SaS: Z reakcií Roberta Fica cítiť nervozitu

Reakcie Roberta Fica, ale aj Generálnej prokuratúry SR, na pozmeňujúci návrh poslanca strany Sloboda a Solidarita (SaS) Alojza Baránika k novele Ústavy SR, dokazujú podľa SaS nervozitu kedysi nedotknuteľných osôb.

 

„Návrhom, aby verejnú kontrolu nad činnosťou prokuratúry vykonával parlament a vláda alebo v jej mene člen vlády, sa pridá Slovenská republika k civilizovaným krajinám sveta. Pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu ústavného zákona bol pripravený v úzkej spolupráci s ministerstvom spravodlivosti. Z toho dôvodu verím v jeho širokú podporu naprieč celou koalíciou. Je pritom úsmevné, keď kvôli tomuto návrhu Robert Fico vykrikuje niečo o údajnom porušovaní princípov právneho štátu. Veď práve vďaka doterajšiemu postaveniu prokuratúry a jej nedotknuteľnosti sme boli všetci svedkami toho, ako sa vďaka skorumpovaným prokurátorom tešili beztrestnosti ľudia blízki Smeru,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Podľa SaS tak nie je pravdou, že sa vďaka tejto zmene dostaneme do stavu akéhosi politického ovládnutia prokuratúry. „Stačí si spomenúť, ako v Českej republike funguje štátne zastupiteľstvo, čoho lapidárnym dôkazom bol zásah štátneho zastupiteľstva a polície na Úrade vlády ČR. Berúc si z toho príklad, som presvedčený, že sme na ceste stať sa krajinou, kde sa nebudeme musieť báť, či sa jej prokurátor pridá na stranu sily zla,“ uzavrel Alojz Baránik.