Ministerstvo zdravotníctva: Zdravotníci pri pôrode v Košiciach postupovali správne

K incidentu, ktorý sa stal cez víkend v Košiciach, keď sa rodička odmietla podrobiť testu na COVID-19 a odmietla dodržiavať epidemiologické opatrenia, k čomu ju viedla jej advokátka Adriana Krajníková, sa vyjadrilo aj ministerstvo zdravotníctva.

 

V čase, keď hrozí riziko šírenia nákazy Covid-19, je povinnosťou zdravotníka chrániť dieťa aj po pôrode a zdravotníci postupovali v súlade s klinickým protokolom starostlivosti o novorodenca matky s podozrením na infekciu alebo s potvrdenou infekciou COVID-19 (https://bit.ly/3dYTMfn). Navyše, podľa Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice nikto zo zdravotníckych pracovníkov pacientke nehrozil tým, že jej bude odobraté dieťa, ak odmietne test na Covid-19.

Podrobnosti: Ministerka spravodlivosti odsúdila šírenie dezinformácií advokátky pri incidente pri pôrode v Košiciach

Pacientka celé hodiny odmietala nielen test na Covid-19, odmietala aj nosiť rúško, odmietala rešpektovať protiepidemické opatrenia a odmietala normálne komunikovať. Namiesto toho komunikovala jej advokátka, ktorá cez telefón poučovala zdravotníkov a zdravotníčky, že rúška sú "genocídny nezmysel".

K bezproblémovému pôrodu a zdravému dieťatku úprimne blahoželáme. Naši zdravotníci a zdravotníčky sa ale musia venovať množstvu ďalších budúcich matiek, ktoré čaká pôrod a o tento čas ich oberá, keď musia tráviť celé hodiny komunikáciou s osobou, ktorá odmieta ísť na test a rešpektovať protiepidemické opatrenia. Takéto správanie považujeme za hanebné.

Advokátka Adriana Krajníková, ktorá inštruovala budúcu mamičku, aby nepočúvala lekárov, ohrozuje ľudí pravidelným šírením nebezpečných dezinformácií a absurdných konšpiračných teórií o koronavíruse. V tomto prípade na základe jej inštrukcií mohla jej klientka priamo ohroziť zdravotníkov v košickej nemocnici v prípade, že by bola nakazená koronavírusom.

V súčasnosti je na Slovensku infikovaných 1559 zdravotníckych pracovníkov, ktorí musia byť v karanténe a chýbajú tak v plniacich sa nemocniciach, kde ich veľmi potrebujú. Potrebujú ich nielen ľudia s ťažkým priebehom ochorenia Covid-19, ale aj ľudia s inými chorobami a ťažkosťami a tiež ďalšie tehotné ženy čakajúce na pôrod. Nedostatok zdravitíckeho personálu je jednou z najväčších hrozieb v pandémii, pretože čím viac sa vírus šíri, tým viac je ohrozených ale aj nakazených zdravotníckych pracovníkov.

Prípadom tejto advokátky sa v súčasnosti zaoberá Slovenská advokátska komora, vyjadrila sa k tomu aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, prípadom sa zaoberá aj Polícia. Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice
zvažuje ďalšie právne kroky, my ich v tom plne podporujeme.

Primár neonatologického oddelenia pracoviska košickej nemocnice na Triede SNP Peter Krcho vysvetľuje, prečo musí mamička v pôrodnici nosiť rúško a prečo by si mala pred pôrodom urobiť PCR alebo antigénový test:

1. Chráni seba aby sa nenakazila v nemocnici
2. Chráni novorodenca, ak by bola infikovaná bez klinickych prejavov ba dokonca aj covid pozitívna, ak nemá klinické prejavy , môže dojčiť, dokonca sa odporúča dojčit v maske a po umytí rúk, materským mliekom sa výraznym spôsobom znižuje riziko infekcie novorodenca Covid 19.
3. V prípade ohrozenia pri pôrode mnohé intervencie , anestéza, chirurgický zákrok, CT vyšetrenie a iné vyžadujú Covid negat test, je dobré ho mať pred pôrodom.
4. Ošetrujúci personál, sestry, lekári potrebujú vedieť, či nie je náhodou pozitívna, inak nevie efektívne chránit ju a novorodenca.
5. Bez rúšky a bez testu je sporná podpora a zacvičovanie dojčenia, čím matka bráni paradoxne dojčeniu vlastného dieťaťa, ktoré ho najlepšie chráni proti všetkým infekčným ochoreniam.
6. Nenosením rúška a bez testu v pôrodnici ohrozuje pôrodnicu, iné mamky, personál pôrodnice a novorodencov, ktorí sa budú rodiť po jej odchode z pôrodnice.
7. Je veľmi neštastným správaním pre jej okolie, rodinu, manžela, zlým príkladom pre vlastnú rodinu. Matka by v rodine, vždy mala ísť príkladom pre deti a rodinu.
8. Nenosenim rúška a neabsolvovanim testu sa ohrozuje sama, lebu bude ošetrovaná alebo preložená na oddelenie s Covid suspektnými alebo pozitívnymi pacientkami, čím ohrozuje aj svoje dieťa a rodinu.
9.Budúce mamičky prosím prosím noste rúška , udržiavajte odstup, umývajte si ruky, všetci chceme aby ste pred, počas a po pôrode nemali komplikácie a išli domov so zdravým bábätkom.