SaS: Sme proti chaotickým zmenám Ústavy SR

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je proti chaotickým zmenám Ústavy SR, ktoré chcú narýchlo a bez odbornej diskusie presadiť niektorí politici.

„Plne podporujeme priamu demokraciu a referendum vnímame ako vhodný nástroj na presadenie vôle voličov. Dokonca aj vo volebnom programe sme mali viaceré nástroje, ako sfunkčniť tento inštitút. Taktiež sme boli pripravení považovať úspešné referendum, v ktorom by väčšina občanov žiadala predčasné voľby, za záväzné. Nepovažujem však za správne, ak chceme narýchlo a chaoticky meniť základný dokument štátu. Navyše, ak to chceme urobiť ešte aj v rozpore s rokovacím poriadkom. Zmeny v Ústave SR aj v otázkach referenda sa majú robiť uvážlivo a odborne, určite ale nie zbrklo na júlovej mimoriadnej schôdzi,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa poslanca NR SR za SaS Ondreja Dostála nejde v zmysle rokovacieho poriadku len tak doplniť nový bod do mimoriadnej schôdze. „Nejde len o novelu ústavy. Program mimoriadnej schôdze nemôžeme doplniť o žiaden bod. Rovnako pripomínam, že by išlo o porušenie rokovacieho poriadku, keďže poslanec Taraba predložil návrh na zmenu ústavy, pričom minulý týždeň tento návrh neprešiel. Je teda zrejmé, že nemôžeme rokovať o žiadnom bode najbližších šesť mesiacov, ktorým by sa do ústavy zakotvila možnosť konania referenda o skrátení volebného obdobia. Tí, ktorí tvrdia opak, buď nepoznajú zákony alebo účelovo zavádzajú verejnosť v snahe zapáčiť sa občanom,“ doplnil poslanec Ondrej Dostál.