Dvojka odvysiela množstvo nových animovaných filmov v programe BAB v RTVS

RTVS ponúkne v televíznom vysielaní Dvojky najmenším, ale aj dospelým divákom množstvo nových krátkych animovaných programov, ktoré sú súčasťou festivalu Bienále animácie Bratislava (BAB) 2022. Kolekciu súťažných filmov z tohto medzinárodného festivalu pod názvom BAB v RTVS odvysiela Dvojka od 3. do 6. októbra.

 Festival BAB sa v tomto roku bude odohrávať nielen v kinách, ale aj online a tiež na obrazovkách RTVS. Rozmanité animované tituly odvysiela Dvojka v piatich kategóriách. Kategória S je venovaná najmenším divákom vo veku do 6 rokov. Filmy pre túto kategóriu (Marmeláda, Šmolkovia Séria 1 - Zašmolkujte si pásy, Tonka to urobí zajtra, S klbkom vlny, Štyria dobrí priatelia, Luce a kameň) prinesie Dvojka v pondelok 3.10. od 15.15 h.

Kategória M ponúkne v utorok 4.10. o 15.20 h zaujímavé programy pre deti od 7 do 10 rokov (Opičie domino, Papierové lietadlo, Druhohory inak, Dobrodružstvá Sira Percivala a Zuza v záhradách). Kategória L pre 11 až 14-ročných príde na rad v stredu 5.10. o 15.15 h (Medvedie objatie, Kožušina).

V kategórii XL budú mať možnosť vidieť nové krátke filmy diváci starší ako 15 rokov taktiež v stredu 5.10. o 23.45 h (Dievča vo vode, Slučka, Rubikova kocka, Donna Bella, Nôž) a v kategórii Junior sa nájdu všetci juniori, aj tí, ktorí majú radi detské programy vo štvrtok 6.10. o 15.05 h (Klubok, Čarovná zmrzilna, Pán Začiatok, Vojarinka, Vták, ktorý sedel na konári, Život dážďoviek, Psí gauč).

„Som veľmi rád, že môžeme detským divákom, ale aj tým dospelým na obrazovkách RTVS priniesť kolekciu krásnych animovaných diel z rôznych kútov sveta, ktoré sú súčasťou medzinárodného festivalu BAB 2022. Verím, že sa všetkým divákom nové krátke animované filmy budú páčiť,” povedal šéfdramaturg detskej tvorby RTVS Vladimír Balko.

Bienále animácie Bratislava (BAB) je medzinárodný festival animovaných filmov pre deti a mládež, ktorý má dlhoročnú tradíciu. Organizátorom je medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA. Festival sa koná v dňoch 3. až 9. októbra, kedy sa uskutoční už jeho 16. ročník. „BAB prináša na plátna slovenských kín, televíznych obrazoviek a do online priestoru to najlepšie zo sveta animácie. Filmy, ktoré sa počas festivalu premietajú, sú vyberané veľmi precízne a citlivo. Súťažné i nesúťažné pásma sú zostavované v spolupráci s odborníkmi, ktorí zohľadňujú výtvarnosť, tematiku, ale najmä výpovednú hodnotu filmových diel,” povedal riaditeľ festivalu BAB Tomáš Danay. Súčasťou festivalu bude aj kinopremiéra poviedkového filmu RTVS Websterovci vo filme. Bližšie informácie o programe festivalu sú dostupné na sociálnych sieťach a webovej stránke Festivalu BAB (www.festivalbab.sk ).