Kristián Čekovský: Toto sú čierne diery v RTVS Foto: OĽaNO

Kristián Čekovský: Toto sú čierne diery v RTVS

15.05.2020 11:59 | Tlačové správy |

Výbor pre kultúru a médiá navrhuje, aby Ministerstvo kultúry urobilo v RTVS finančný audit a Vládu SR bude informovať o nehospodárnom nakladaní s peniazmi koncesionárov. Okrem toho Výbor predloží Národnej rade návrh, aby sa na najbližšom rokovaní uzniesla, že Rada RTVS, si neplní svoje povinnosti, v rámci ktorých má riaditeľa verejnoprávnej inštitúcie kontrolovať.

Rozhlas a televízia Slovenska vyrobila aj v minulom roku programy za desiatky miliónov eur. Keďže RTVS nemusí „obstarávať“ jednotlivé programy, pri ich nákupe a výrobe vzniká veľký priestor na predražené projekty a prihrávanie zákaziek spriateleným firmám. „Podarilo sa nám získať informácie o viacerých zmluvách, ktoré nenapĺňajú podmienky transparentnosti a hospodárneho nakladania s peniazmi štátu, či daňových poplatníkov,“ upozorňuje predseda výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO).

Pri uzatváraní zmlúv na výrobu konkrétnych relácií podľa nám dostupných informácií došlo ku konfliktu záujmov – napríklad v prípade inscenácie Nero a Seneca, ktorej výroba stála pol milióna eur. Režíroval ju Marek Ťapák, ktorý je programovým riaditeľom RTVS a to za odmenu 12-tisíc eur. Pre reláciu Folklorika za takmer 700-tisíc zas RTVS nevlastní exkluzívne práva, súčasne sa tak vysiela takmer totožný program (grafika, obsah vysielania) na súkromnom kanáli - všetko naznačuje tomu, že obsah súkromného kanála napĺňa RTVS a to za peniaze koncesionárov. Najväčším škandálom je podľa predsedu Výboru pre kultúru a médiá projekt DNA: Hrdina za viac ako 800-tisíc eur. „V rámci neho si nechala RTVS vyrobiť 10 dokumentov o ROVNAKÝCH osobnostiach, aké boli vyrobené v rámci projektu Najväčší Slovák, ktorý stál viac ako jeden milión eur. Producentom oboch programov je spoločnosť Núňez NFE. Cena jednej časti s dĺžkou 40 minút je viac ako 80-tisíc eur. Takáto duplicita za státisíce eur je ukážkou nehospodárnosti,“ vysvetlil Kristián Čekovský s tým, že generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník ani jeden z projektov dôveryhodne nevysvetlil.

RTVS na niekoľko vybraných relácií s pochybnými zmluvami vynaložila celkovo 8 500 000 eur, pričom verejnoprávna inštitúcia uzatvára podobných zmlúv stovky. Pri hlbšej analýze zmluvných vzťahov sa dozvedáme, že z peňazí koncesionárov žije pár najväčších firiem. „Vedenie RTVS zlyháva. Obchádza pravidlá na transparentný výber a výrobu programov, porušuje interný Štatút, vysokopostavení manažéri sú v konflikte záujmov pre vlastný ekonomický prospech a takto sa RTVS strácajú milióny eur, na ktoré sa skladajú všetci koncesionári,“ zdôraznil predseda Výboru Kristián Čekovský s tým, že Výbor pre kultúru a médiá odstúpi tieto zistenia a pochybné zmluvy Vláde SR a Ministerstvu kultúry SR.

4 typy dátožrútov a 4 tipy na dokonalý smartfón pre každého z nich

V obchodoch je toľko špičkových smartfónov, ktoré dnes dokážu viac, než akýkoľvek starší notebook! Nie každý však musí vo vrecku nosiť mobil za vyše 1 000 eur. Niekto používa mobil len zriedka, iní sa od neho neodlepí po celý deň.

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

Poslankyňa Tabak sa síce za kontroverznú fotku ospravedlnila, no šíri ju ďalej (FOTO)

Aj poslankyňa Romana Tabak sa rozhodla pripomenúť deň obetí holokaustu, no dosť nešťastným spôsobom.

ČT se nemusí ospravedlniť Agrofertu za reportáže

Česká televize (ČT) se nemusí omlouvat koncernu Agrofert za to, že ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Pražský městský soud dnes zamítl žalobu, ve které společnost tvrdila, že reportáže poškodily její pověst.

Úrad verejného zdravotníctva má nového šéfa komunikácie

Úrad verejného zdravotníctva má nového riaditeľa sekcie komunikácie a medzinárodných vzťahov.

Čínska firma zhromažďovala dáta o prominentoch zo západu, dokonca aj o ich deťoch

Čínska firma Zhenhua Data Technology, ktorá sa na svojom už vypnutom webe označovala za pioniera vo využívaní dát pre hybridné vojnu, vplyvných ľudoch zo západu, ktorý z čínskej firmy unikol.

Zomrel herec Martin Horňák (VIDEO)

V piatok 11. septembra zomrel vo veku 68 rokov herec Martin Horňák.

Otvorený list hygienikom týkajúci sa nových pandemických opatrení

Poslanci a právnici posielajú hygienikom otvorený list k opatreniam, týkajúcim sa kultúrnych, športových a ďalších podujatí.

Zlatého leva si z Benátok odváža film Nomadland (VIDEO)

Zlatého leva na 77. filmovom festivale v Benátkach dnes získal film Nomadland (Krajina nomádov) americkej režisérky čínskeho pôvodu Chloé Zhao.

Kde je ten, čo mi zavraždil brata?!

Dlhá cesta nadol je nezvyčajný román napísaný vo veršoch. A hoci to môže mnohých odradiť, počkajte chvíľu.