ŽSSK prináša zvýhodnené cestovanie pre rodiny s deťmi

ŽSSK prináša zvýhodnené cestovanie pre rodiny s deťmi Ilustr. foto: ŽSSK

Od nedele 30. 7. 2023 sa rozšíril integrovaný dopravný systém na území Žilinského samosprávneho kraja, ktorého súčasťou sú aj vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). IDS tak pokrýva kompletne 4 okresy: Žilina, Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Do systému sa zapojilo ďalších 56 obcí.

Zoznam zapojených železničných liniek po rozšírení IDS ŽSK:
• S1: Žilina – Predmier – Púchov (vlaky kategórie Os a REX) – po zastávku Predmier,
• S2: Žilina – Čadca – Skalité-Serafínov (vlaky kategórie Os),
• S21: Čadca – Makov (vlaky kategórie Os),
• S3: Žilina – Vrútky – Kraľovany – Ružomberok – Liptovský Mikuláš – Važec – Poprad-Tatry (vlaky kategórie Os) – po zastávku Nezbudská Lúčka-Strečno,
• S4: Žilina – Rajec (vlaky kategórie Os).

IDS v Žilinskom samosprávnom kraji (IDS ŽSK) prináša uľahčenie cestovania v rámci regiónu (na integrovanom území) vďaka jednému prestupnému cestovnému lístku na rôzne druhy verejnej osobnej dopravy.

V ponuke sú predplatné cestovné lístky na 30, 90 a 365 dní, ktoré si cestujúci môžu zakúpiť podľa vybraných zón. Ak už vlastníte dopravnú kartu niektorého zo zapojených dopravcov (ZSSK, SAD Žilina, DPMŽ), predplatné cestovné lístky si môžete zakúpiť aj v ich e-shopoch, napríklad aj u nás https://predaj.zssk.sk/ids. Po novom sú predplatné cestovné lístky platné aj v spojoch dopravcu ARRIVA Liorbus prechádzajúcich cez integrované územie.

Karty vydané zapojenými dopravcami môžete aj naďalej využívať v rámci IDS ŽSK. To znamená, že ak má cestujúci v súčasnosti viac kariet od rôznych dopravcov, na cestovanie v rámci IDS ŽSK mu stačí už len jedna dopravná karta bez ohľadu na to, v ktorom dopravnom prostriedku sa nachádza.

IDS ŽSK ovplyvnil priaznivo aj cenník verejnej dopravy. Tarifa IDS ŽSK priniesla výrazné zľavy pre pravidelných cestujúcich, ktorí budú využívať predplatné cestovné lístky. Deti do 6 rokov cestujú v celom IDS ŽSK bezplatne. Nárok na zľavnené cestovné majú deti od 6 do 16 rokov, žiaci a študenti do 26 rokov veku, seniori, držitelia preukazov ŤZP, ŤZP-S a sprievodcovia ŤZP-S.

Zároveň od spustenia 2. fázy IDS ŽSK, teda od 30. 7., pribudla možnosť zvýhodneného cestovania pre rodiny s deťmi počas víkendov a sviatkov. S jedným základným sieťovým cestovným lístkom (platným 24 alebo 72 hodín) môžu počas víkendov a sviatkov cestovať až dvaja dospelí vrátane max. 3 detí do 16 rokov. S jedným lístkom môžu počas jeho platnosti vykonať neobmedzený počet ciest v celom integrovanom území s využitím všetkých dopravných prostriedkov zapojených dopravcov (vlak, prímestské autobusy, MHD Žilina, KNM alebo Čadca).
Viac informácií o IDS ŽSK, cenách jednorazových i predplatných lístkov a zľavách nájdete tu à https://www.idzk.sk/ alebo na podstránke nášho webu à www.zssk.sk/integrovany-dopravny-system/zilinsky-kraj/.
O 1. etape IDS sme informovali v tlačovej správe  www.zssk.sk/aktuality/cestujucim-v-zilinskom-kraji-sa-zefektivnilo-cestovanie-na-vlaky-aj-autobusy-im-staci-jeden-listok/ .
Zároveň platí, že u dopravcov zapojených do IDS ŽSK sú platné aj ostatné súčasné cestovné lístky podľa jednotlivých taríf týchto dopravcov, využiteľné len u dopravcu, u ktorého budú zakúpené.