Riaditeľ NBÚ: Za našou prácou si stojím, mediálne hry odmietame

Slovenské bezpečnostné zložky momentálne prežívajú azda najnáročnejšie obdobie od svojho vzniku. Ukazuje sa, že niektorí poprední predstavitelia polície, justície a ďalších inštitúcií zabudli na prísahy, ktoré skladali, a niekoľko rokov zneužívali svoje postavenie pre mocenské ambície alebo chamtivosť.

Verejnosť je svedkom masívneho vyšetrovania a súdnych procesov, ale aj absolútneho informačného chaosu, ktorý sa snaží navodiť dojem, že pomaly každý príslušník v služobnom pomere je skorumpovaný jedinec s vedľajšími úmyslami.

Radi by sme upozornili na to, že prostredie médií aj sociálnych sietí už mesiace zaplavujú rôzne informácie z pochybných zdrojov, ktoré nikto neanalyzuje, neoveruje a vo verejnom priestore cirkulujú bez pravidiel a žijú si vlastným životom.

Národný bezpečnostný úrad v žiadnom prípade nespochybňuje prácu polície, prokuratúry či súdov. Ako bezpečnostná zložka štátu sme však často podvedome a neprávom ťahaní do týchto mocenských bojov.

Akékoľvek spochybňovanie našej práce, nekalé úmysly, vonkajší tlak alebo koordinované akcie jednoznačne odmietame.

„Verejnosť je prirodzene zmätená a znechutená z toho, čo si každý deň vypočuje alebo prečíta. Mnohé štátne inštitúcie aj funkcie majú náležite pošramotenú minulosť. Zo dňa na deň ju nezmeníme, no v NBÚ vytrvalo pracujeme na tom, aby o našej činnosti neboli žiadne pochybnosti. Kedykoľvek som pripravený zostaviť verejnosti aj kontrolným orgánom odpočet všetkého, čo u nás nezostalo iba pri sľuboch, ale premietlo sa do merateľnej reality,“ vyhlásil riaditeľ úradu Roman Konečný.

Národný bezpečnostný úrad preukázateľne postupuje v prípade bezpečnostných previerok podľa zákona. Na rozdiel od iných organizácií a napriek nášmu postaveniu – teda úradu, ktorý pracuje s veľmi citlivými informáciami – vystupujeme transparentne a zákonne. Komunikujeme s médiami aj verejnosťou a poskytujeme všetky relevantné informácie kontrolným orgánom.
Náš zákonný a nespochybniteľný postup vo viacerých medializovaných „kauzách“ pravidelne potvrdzuje Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti NBÚ. Nepristupujeme k nemu iba formálne. Chápeme jeho dôležitú rolu v právnom štáte.

Jeho členovia, teda koaliční aj opoziční poslanci, dostávajú od nás všetky podstatné informácie. Často aj nad rámec, ktorý je nutný, aby nemali pochybnosti pri vynášaní spoločného záveru svojho preverovania.