Výpalníci s bielymi goliermi to budú mať zasa o niečo ťažši

Výpalníci s bielymi goliermi to budú mať zasa o niečo ťažšie. Novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ktorú včera presadili poslanci vládnych strán, zúži priestor pre šikanovanie a zdržovanie stavebníkov. „Takéto aktivity totiž predlžujú prípravu a výstavbu a napokon predražujú jednotlivé stavby,“ hovorí jeden z iniciátorov novely, predseda hospodárskeho výboru NR SR Peter Kremský (OĽANO).

„Verím, že nové znenie zákona klepne po prstoch zdanlivým zástancom verejnosti, ktorí však často zneužívajú pripomienkovanie na šikanovanie,“ hovorí spolupredkladateľ zákona poslanec Milan Kuriak (OĽANO). „Sám som bol svedkom takéhoto prípadu pri rekonštrukcii mosta na Orave. Aj preto som sa zasadil za túto úpravu.“

V zákone sa napríklad podarilo obmedziť vyjadrovanie verejnosti ku kolaudácii objektu, ak pri výstavbe nedošlo k zmenám. Tiež už nebude možné vznášať znovu tie isté pripomienky v rôznych fázach povoľovania, orgány ich budú môcť odmietnuť.

Skracujú sa aj niektoré lehoty na vyjadrenie úradov, či rušia niektoré možnosti na prerušenie konania. To teraz často predlžuje a zdržuje povoľovanie. Orgány dostali aj presné lehoty, dokedy majú pripomienky vyriešiť. Rieši sa aj postup v prípade, ak sa investor nedohodne so znalcom, ktorý vypracuje odborný posudok.

„Som rád, že sa nám po niekoľkých mesiacoch rokovaní podarilo dosiahnuť dohodu s ministerstvom životného prostredia na znení novely bez toho, aby sme reálne obmedzili možnosti verejnosti pripomienkovať novú výstavbu,“ vysvetľuje Peter Kremský. „Podarilo sa nám čiastočne zjednodušiť a skrátiť povoľovanie väčších stavieb, čo môže podporiť novú výstavbu a rast ekonomiky.“