Digitálny COVID preukaz EÚ si v mobilnej aplikácii VšZP nájdu už aj užívatelia operačného systému iOS

Všeobecná zdravotná poisťovňa priniesla digitálny COVID preukaz EÚ ako prvá na Slovensku. Užívatelia zariadení Android si ho vo svojej mobilnej aplikácii nachádzajú od 26. júna. Od včera je dostupný už aj v operačnom systéme iOS. Za prvé tri týždne od zavedenia tejto novinky si poistenci VšZP stiahli v aplikácii celkovo vyše 300-tisíc COVID preukazov EÚ.

 

„Od spustenia vydávania COVID preukazu v digitálnej podobe zaznamenávame mimoriadny záujem poistencov o aktiváciu mobilnej aplikácie, v ktorej okrem mnohých iných užitočných funkcionalít nachádzajú už aj potvrdenie o zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. V niektorých dňoch dosahuje počet nových používateľov aj 10-násobok počtu v období pred sprístupnením COVID preukazov. V stredu 15. júla sme evidovali doterajší rekordný počet denných stiahnutí certifikátov, a to vyše 38-tisíc. V aplikácii sa zobrazuje aj osvedčenie o prekonaní ochorenia COVID-19 a o výsledku PCR testu a antigénového testovania,“ uvádza hovorca VšZP Matej Neumann.
Od 15. júla je digitálny COVID preukaz dostupný už aj v operačnom systéme iOS, ktorý rovnako ako v zariadeniach Android umožňuje užívateľom zobrazenie COVID preukazu EÚ v online aj offline režime, aj bez potreby jeho ukladania do mobilu. Podmienkou pre zobrazenie QR kódu a COVID preukazu v offline režime je, aby bol preukaz načítaný aspoň jedenkrát v online režime, teda v režime, keď je smartphone pripojený na internet.

„Sme radi, že sme našim poistencom, ihneď po doladení všetkých legislatívnych otázok, ako prvá zdravotná poisťovňa priniesli túto novú funkcionalitu, ktorá zvyšuje komfort jej používateľov a uľahčí im cestovanie v rámci EÚ v čase pandémie. Rozšírením ponuky užitočných služieb našej mobilnej aplikácie potvrdzujeme, že Všeobecná zdravotná poisťovňa je moderná spoločnosť, ktorá chce byť lídrom v oblasti elektronizácie svojich služieb,“ uvádza generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richard Strapko.

Najjednoduchšie a zároveň najbezpečnejšie je mať COVID preukaz EÚ v mobilnej aplikácii – máte ho stále so sebou, bez rizika straty, s maximálnou ochranou osobných a citlivých údajov. Poistenci VšZP si ju môžu aktivovať aj pomocou tvárovej biometrie. Potrebný je k tomu len mobil s operačným systémom Android alebo iOS, platný občiansky preukaz a pár minút času.

COVID osvedčenie EÚ platí vo všetkých krajinách EÚ, ktoré budú uznávať vakcíny schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a dobrovoľne budú môcť akceptovať aj ďalšie preparáty, ako napríklad ruský Sputnik V. 

V prípade, ak poistenec nájde v osvedčení chybu, alebo ak užívateľ stále nevidí v appke konkrétne osvedčenie, resp. zobrazí sa mu s veľkým omeškaním, je potrebné kontaktovať NCZI, ktoré tieto osvedčenia vydáva a garantuje aj ich korektnosť.