Kino Lumière otvorí svoje kinosály v piatok 22. mája, vybrané výnimočné európske filmy uvedie zdarma

21.05.2020 16:41 | Tlačové správy |

Kino Lumière sa postupne opäť otvára divákom. Po spustení 4. fázy uvoľňovania sprístupní od piatka 22. mája svoje štyri kinosály pri dodržaní všetkých predpísaných nariadení. Premietať sa bude denne zatiaľ jeden film v každej kinosále. Vybrané výnimočné filmy z Minifestivalu európskych filmov, ktorý sa začína dnes v online projekte Kino doma, uvedie Kino Lumière súčasne online i na veľkom plátne zdarma.

„Pri otváraní kina je pre nás kľúčová ochrana zdravia divákov, a preto dôsledne dbáme na zabezpečenie hygienických opatrení i na dodržanie potrebných pravidiel pri obsadzovaní kinosál,“ hovorí Peter Dubecký, generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý Kino Lumière prevádzkuje. „Podľa našich výpočtov naplníme asi štvrtinu celkovej kapacity všetkých štyroch sál. Napriek tomu chceme dať možnosť divákom vrátiť sa do kín, aj keď to nebude zisková záležitosť a asi sa tak skoro nevrátime k bežnému hraciemu profilu.“

Program prvých dní po otvorení sa bude niesť v duchu celkovej dramaturgie Kina Lumière zameranej na európsku a domácu kinematografiu i na kvalitné oceňované diela. Prvý deň premietania si diváci budú môcť pozrieť dokument V sieti (2019) Víta Klusáka, ktorý vstúpil do slovenských kín len päť dní pred ich zatvorením, premietať sa bude aj slovenský film Sviňa (2019) Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna, ktorý mal pred pandémiou našliapnuté pokoriť prvú priečku rebríčka návštevnosti slovenských filmov v ére samostatného Slovenska.

Diváci si počas prvého dňa môžu pozrieť aj špeciálnu čiernobielu režisérsku verziu oscarového filmu Parazit (2019), za ktorý režisér Joon Ho Bong získal Zlatú palmu na MFF Cannes, a patria mu aj štyri Oscary vrátane ceny za najlepší film ako prvému zahraničnému filmu. Na veľkom plátne bude uvedená tiež úvodná snímka aktuálne online prebiehajúceho Minifestivalu európskeho filmu, španielska dráma Všetci to vedia (2018) iránskeho režiséra Asghara Farhadiho, ktorá má na konte rovnako Zlatú palmu a množstvo ďalších ocenení.

„Programovanie filmov začneme tam, kde sme skončili pred zatvorením kín, pretože väčšina distribútorov preložila premiéry nových filmov na jeseň alebo na neurčito,“ hovorí o výbere filmov v prvých dňoch otvorenia Zita Hosszúová, manažérka Kina Lumière. „Preto budeme premietať filmy, ktoré mali v našom kine dobrú návštevnosť, alebo tie, ktoré si diváci po nasadení nestihli pozrieť. Od budúceho týždňa by sme už radi do programu zaradili aj novinky.“ Premietne sa napríklad ruská dráma Vysoké dievča (2019) Kantemira Balagova z obdobia obliehania Leningradu v roku 1945, ktorá sa v slovenských kinách vôbec nepremietala, alebo francúzska komédia Raoul Taburin (2018), nakrútená podľa rovnomennej knihy ilustrátora a humoristu Jeana-Jacqua Sempého.

Po otvorení v Kine Lumière bude podobne ako v iných prevádzkach nevyhnutné dodržiavať prísne hygienické a epidemiologické nariadenia. V kinosálach sa bude dodržiavať predpísaný rozstup, vo foyeri sa bude môcť zdržiavať len obmedzený počet ľudí, diváci budú musieť mať prekryté horné dýchacie cesty a používať dezinfekciu rúk. Kino odporúča nákup vstupeniek online a tiež sledovať obsadenosť kinosál, ktorých kapacita bude obmedzená na základe predpísaných pravidiel, a jednotlivé projekcie sa tak môžu veľmi rýchlo vypredať. Premietať sa bude denne okrem nedele, kiná zatiaľ nedostali výnimku z nariadenia o zatvorených prevádzkach v posledný deň týždňa. V pondelok 25. mája bude Kino Lumière zatvorené z technických dôvodov.

„Za dva a pol mesiaca tohto roka až do zatvorenia kín na začiatku marca prišlo do Kina Lumière skoro 35 000 divákov a vyzeralo to tak, že rok 2020 bude minimálne taký úspešný ako rok 2019, keď prišlo na naše predstavenia 120 000 divákov. Pandémia dobre naštartovanú cestu v kinopriemysle zastavila a návrat bude naozaj zložitý. Pevne dúfam, že situácia bude časom natoľko priaznivá, že nariadenia spojené s hygienickými opatreniami poľavia a vrátime sa do normálu. To bude zrejme možné až na jeseň,“ uzatvára Dubecký.

V termíne od 21. do 29. mája sa v Kine Lumière budú na veľkom plátne premietať viaceré vybrané výnimočné filmy z Minifestivalu európskeho filmu, ktorý sa tento rok presunul do online priestoru v Kine doma. Podujatie každoročne prináša do regiónov Slovenska filmy podporené z programu Kreatívna Európa – MEDIA a prostredníctvom online projekcií si ich budú môcť pozrieť diváci po celom Slovensku. Návštevníci bratislavského Kina Lumière ich môžu vidieť aj priamo na veľkom plátne, premietať sa budú zdarma online i v kine.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Špeciálna verzia festivalu – Nádych s Atmosférou – bude a až trikrát

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.

Irán nevylúčil, že za požiarom v Natanze bol kybernetický útok

Irán podnikne odvetu proti ktorejkoľvek krajine, ktorá spácha kybernetický útok na jeho jadrové zariadenia. Po štvrtkovom požiari v blízkosti továrne na obohacovanie uránu v Natanze to vyhlásil šéf iránskej civilnej obrany.