Kino Lumière otvorí svoje kinosály v piatok 22. mája, vybrané výnimočné európske filmy uvedie zdarma

21.05.2020 16:41 | Tlačové správy |

Kino Lumière sa postupne opäť otvára divákom. Po spustení 4. fázy uvoľňovania sprístupní od piatka 22. mája svoje štyri kinosály pri dodržaní všetkých predpísaných nariadení. Premietať sa bude denne zatiaľ jeden film v každej kinosále. Vybrané výnimočné filmy z Minifestivalu európskych filmov, ktorý sa začína dnes v online projekte Kino doma, uvedie Kino Lumière súčasne online i na veľkom plátne zdarma.

„Pri otváraní kina je pre nás kľúčová ochrana zdravia divákov, a preto dôsledne dbáme na zabezpečenie hygienických opatrení i na dodržanie potrebných pravidiel pri obsadzovaní kinosál,“ hovorí Peter Dubecký, generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý Kino Lumière prevádzkuje. „Podľa našich výpočtov naplníme asi štvrtinu celkovej kapacity všetkých štyroch sál. Napriek tomu chceme dať možnosť divákom vrátiť sa do kín, aj keď to nebude zisková záležitosť a asi sa tak skoro nevrátime k bežnému hraciemu profilu.“

Program prvých dní po otvorení sa bude niesť v duchu celkovej dramaturgie Kina Lumière zameranej na európsku a domácu kinematografiu i na kvalitné oceňované diela. Prvý deň premietania si diváci budú môcť pozrieť dokument V sieti (2019) Víta Klusáka, ktorý vstúpil do slovenských kín len päť dní pred ich zatvorením, premietať sa bude aj slovenský film Sviňa (2019) Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna, ktorý mal pred pandémiou našliapnuté pokoriť prvú priečku rebríčka návštevnosti slovenských filmov v ére samostatného Slovenska.

Diváci si počas prvého dňa môžu pozrieť aj špeciálnu čiernobielu režisérsku verziu oscarového filmu Parazit (2019), za ktorý režisér Joon Ho Bong získal Zlatú palmu na MFF Cannes, a patria mu aj štyri Oscary vrátane ceny za najlepší film ako prvému zahraničnému filmu. Na veľkom plátne bude uvedená tiež úvodná snímka aktuálne online prebiehajúceho Minifestivalu európskeho filmu, španielska dráma Všetci to vedia (2018) iránskeho režiséra Asghara Farhadiho, ktorá má na konte rovnako Zlatú palmu a množstvo ďalších ocenení.

„Programovanie filmov začneme tam, kde sme skončili pred zatvorením kín, pretože väčšina distribútorov preložila premiéry nových filmov na jeseň alebo na neurčito,“ hovorí o výbere filmov v prvých dňoch otvorenia Zita Hosszúová, manažérka Kina Lumière. „Preto budeme premietať filmy, ktoré mali v našom kine dobrú návštevnosť, alebo tie, ktoré si diváci po nasadení nestihli pozrieť. Od budúceho týždňa by sme už radi do programu zaradili aj novinky.“ Premietne sa napríklad ruská dráma Vysoké dievča (2019) Kantemira Balagova z obdobia obliehania Leningradu v roku 1945, ktorá sa v slovenských kinách vôbec nepremietala, alebo francúzska komédia Raoul Taburin (2018), nakrútená podľa rovnomennej knihy ilustrátora a humoristu Jeana-Jacqua Sempého.

Po otvorení v Kine Lumière bude podobne ako v iných prevádzkach nevyhnutné dodržiavať prísne hygienické a epidemiologické nariadenia. V kinosálach sa bude dodržiavať predpísaný rozstup, vo foyeri sa bude môcť zdržiavať len obmedzený počet ľudí, diváci budú musieť mať prekryté horné dýchacie cesty a používať dezinfekciu rúk. Kino odporúča nákup vstupeniek online a tiež sledovať obsadenosť kinosál, ktorých kapacita bude obmedzená na základe predpísaných pravidiel, a jednotlivé projekcie sa tak môžu veľmi rýchlo vypredať. Premietať sa bude denne okrem nedele, kiná zatiaľ nedostali výnimku z nariadenia o zatvorených prevádzkach v posledný deň týždňa. V pondelok 25. mája bude Kino Lumière zatvorené z technických dôvodov.

„Za dva a pol mesiaca tohto roka až do zatvorenia kín na začiatku marca prišlo do Kina Lumière skoro 35 000 divákov a vyzeralo to tak, že rok 2020 bude minimálne taký úspešný ako rok 2019, keď prišlo na naše predstavenia 120 000 divákov. Pandémia dobre naštartovanú cestu v kinopriemysle zastavila a návrat bude naozaj zložitý. Pevne dúfam, že situácia bude časom natoľko priaznivá, že nariadenia spojené s hygienickými opatreniami poľavia a vrátime sa do normálu. To bude zrejme možné až na jeseň,“ uzatvára Dubecký.

V termíne od 21. do 29. mája sa v Kine Lumière budú na veľkom plátne premietať viaceré vybrané výnimočné filmy z Minifestivalu európskeho filmu, ktorý sa tento rok presunul do online priestoru v Kine doma. Podujatie každoročne prináša do regiónov Slovenska filmy podporené z programu Kreatívna Európa – MEDIA a prostredníctvom online projekcií si ich budú môcť pozrieť diváci po celom Slovensku. Návštevníci bratislavského Kina Lumière ich môžu vidieť aj priamo na veľkom plátne, premietať sa budú zdarma online i v kine.

Online účet zadarmo cez Georgea propaguje známy herec (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa prichádza s novou kampaň, ktorou tvárou je herec Marián Mitáš.

4ka naďalej rozširuje svoje pokrytie, jej signál pribudol vo vyše troch desiatkach miest a obcí

Mobilný operátor 4ka má opäť dobré správy pre svojich klientov. V týchto týždňoch zvýšil svoje pokrytie na 80% populácie, pre ktorých je odteraz k dispozícii najmodernejšia LTE sieť.

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.