Stanovisko šéfredaktora Pravdy k TS SaS: Pravda klame

Stanovisko šéfredaktora Pravdy k tlačovej správe SaS s názvom Denník Pravda klame:

Podrobnosti: SaS tvrdí, že Pravda klame, od denníka bude žiadať opravu

"Dvaja vysokopostavení predstavitelia z jednej koaličnej a z jednej opozičnej strany opísali pre Pravdu, čo by sa mohlo diať v najbližšom čase. Opísali to nezávisle od seba, bez toho, aby jeden o druhom vedeli. Ide o spoľahlivé zdroje. Redakcia Pravda ctí zákony, pravidlá a etické zásady, preto svoje zdroje určite bude chrániť a ich identitu, či sa to niekomu páči, alebo nie, neprezradí. Vyhrážky a upozornenia strany SaS na adresu redakcie považujeme za irelevantné.
Tím redakcie Pravda si ctí slobodu tlače a slova. Úlohou novinárov nie je pravdu hlásať, ale ju ustavične hľadať. Úlohou novinárov nie je robiť politiku a špekulovať nad tým, či niečo náhodou (ne)zverejnia ,predčasne´. Naopak, v čase vrcholiacej vládnej krízy na Slovensku, neistoty a chaosu, ktorý z toho vyplýva, navyše v ťažkých časoch boja proti pandémii, je prinášanie informácií, a to aj zo zákulisia, naša povinnosť a verejný záujem.
Podobných článkov, ktoré sa venujú možným scenárom vývoja, bolo v týchto dňoch v médiách viacero. Mohli by sme sa preto opýtať, prečo práve na tento text zverejnený na webe pravda.sk odchádzajúci vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) reagovali tak, ako reagovali. Núka sa tiež otázka, či spomínaná reakcia nie je len snahou "zachrániť situáciu".
Nazdávame sa preto, že takáto reakcia politikov na zverejnený článok má skôr politický kontext.
Vzhľadom na charakter získaných informácií, ktoré sa týkajú možnej budúcnosti Slovenska, vlády, koalície, preskupovania politikov a politických síl, však ide o otázky verejného záujmu, a tiež vzhľadom na aktuálnu neprehľadnú a komplikovanú situáciu považujeme zverejnenie informácií za plne legitímne.
Pravda - to je tím, ktorý pripravuje najpredávanejší mienkotvorný denník so 100-ročnou tradíciou a spravodajský portál, ktorý patrí do TOP 5 slovenského internetu, nedáme sa ani odradiť, ani vystrašiť. Situáciu v rokovaniach o možnom politickom vývoji preto budeme, samozrejme, naďalej pozorne sledovať, informácie spresňovať a dopĺňať. Našu prácu chápeme aj ako poslanie, robíme to pre naše čitateľky a čitateľov, občanov Slovenska."

Jakub Prokeš, šéfredaktor redakcie PRAVDA