Novinka: Evidenčné číslo vozidla je možné už prenášať

Novela zákona o cestnej premávke, ktorú prináša na januárovú schôdzu NR SR skupina poslancov na čele s Mariánom Viskupičom a Radovanom Slobodom, je zavŕšením dlhoročnej snahy strany SaS v boji za prenositeľnosť evidenčného čísla vozidla (EČV).

„Už v roku 2016 sme prišli do parlamentu s návrhom, aby sa mohli majitelia vozidiel slobodne rozhodnúť, ako naložia so svojou ŠPZ-kou. Dlhé roky nám však našu snahu blokoval najmä Smer. Teraz máme opätovne šancu posunúť zákon o cestnej premávke do 21. storočia. Vďaka našej novele prinášame menej byrokracie, efektívnejšie elektronické postupy a najmä slobodu rozhodovania pre majiteľov vozidiel. Najdôležitejšou zmenou je prenositeľnosť EČV pri predaji vozidla z pôvodného majiteľa na nového majiteľa bez ohľadu na trvalý pobyt. Zároveň ponúkame možnosť ponechania EČV, ktoré môže ich pôvodný majiteľ použiť pri kúpe nového vozidla. Týmto šetríme peniaze občanov, znižujeme byrokraciu a zmierňujeme vplyv na životné prostredie,“ uviedol predkladateľ novely zákona poslanec NR SR za SaS a šéf finančného výboru Marián Viskupič.

Novelou zákona sa taktiež ruší dvojkrokový systém odhlásenia a prihlásenia vozidla. „Ak majiteľ doteraz predával vozidlo, musel ísť na dopravný inšpektorát, kde ho na základe splnomocnenia nového majiteľa odhlásil a nový majiteľ musel ísť na inšpektorát do svojho okresu, kde si ho prihlásil. Teraz sa to bude dať urobiť naraz na jednom mieste kdekoľvek na území Slovenska. Naša novela tak prináša viacero menších zmien, ktoré zásadným spôsobom pomôžu všetkým občanom,“ uzatvára ďalší z predkladateľov návrhu poslanec.