Hlas: Pre gastro dočasne navrhujeme zníženie DPH na 5 percent

Strana HLAS – sociálna demokracia žiada vládu, aby čo najskôr znížila DPH pre gastrosektor na 5 percent. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii poslanec NR SR a podstredseda strany HLAS-SD Richard Raši. Dodal, že HLAs-SD navrhuje, aby táto sadzba platila do konca roka 2022, a potom zostala na desiatich percentnách, rovnako ako v prípade ubytovacích služieb.

„Hoci vláda umožnila v pondelok otvoriť terasy reštaurácií, podľa údajov od gastropodnikateľov otvorila necelá polovica reštaurácií. Viac ako 40 percent podnikov terasu vôbec nemá a mnohým sa otváranie iba terás ekonomicky neoplatí. Reštaurácie a gastropodniky sú zatvorené už takmer pol roka a pomoc vlády prichádza nedostatočná a veľmi neskoro. Zachytil som aj odhady, že každá druhá gastroprevádzka je na pokraji krachu a možno už nikdy neotvorí,“ ozrejmil situáciu Raši.

Podľa údajov Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska prišlo v marci a v apríli o prácu viac ako 10 tisíc zamestnancov - kuchárov a kuchárok, čašníkov, chyžných či recepčných. Toto číslo ani zďaleka nie je konečné a rastie každý deň. Podľa Rašiho je zníženie DPH hlavným predpokladom preto, aby sektor dokázal byť konkurencieschopný, aby opäť prilákal zákazníkov.

Zníženie DPH nie je náš výmysel, je to požiadavka gastropodnikov a nižšia DPH v tomto segmente je aj v okolitých krajinách - len u našich susedov v Rakúsku a Maďarsku je sadzba DPH na úrovni päť percent, v Česku je to 10 percent a v Poľsku osem percent,“ uviedol Raši, ktorý dodal, že ako opozičný návrh by toto opatrenie trvalo mesiace, vláda to môže urobiť hneď prostredníctvom skráteného legislatívneho konania.