Kristián Čekovský: Toto sú čierne diery v RTVS Foto: OĽaNO

Kristián Čekovský: Toto sú čierne diery v RTVS

15.05.2020 11:59 | Tlačové správy |

Výbor pre kultúru a médiá navrhuje, aby Ministerstvo kultúry urobilo v RTVS finančný audit a Vládu SR bude informovať o nehospodárnom nakladaní s peniazmi koncesionárov. Okrem toho Výbor predloží Národnej rade návrh, aby sa na najbližšom rokovaní uzniesla, že Rada RTVS, si neplní svoje povinnosti, v rámci ktorých má riaditeľa verejnoprávnej inštitúcie kontrolovať.

Rozhlas a televízia Slovenska vyrobila aj v minulom roku programy za desiatky miliónov eur. Keďže RTVS nemusí „obstarávať“ jednotlivé programy, pri ich nákupe a výrobe vzniká veľký priestor na predražené projekty a prihrávanie zákaziek spriateleným firmám. „Podarilo sa nám získať informácie o viacerých zmluvách, ktoré nenapĺňajú podmienky transparentnosti a hospodárneho nakladania s peniazmi štátu, či daňových poplatníkov,“ upozorňuje predseda výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO).

Pri uzatváraní zmlúv na výrobu konkrétnych relácií podľa nám dostupných informácií došlo ku konfliktu záujmov – napríklad v prípade inscenácie Nero a Seneca, ktorej výroba stála pol milióna eur. Režíroval ju Marek Ťapák, ktorý je programovým riaditeľom RTVS a to za odmenu 12-tisíc eur. Pre reláciu Folklorika za takmer 700-tisíc zas RTVS nevlastní exkluzívne práva, súčasne sa tak vysiela takmer totožný program (grafika, obsah vysielania) na súkromnom kanáli - všetko naznačuje tomu, že obsah súkromného kanála napĺňa RTVS a to za peniaze koncesionárov. Najväčším škandálom je podľa predsedu Výboru pre kultúru a médiá projekt DNA: Hrdina za viac ako 800-tisíc eur. „V rámci neho si nechala RTVS vyrobiť 10 dokumentov o ROVNAKÝCH osobnostiach, aké boli vyrobené v rámci projektu Najväčší Slovák, ktorý stál viac ako jeden milión eur. Producentom oboch programov je spoločnosť Núňez NFE. Cena jednej časti s dĺžkou 40 minút je viac ako 80-tisíc eur. Takáto duplicita za státisíce eur je ukážkou nehospodárnosti,“ vysvetlil Kristián Čekovský s tým, že generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník ani jeden z projektov dôveryhodne nevysvetlil.

RTVS na niekoľko vybraných relácií s pochybnými zmluvami vynaložila celkovo 8 500 000 eur, pričom verejnoprávna inštitúcia uzatvára podobných zmlúv stovky. Pri hlbšej analýze zmluvných vzťahov sa dozvedáme, že z peňazí koncesionárov žije pár najväčších firiem. „Vedenie RTVS zlyháva. Obchádza pravidlá na transparentný výber a výrobu programov, porušuje interný Štatút, vysokopostavení manažéri sú v konflikte záujmov pre vlastný ekonomický prospech a takto sa RTVS strácajú milióny eur, na ktoré sa skladajú všetci koncesionári,“ zdôraznil predseda Výboru Kristián Čekovský s tým, že Výbor pre kultúru a médiá odstúpi tieto zistenia a pochybné zmluvy Vláde SR a Ministerstvu kultúry SR.

Microsoft chce nahradiť novinárov systémom umelej inteligencie

Americká technologická spoločnosť Microsoft chce nahradiť niekoľko desiatok novinárskych pozícií robotickým systémom umelej inteligencie.

Seriál No počkaj, zajac! pokračuje novými epizódami (VIDEO)

Obľúbený, pôvodne sovietsky kreslený seriál pre deti No počkaj, zajac! sa rozšíri o ďalšie desiatky epizód. Premiéra prvej z nich bude v Rusku na prelome leta a jesene.

RTVS naživo odvysiela druhý pokus letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Let historicky prvej vesmírnej lode súkromnej výroby v stredu 27. mája pre nepriaznivé počasie nevyšiel. Druhý pokus je naplánovaný na dnes, sobotu 30. mája.

Nora Gubková bude vo vedení rozhlasového spravodajstva

Bývalá dlhoročná hovorkyňa Nora Gubková len pred pár dňami nastúpila do RTVS ako editorka a už mieri medzi šéfov spravodajstva.

Rezník zosadil vedenie televízneho spravodajstva RTVS

V RTVS v televíznej časti spravodajstva a publicistiky to posledné dni vrie. Medzi členmi vedenia spravodajstva sú nezhody. Až také, že ich riešila Rada RTVS.

Abstinujúci gambler prehovoril o svojej závislosti

„Nevenujem majiteľom ani prevádzkovateľom stávkových kancelárií.“ Píše v úvode knihy Gambler samotný autor. Aj on

Markíza bude mať špeciálny večer - Spolu pre Slovensko (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela v nedeľu, 7. júna 2020, so začiatkom o 20:30 charitatívny večer s názvom Spolu pre Slovensko. V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou prinesie na obrazovky program, v rámci ktorého sa známe osobnosti predstavia spoločne s hrdinami z prvej línie v boji s COVID-19.

Moderátorka BBC skončila potom, čo premiéra kritizovala za poradcu

Moderátorka britskej vysielacej spoločnosti BBC dočasne skončila s účinkovaním vo svojej relácii potom, čo sa kriticky vyjadrila k súčasnej afére premiérovho poradcu Dominika Cummingsa.

Riaditeľ ČT: Časti poslancov vyhovuje stupňujúci sa tlak na ČT

Generálního ředitele České televize (ČT) Petra Dvořáka výsledek dnešní volby do Rady ČT nepřekvapil. Část poslanců se podle něj dlouhodobě netají tím, že jim vyhovuje, když se tlak na ČT a její nezávislost stupňuje. Dvořák to uvedl ve stanovisku zveřejněném na twitteru České televize. Sněmovna zvolila do Rady ČT ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý.

"Výsledek volby pro mě není překvapivý. Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT," uvedl Dvořák.

O této skutečnosti podle něj svědčil nedávný dopis předsedy sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) o kandidátech do rady. Berkovec v e-mailu u kandidátů například analyzoval, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele.

"Nemohu tak nyní jako ředitel televize, kterou Rada ČT kontroluje, vyslovit nic jiného než víru v to, že přístup všech jejích členů k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT," dodal Dvořák.

Většina opozice výsledek volby kritizuje. ODS jej považuje za ohrožení svobody a nezávislosti fungování veřejnoprávního média. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je volba výsledkem nedůstojného politického handlu. Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík považuje volbu za alarmující a za ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie. TOP 09 hovořila o černém dni pro svobodu českého mediálního prostředí a ČT jako takovou. Rozčarování dal najevo i poslanec koaliční ČSSD Roman Sklenák.

Rada ČT je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Online účet zadarmo cez Georgea propaguje známy herec (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa prichádza s novou kampaň, ktorou tvárou je herec Marián Mitáš.