Satelit Astra 2E úspešne vypustený

Satelit Astra 2E úspešne vypustený

54. satelit SES bude slúžiť na orbitálnej pozícii 28.2/28.5°E

 

 

Bajkonur, Kazachstan a Luxemburg, 1. októbra 2013 – Spoločnosť SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG) oznámila, že satelit ASTRA 2E bol s využitím nosnej rakety Proton Breeze M spoločnosti International Launch Services (ILS) úspešne vynesený do vesmíru včera o 03:38 miestneho času (o 23:38 hod. stredoeurópskeho času). Po 9 hodinách a 12 minútach letu bol satelit ASTRA 2E raketou Proton Breeze M vypustený priamo na geostacionárnu orbitálnu dráhu.

Satelit ASTRA 2E, ktorý bude umiestnený na orbitálnej pozícii 28.2/28.5°E, pre SES vyrobila francúzska spoločnosť EADS Astrium s využitím platformy Eurostar E3000. Satelit ASTRA 2E bude zabezpečovať poskytovanie služieb novej generácie v Európe, Afrike a na Blízkom východe. Samotný satelit váži 6 ton a nesie 4 transpondéry v Ka-pásme a 60 transpondérov v Ku-pásme vrátane 12 transpondérov, ktoré budú slúžiť na poskytovanie služieb pre oblasti mimo Európy. Po uvedení do prevádzky bude mať rozpätie 40 m a vďaka solárnym panelom bude počas svojho 15-ročného životného cyklu disponovať výkonom 13 kW.

„Za úspešné vypustenie satelitu ASTRA 2E by sme radi poďakovali našim partnerom – spoločnostiam Astrium a ILS‟. ASTRA 2E je už 54. satelit našej globálnej flotily SES, ktorý poskytuje významné rozšírenie kapacity na strategickej orbitálnej pozícii nad Európou. Spolu so satelitom ASTRA 2F vypusteným v septembri 2012 a plánovaným vypustením satelitu ASTRA 2G je ASTRA 2E dôležitou súčasťou obnovy flotily na orbitálnej pozícii 28.2/28.5°E. Všetky nové ASTRA satelity prinášajú našim zákazníkom vysielanie s vyšším výkonom, pričom transpondéry v Ka-pásme umožňujú poskytovanie satelitného širokopásmového pripojenia na internet najnovšej generácie," uzatvára Romain Bausch, prezident a CEO spoločnosti SES.

O spoločnosti SES

SES je vedúci satelitný operátor na svete, ktorého globálny satelitný systém zahŕňa 54 geostacionárnych satelitov. Spoločnosť poskytuje satelitné komunikačné riešenia pre vysielateľov, poskytovateľov multimediálnych, mobilných, telekomunikačných a internetových služieb, ako aj pre vládne organizácie po celom svete.

Pre SES sú dôležité dlhotrvajúce obchodné vzťahy, vysoká kvalita služieb a maximálna profesionalita vo vysielacom odvetví. Kultúrne odlišné regionálne SES tímy sú umiestnené po celom svete a úzko spolupracujú so zákazníkmi, aby splnili ich požiadavky v oblasti poskytovania satelitného prenosu a služieb.

SES (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG) vlastní a prevádzkuje satelitný systém ASTRA. Vlastní tiež podiely v spoločnostiach Ciel v Kanade, Quetzsat v Mexiku a tiež strategický podiel v začínajúcej spoločnosti O3b Networks zameranej na satelitnú infraštruktúru. Ďalšie informácie o spoločnosti SES nájdete na www.ses.com