OĽANO: My hráme fér a to isté čakáme od koaličných partnerov

My hráme fér a od koaličných partnerov očakávame to isté: Naplnenie ich sľubov, ktoré sami deklarovali.

 

Uvedomujúc si veľmi vážnu situáciu ako v krajine, tak v koalícii, hnutie OĽANO splnilo všetky požiadavky svojich koaličných partnerov: odvolalo Mareka Krajčiho z pozície ministra zdravotníctva a je pripravené vymeniť aj predsedu vlády. To jasne preukazuje, že oveľa viac ako o pozície vo vláde nám ide o udržanie súčasnej koalície, ktorú považujeme za jedinú alternatívu pre demokraciu a spravodlivosť na Slovensku a tiež za obranný val proti návratu mafie.

Od koaličných partnerov nepožadujeme nič iné len to, čo sami sľúbili pri kladení si vlastných požiadaviek.

Veríme, že Richard Sulík sa zachová ako chlap a bude si za svojim slovom o vzdaní sa funkcie ministra stáť. Jeho prvá reakcia na vyhlásenie OĽANO tomu, žiaľ, nenasvedčuje a skôr pripomína hľadanie povestnej Bugárovej tretej vety. Žiadna ministerská stolička by však nemala prevyšovať záujem o budúcnosť Slovenska. V tom idú členovia vlády za hnutie OĽANO príkladom ale koaličné vládnutie musí byť férové a rovnako by sa mali správať všetci.

Férová dohoda zároveň znamená spravodlivé pomery, ktoré odzrkadľujú výsledky parlamentných volieb z minulého roka. Práve na ne sa strana SaS pri rekonštrukcii vlády odvoláva. Pri zostavovaní vlády sa však hnutie OĽANO vzdalo jedného miesta vo vláde v prospech SaS. Bolo to gesto priateľstva a veľkorysosti. Faktom však je, že toto gesto išlo nad rámec výsledkov volieb a nebolo nikdy opätované. Preto je úplne na mieste napraviť pomery, aby to bolo fér.

Ak ani splnenie všetkých požiadaviek kladených na hnutie OĽANO nie je dostatočným dôvodom pre stranu SaS na zotrvanie v koalícii, je zrejmé, že jej cieľom je povalenie už druhej demokratickej vlády. To by však nebolo fér nielen ku koaličným partnerom, ale ani k občanom, ktorí si neželajú návrat mafie.