Skupina poslancov podáva trestné oznámenie na Martina Jakubca kvôli jeho videu

Skupina poslancov NR SR za hnutie OĽANO sa rozhodla podať trestné oznámenie na Martina Jakubca kvôli jeho videu, ktoré je plné nenávistných prejavov a nedôstojných urážok voči rómskej komunite na Slovensku.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vyjadril znechutenie nad obsahom videa Martina Jakubca. „Video je plné nenávistných prejavov, zavádzania a informácií, ktoré nie sú pravdivé,“ povedal M. Šipoš. Video je zároveň plné rasistických a nedôstojných narážok, ktoré sú podľa poslanca za OĽANO Petra Polláka ml. úplne cez čiaru: „Odkazovať rómskej komunite, aby „žrala potkanov“ alebo hroziť spálením ich chatrčí je úplne mimo základov akejkoľvek dôstojnej komunikácie v demokratickej spoločnosti. Takéto správanie nemôžeme tolerovať a privierať nad ním oči,“ vyjadril sa P. Pollák ml.

Vyjadrenia Martina Jakubca sú podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Šipoša v priamom rozpore s §423 Trestného zákona č. 300/2005 Z. z. „Martin Jakubec sa očividne dopustil verejného hanobenia národa, rasy a presvedčenia, o čom hovorí náš Trestný zákon. Z tohto dôvodu sme sa s kolegami poslancami NR SR rozhodli podať na jeho osobu trestné oznámenie,“ povedal Šipoš.

Podobné vyjadrenia sú podľa poslanca Petra Polláka ml. cestou k ďalšiemu odcudzovaniu rómskej komunity a k prehlbovaniu nenávisti voči nej. Preto nie je prípustné, aby sa podobné vyjadrenia nechali bez odozvy: „Rómska komunita je na Slovensku roky stereotypne vykresľovaná ako tá najhoršia. Koluje o nej veľa nepravdivých informácií, ktoré potom spôsobujú negatívnu mienku na celú rómsku komunitu a zároveň rozdeľujú spoločnosť,“ dodáva Pollák ml.

Poslanec Pollák zároveň pripomenul, že „žijeme v demokratickej spoločnosti. Človek môže povedať, čo chce, ale ak tým poruší zákon, bude musieť znášať následky.“

Predmetné video M. Jakubca:

Skupina poslancov, ktorá podáva trestné oznámenie:

Michal Šipoš
Jozef Pročko