Pre podozrenia z korupcie chce SaS iniciovať v pozemkovom fonde poslanecký prieskum

Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) plánujú iniciovať mimoriadny poslanecký prieskum v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Dôvodom sú podozrenia z korupcie, na ktorých sa mala podieľať aj nová generálna riaditeľka Gabriela Bartošová.

„Obvinenie a zadržanie viacerých osôb, vrátane generálnej riaditeľky SPF, pre podozrenia z korupčnej trestnej činnosti, vrhajú zlé svetlo na Slovenský pozemkový fond. Napriek zmene vládnej garnitúry, pretrváva aj naďalej podozrenie, že kšefty s pozemkami pokračovali aj naďalej. Zatknutie nominantky ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka znamená varovný prst pre súčasnú vládnu koalíciu. Padni komu padni tak musí byť zásada, od ktorej neupustíme. Aj preto považujeme za dôležité iniciovať poslanecký prieskum v SPF,“ uviedla poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS a tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová pripomína minuloročný parlamentný výbor k výročnej správe SPF za rok 2019. „Už vtedy sme na tlačovej besede hovorili, že je nutné, aby NKÚ urýchlene konala a spravila hĺbkovú kontrolu, kde preverí činnosť SPF. Kontrola sa mala sústrediť najmä na nájmy pozemkov, zastupovania štátu pri prideľovaní poľovných revírov, na reštitúcie pozemkov, na pozemkové úpravy či na rôzne ekonomické činnosti. Zadržanie bývalých, ale aj terajších čelných predstaviteľov SPF potvrdzuje, že naše volanie po bolo opodstatnené a správne,“ doplnila Anna Zemanová.