Kristián Čekovský: Toto sú čierne diery v RTVS Foto: OĽaNO

Kristián Čekovský: Toto sú čierne diery v RTVS

15.05.2020 11:59 | Tlačové správy |

Výbor pre kultúru a médiá navrhuje, aby Ministerstvo kultúry urobilo v RTVS finančný audit a Vládu SR bude informovať o nehospodárnom nakladaní s peniazmi koncesionárov. Okrem toho Výbor predloží Národnej rade návrh, aby sa na najbližšom rokovaní uzniesla, že Rada RTVS, si neplní svoje povinnosti, v rámci ktorých má riaditeľa verejnoprávnej inštitúcie kontrolovať.

Rozhlas a televízia Slovenska vyrobila aj v minulom roku programy za desiatky miliónov eur. Keďže RTVS nemusí „obstarávať“ jednotlivé programy, pri ich nákupe a výrobe vzniká veľký priestor na predražené projekty a prihrávanie zákaziek spriateleným firmám. „Podarilo sa nám získať informácie o viacerých zmluvách, ktoré nenapĺňajú podmienky transparentnosti a hospodárneho nakladania s peniazmi štátu, či daňových poplatníkov,“ upozorňuje predseda výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO).

Pri uzatváraní zmlúv na výrobu konkrétnych relácií podľa nám dostupných informácií došlo ku konfliktu záujmov – napríklad v prípade inscenácie Nero a Seneca, ktorej výroba stála pol milióna eur. Režíroval ju Marek Ťapák, ktorý je programovým riaditeľom RTVS a to za odmenu 12-tisíc eur. Pre reláciu Folklorika za takmer 700-tisíc zas RTVS nevlastní exkluzívne práva, súčasne sa tak vysiela takmer totožný program (grafika, obsah vysielania) na súkromnom kanáli - všetko naznačuje tomu, že obsah súkromného kanála napĺňa RTVS a to za peniaze koncesionárov. Najväčším škandálom je podľa predsedu Výboru pre kultúru a médiá projekt DNA: Hrdina za viac ako 800-tisíc eur. „V rámci neho si nechala RTVS vyrobiť 10 dokumentov o ROVNAKÝCH osobnostiach, aké boli vyrobené v rámci projektu Najväčší Slovák, ktorý stál viac ako jeden milión eur. Producentom oboch programov je spoločnosť Núňez NFE. Cena jednej časti s dĺžkou 40 minút je viac ako 80-tisíc eur. Takáto duplicita za státisíce eur je ukážkou nehospodárnosti,“ vysvetlil Kristián Čekovský s tým, že generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník ani jeden z projektov dôveryhodne nevysvetlil.

RTVS na niekoľko vybraných relácií s pochybnými zmluvami vynaložila celkovo 8 500 000 eur, pričom verejnoprávna inštitúcia uzatvára podobných zmlúv stovky. Pri hlbšej analýze zmluvných vzťahov sa dozvedáme, že z peňazí koncesionárov žije pár najväčších firiem. „Vedenie RTVS zlyháva. Obchádza pravidlá na transparentný výber a výrobu programov, porušuje interný Štatút, vysokopostavení manažéri sú v konflikte záujmov pre vlastný ekonomický prospech a takto sa RTVS strácajú milióny eur, na ktoré sa skladajú všetci koncesionári,“ zdôraznil predseda Výboru Kristián Čekovský s tým, že Výbor pre kultúru a médiá odstúpi tieto zistenia a pochybné zmluvy Vláde SR a Ministerstvu kultúry SR.

Regionálni operátori žiadajú zopakovať výber šéfa Telekomunikačného úradu

Lokálni poskytovatelia telekomunikačných služieb na Slovensku požiadali v otvorenom liste vládu SR, aby neschválila návrh na predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktorý chce na parlamentné hlasovanie predložiť ministerstvo dopravy.

Indická novinárka zverejnila svedectvo o hrôzach pandémie koronavírusu (VIDEO)

Suzuki Ertiga Barkhy Dutt prešla za stovku dní okolo 23 tisíc kilometrov. Indická novinárka na tejto dlhej ceste zaznamenávala utrpenie svojich chudobných spoluobčanov v mestách a dedinách za pandémie spôsobenej šírením koronavírusu. Na cestu sa vydala v marci, píše agentúra AFP.

Zabudnutý na zastávke, Telekom v reklame promuje nekonečné dáta (VIDEO)

Po spote s neposlušnou dátujúcou babičkou či závislým dedkom Telekom pokračuje v sérii humorných spotov.

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa stal Lukáš Diko

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) sa od 13. júla stal Lukáš Diko, ktorý prevzal vedenie redakcie občianskeho združenia.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.