Poslanci schválili balík dôležitých zmien v súvislosti s 2. vlnou pandémie COVID-19, prinášame podrobnosti

Vďaka vládnemu zákonu sa očkovanie proti koronavírusu bude môcť realizovať aj mimo ambulancií a očkovanie sa tak urýchli. Testovanie takisto budú môcť vykonávať aj študenti 3. a 4. ročníka stredných zdravotníckych škôl, ktorí dovŕšili vek 18 rokov.

V prípade, že by došlo ku krátkodobej kritickej preťaženosti zdravotného systému a nemocnice by kapacitne nestíhali prijímať pacientov, budú môcť byť hospitalizovaní v nemocniciach v okolitých členských štátoch. „Zdravotná starostlivosť o tieto osoby bude poskytovateľovi v inom členskom štáte uhrádzaná v plnom rozsahu zdravotnou poisťovňou pacienta,“ uviedla zdravotná sestra, poslankyňa NR SR, členka zdravotníckeho výboru Monika Kavecká z OĽANO.

Zákonom sa zároveň zavádzajú sankcie pre poskytovateľov očkovania proti ochoreniu COVID-19 pri neoprávnenom uprednostňovaní očkovaných, a to až do výšky 10-tisíc eur. „Sme za spravodlivý systém očkovania, aby sa ako prví zaočkovali najrizikovejšie skupiny a neskôr ďalší ľudia.“

Zákonom tiež poslanci odstraňujú administratívne prekážky v čerpaní pomoci podnikateľov pri projektoch udržania zamestnanosti.

Novelou zákona sa majú upraviť aj pravidlá vykonávania dražieb. „Chránime ľudí v ťažkých finančných problémoch pred dražbami a exekúciami. Počas trvania núdzového stavu nemôžu nikoho vysťahovať na ulicu a urobiť z neho bezdomovca,“ uzavrel Šipoš.