SaS: Na smiešnom divadle Smeru sa zúčastňovať nebudeme

V národnej rade sa dnes koná mimoriadna schôdza k zisteniam Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) k EXPO v Dubaji. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa na tomto smiešnom divadle Smeru zúčastňovať nebude. Keď sa Smeráci oháňajú slovom rozkrádanie, mali by si zvolávať množstvo iných mimoriadnych schôdzi k ich vlastným kauzám.

„NKÚ konštatuje nehospodárne vynaloženú sumu vo výške 634-tisíc eur. Sú v tom tri položky, a teda zvýšené nájomné za mesiace po EXPO, kým sa dostali exponáty na Slovensko, architektonická štúdia, ktorú si dal vypracovať ešte Žiga zo Smeru a bývanie zamestnancov slovenského pavilónu. V čase odvážania exponátov sa svetový obchod zadrhol a z Dubaja chcelo veci odvážať 200 krajín, bolo to vtedy extrémne drahé. Napokon sa nám to namiesto 704-tisíc eur podarilo za približne 250-tisíc eur. Priznám sa, že bývanie zamestnancov som ako minister neriešil. Je to moja politická zodpovednosť, ale neznamená to, že boli peniaze spreneverené, boli korektne vynaložené úsporným spôsobom na to, aby zamestnanci mali kde bývať,“ povedal predseda SaS Richard Sulík s tým, že napriek všetkému bolo EXPO mimoriadne veľkým úspechom, pričom takto sa má reprezentovať Slovensko vo svete.

Richard Sulík spomenul na margo kontroly NKÚ dve z viacerých jeho kontrol na ministerstve hospodárstva z čias Smeru. „Viackrát došlo k postúpeniu zistení orgánom činným v trestnom konaní, v prípade Dubaja k ničomu takému nedošlo. V prípade Smeru išlo o miliónové sumy a Smer ani raz neprišiel s mimoriadnou schôdzou a nepýtal peniaze,“ vysvetlil R. Sulík.

Prvým príkladom je spor súvisiaci s firmou Port Servis. „Za štyri roky zastupovania firmy MH Manažment v tomto spore zinkasoval právnik štyri milióny eur. Keď prišiel do MH Manažment Juraj Gedra zo Smeru, právnika stiahol a nahradil ho novým. Jeho jedinou aktivitou bolo jedno pojednávanie na Najvyššom súde SR, za ktoré pán právnik zinkasoval 8 miliónov eur. To je viac, ako stál celý Dubaj,“ povedal Richard Sulík. Ako pokračoval, druhým príkladom je právnik Bžán. „Ten za zastupovanie firmy MH Manažment dostal 20 miliónov eur, pričom v rovnakom spore bolo ministerstvo hospodárstva zastupované právnikom za 200-tisíc eur. Toto bolo postúpené orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedol predseda SaS a dodal, že by Smeráci mali byť ticho a mali by si pozametať pred vlastným prahom.