O občiansky preukaz možno požiadať pol roka pred vypršaním jeho platnosti, a to aj elektronicky

Oddelenia dokladov v krajských a veľkých okresných mestách sú posledné týždne a mesiace vyťažené, čo sa prejavuje aj na čakacích dobách. Dôvodom je, že Slováci si po uvoľnení pandemických opatrení vybavujú potrebné doklady na cestovanie na dovolenky do zahraničia. Nejde len o pasy, ale o aj občianske preukazy, ktoré slúžia ako cestovný doklad, pričom viaceré krajiny Schengenu, rovnako ako v prípade pasov, vyžadujú, aby boli platné istý čas aj pred odchodom z turistickej destinácie.

Ministerstvo vnútra pre budúcnosť odporúča pamätať na letnú dovolenku už v zime a požiadať o cestovné doklady v tomto čase, kedy je záujem o ne štatisticky dlhodobo minimálny.

„Dávame do pozornosti, že o nový občiansky preukaz možno podľa zákona požiadať už 180 dní pred vypršaním jeho platnosti. Ak vám teda končí platnosť dokladu napríklad v apríli 2023, pokojne oň môžete požiadať už v decembri 2022,“ vysvetlil minister vnútra SR Roman Mikulec.

Ide to aj cez internet

Súčasné nápory dovolenkárov na oddeleniach dokladov spôsobujú, že v radoch na oddeleniach dokladov čakajú na občianske preukazy aj Slováci, ktorí ich potrebujú z prozaickejších dôvodov – zmenili bydlisko alebo im skrátka vypršala desaťročná doba platnosti dokladu.

Práve tieto skupiny žiadateľov upozorňujeme na stále dostupnú alternatívu požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu prostredníctvom https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/zivotne-situacie/menu-doklady/sluzba-ziadost-vydanie+obcianskeho+preukazu+s+cipom/y. Podmienkou je mať aktivovaný elektronický občiansky preukaz s čipom a bezpečnostným osobným kódom /BOK/, čiže doklad pripravený na elektronickú komunikáciu. Predpokladom použitia e-služby je, aby mal používateľ v správnych agendách MV SR evidovanú podobu tváre a podpis nie staršie ako 5 rokov. U používateľa mladšieho ako 18 rokov podoba tváre a podpis nesmú byť staršie ako tri roky.

Elektronická služba vám okrem času stráveného čakaním na oddelení dokladov ušetrí aj peniaze. V prípade žiadosti o vydanie OP pri zmene trvalého pobytu zaplatíte len 2 eurá /pri klasickom spôsobe 4,50 eura/.

Pre používateľov e-služieb, ktoré vyžadujú elektronický podpis, platí, že nový občiansky preukaz získaný klasickou i elektronickou cestou, automaticky nepreberá dovtedy používané ceritifikáty pre elektronický podpis. Je preto treba nainštalovať si ich nanovo, čo ide aj elektronicky prostredníctvom Aplikácie pre eID, ktorú má vo svojom počítači nainštalovaný každý používateľ elektronických služieb. „Certifikáty pre e-podpis Slovensko na rozdiel od iných krajín poskytuje používateľom bezplatne,“ podotkol minister Roman Mikulec.