FOTO)

V turbulentnom období pandémie koronavírusu sa Slovenská sporiteľňa rozhodla otvoriť svoju prvú bezhotovostnú pobočku s modernou samoobslužnou zónou, ktorá bude klientom k dispozícií 24 hodín denne, 7 dní v týždni.