Ministerstvo zdravotníctva takto vysvetľuje, prečo nepribúdajú termíny na očkovanie

V posledných dňoch pribúdali nové termíny na stránke korona.gov.sk len veľmi pomaly. Žiaľ, podobne tomu bude aj v najbližších dňoch. Je tomu tak z týchto dôvodov:

 

- Postup pri očkovaní neustále prispôsobujeme aktuálnym dodávkam vakcín, ktoré prichádzajú nestabilne, nie vždy podľa plánu a preto si vytvárame aj rezervu na preočkovanie najmä vakcínami od spoločností Moderna a Pfizer.

- Očkujeme druhou dávkou ľudí, ktorí už majú očkovanie prvou dávkou za sebou.
- Pokračujeme v očkovaní prvou aj druhou dávkou v zariadeniach sociálnych služieb.
Celkovo je na nadchádzajúci týždeň pre tieto očkovania (preočkovanie a zariadenia DSS) vyčlenených 45 tisíc dávok.

- Pokračujeme v očkovaní učiteľov vakcínami Astra Zeneca. Na najbližší víkend sme v spolupráci s ministerstvom školstva a podľa kapacít vakcinačných centier pripravili 27 tisíc termínov. Aktuálne je zaočkovaných 35 529 učiteľov. Z nich 26 060 učiteľov do 55 rokov, ktorí boli očkovaní vakcínou od spoločnosti Astra Zeneca a 9 469 učiteľov nad 56 rokov, ktorí boli zaočkovaní vakcínou od spoločnosti Moderna.

Kritickú infraštruktúru očkujeme len ako náhradníkov pri vakcínach určených pre učiteľov, keď sa nenaplnia všetky termíny. Jednotlivé rezorty určujú, kto za nich pod kritickú infraštruktúru spadá a tento proces koordinuje ministerstvo vnútra.

Nové termíny na očkovanie očakávame na budúci týždeň, ich počet závisí od dodávok vakcín.