Pochybnosti v prípade únosu vietnamského občana stále pretrvávajú

Dnes sa uskutočnilo rokovanie Výboru NR SR pre obranu bezpečnosť, na ktorom prítomných poslancov informoval o priebehu vyšetrovania generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Vzhľadom na stále prebiehajúce vyšetrovanie poslanci rokovali v utajenom režime.

Poslanci si generálneho prokurátora pozvali, aby im objasnil proces vyšetrovania únosu, ktorý aj vo verejnosti vzbudil značný ohlas. “Niektoré odpovede generálneho prokurátora v nás vyvolali ďalšie otázky. Ten ich vzal na vedomie a prisľúbil, že zodpovedaním nejasností sa bude ďalej venovať”, konštatoval predseda výboru Juraj Krúpa s tým, že je zvláštne, ak sa jeden konkrétny prípad rozdelil na dve časti - zneužívanie právomocí verejného činiteľa, kde bolo vyšetrovanie ukončené, a obmedzovanie osobnej slobody, kde vyšetrovacie úkony stále prebiehajú.

“Z toho, čo som si na výbore vypočul, pre mňa vyplýva záver, že takto nejako vyzerá dokonalý zločin”, vyhlásil podpredseda NR SR Gábor Grendel s tým, že dodnes nie sú zodpovedané otázky, ako sa dostal Vietnamec z Nemecka do svojej krajiny.

Grendelove pochybnosti generálny prokurátor nevyvrátil. “Najslabším miestom celého príbehu zostáva pokus o oklamanie Poľska v súvislosti s tým, že na palube nášho vládneho špeciálu sa mal nachádzať minister vnútra SR. A je teda nepochopiteľné, ak naše orgány činné v trestnom konaní tento pokus o oklamanie Poľska nevidia”, dodal.