SaS: Ľubomír Vážny by mal niesť osobnú zodpovednosť

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje správu o výsledkoch poslaneckého prieskumu v Sociálnej poisťovni za veľavravný obraz toho, ako táto inštitúcia fungovala pod generálnym riaditeľom a terajším poslancom Smeru Ľubomírom Vážnym.

„Správa, ktorú vypracoval Výbor NR SR pre sociálne veci o poslaneckom prieskume, ktorý sme absolvovali v júni tohto roka v Sociálnej poisťovni, popisuje reálne zlyhania, aké sa diali v štátnej inštitúcii za peniaze nás všetkých. Jednoznačnú zodpovednosť za to nesie bývalý generálny riaditeľ Ľubomír Vážny, ktorý má nehospodárne nakladanie s prostriedkami daňových poplatníkov zapísané zrejme v krvi. Ten navyše ignoroval niektoré povinnosti, ktoré mu boli uložené zákonom,“ uviedol člen Výbor NR SR pre sociálne veci za SaS Peter Cmorej, ktorý predloženú správu vypracoval s poslankyňou OĽaNO Luciou Drábikovou.

Poslanecký prieskum podľa SaS ukázal absolútnu neefektivitu a zbytočnú byrokraciu, keď bolo približne 750 tisíc žiadostí, ktoré boli doručené emailom, následne tlačených a ručne prepisovaných do systémov Sociálnej poisťovne. „Navyše sme boli svedkami vydávania viacerých rozhodnutí, pri ktorých máme pochybnosti o ich zákonnosti. Išlo napríklad o nepriznané materskej či predčasných dôchodkov. Ak by napokon prišlo k súdnemu konaniu, osobnú zodpovednosť by mal jednoznačne znášať Ľubomír Vážny,“ uzavrel Peter Cmorej.