Druhé plošné testovanie bude nielen vo vybraných v 45 okresoch, pozrite si miesta a časy (MAPA)

Druhé plošné testovanie bude nielen vo vybraných v 45 okresoch, pozrite si miesta a časy (MAPA)

Vďaka prvému kolu testovania sa podarilo zachytiť veľké množstvo infikovaných ľudí, ale mnohých infikovaných antigénové testy neodhalili kvôli ich nižšej citlivosti.

Preto je plánované aj druhé kolo plošného testovania, ktoré sa bude konať počas najbližšieho víkendu 7. a 8. novembra 2020 v rámci 45 okresov.

Je určené pre ľudí (okrem výnimiek stanovených uznesením vlády SR) nad 10 rokov, ktorí sa zdržujú v územných obvodoch okresov, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v rámci celoplošného testovania obyvateľov hranicu 0,7% a viac a tiež pre ľudí, ktorí potrebujú navštíviť tieto okresy v termíne od 9. do 14. novembra 2020.

Pre tzv. červené okresy naplánovaných na sobotu 2 805 odberových miest a 2 715 tímov. V nedeľu by sa testovanie malo realizovať v 2 751 odberových miestach a zabezpečiť by ho malo 2 683 odberových tímov.

Odporúčame aj: Dôležité: Otázky a odpovede pred druhým kolom testovania (MAPA)

Presný počet odberových miest bude uverejnený na stránke www.somzodpovedny.sk, predbežne však Ozbrojené sily SR plánujú testovať na rovnakých odberových miestach, ako v rámci celoplošného testovania. Totožné by mali byť aj odberové tímy. Pre verejnosť budú odberové miesta prístupné od 08.00 h do 20.00 h. Aj na základe predchádzajúcich skúseností neodporúčame čakať hneď v sobotu ráno pred testovaním v radoch, ale prísť na testovanie cez deň podľa aktuálnej situácie na jednotlivých odberových miestach.

Testovanie sa uskutoční v týchto okresoch:

Okresy
Malacky Senica
  Skalica
Martin Dolný Kubín
  Martin
  Námestovo
  Turčianske Teplice
Michalovce Humenné
  Medzilaborce
  Michalovce
  Snina
  Sobrance
  Vranov nad Topľou
Prešov Bardejov
  Kežmarok
  Levoča
  Poprad
  Prešov
  Sabinov
  Stará Ľubovňa
  Stropkov
  Svidník
Rožňava Gelnica
  Spišská Nová Ves
Ružomberok Liptovský Mikuláš
  Ružomberok
  Tvrdošín
Sereď Dunajská Streda
Topoľčany Partizánske
  Prievidza
  Topoľčany
Trenčín Bánovce nad Bebravou
  Ilava
  Myjava
  Nové Mesto nad Váhom
  Považská Bystrica
  Púchov
  Trenčín
Zvolen Banská Bystrica
  Brezno
  Detva
  Zvolen
Žilina Bytča
  Čadca
  Kysucké Nové Mesto
  Žilina

Okrem plánovaných odberových miest v rámci 45 testovaných okresov rezort obrany dobrovoľne otvorí aj ďalšie odberové miesta v okresoch, ktoré hraničia s tzv. červenými okresmi, a to na základe požiadaviek samospráv. V tomto prípade štát poskytne pre odberové miesta nad rámec plánu antigénové testy, certifikáty a dokumentáciu, ako aj personál z radov ozbrojených síl a policajného zboru. Ostatný personál a ochranné pomôcky budú v réžii samospráv, ktoré o tieto odberové miesta nad rámec plánu požiadajú.

Testovať zamestnancov vo vlastnej réžii budú môcť opäť aj firmy nad 4 000 zamestnancov, prípadne skupiny firiem, ktoré v jednom areáli vedeli zriadiť spoločné odberné miesto s účasťou aspoň 4 000 osôb. Túto možnosť využije 10 firiem.