Zuzana Dolinková na ministerstve pol roka nič nerobí

Zuzana Dolinková na ministerstve pol roka nič nerobí Foto: Facebook Dolinková

Výsledkom dnešného kontrolného dňa premiéra na ministerstve zdravotníctva je fakt, že Fico ministerke Dolinkovej povedal, čo má v jej rezorte robiť, keďže pol roka reálne nič nerobí. Upozornila na to strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na dnešné stretnutie premiéra s ministerkou. Faktom je aj to, že Zuzana Dolinková od jej vymenovania do funkcie komunikuje úplne mizerne, pričom sa zdravotníctvo dostalo do stavu, keď neodborníci diktujú odborné témy a vťahujú do odbornosti politiku. Fico po stretnutí na ministerstve skonštatoval viacero vecí, o ktorých hovoríme my v SaS už roky.

Poslankyňa NR SR za SaS Janka Bittó Cigániková sa pozastavila nad tvrdením Fica, že nemocnice sa dajú oddlžovať jedine vtedy, keď sa budú robiť systémové opatrenia. „Na to kedy prišiel? Nemocnice sa za jeho pôsobenia na poste premiéra zadlžovali viackrát a vždy boli jeho riešenia nesystémové. Nepovedal dokonca ani to, akými opatreniami to chce docieliť, faktom však je, že ak aj nejakú budú, budú musieť byť skutočne bolestivé,“ poznamenala. SaS dlhodobo v tejto oblasti navrhuje predvídateľné transparentné financovanie, transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti a s tým spojené tvrdé obmedzenia, dlhovú brzdu nemocníc, spoluúčasť pacienta či zrušenie platového automatu. „Radi im budeme pomáhať v odvážnych opatreniach a na ďalšiu schôdzu predložíme sadu zákonov, ktorá bude systémová,“ dodala J. Bittó Cigániková.

Pozitívne vníma aj audit zmlúv VšZP, keďže túto tému sme vlani pred parlamentnými voľbami opakovane otvárali. „Opakovane sme protestovali proti nekonečnému dofinancovávaniu VšZP, keďže treba vedieť, na čo idú zdroje štátnej poisťovne, ktorá opakovane žiadala viac peňazí. My sme sa proti tomu postavili. Dofinancovanie sa dostalo až do výšky 300 miliónov eur, pritom poisťovňa nemala výsledky, robili sa v nej netransparentné procesy,“ vysvetlila Janka Bittó Cigániková.

Súhlasíme aj s tým, že na Slovensku vzdelávame nepotrebných a nevzdelávame potrebných a sme radi aj za to, že konečne niekto vypočul aj naše upozorňovanie na prezamestnanosť a chaos na ministerstve. „Mala som pocit, že si niekto pozrel všetky naše tlačovky. Aby to ale neznelo ako pochvala, chceme pripomenúť, že Fico tu vládol 12 rokov a má najväčší podiel zodpovednosti na tom, ako vyzerá naše zdravotníctvo,“ povedala J. Bittó Cigániková.

Fico ministerke odporučil, aby viac dbala na sociálny dialóg. Dolinková má totiž podľa poslanca NR SR za SaS Tomáša Szalaya veľmi podobnú komunikačnú stratégiu, akú mal bývalý minister Marek Krajčí, a teda žiadnu. „Dialóg je skutočne nevyhnutný, pretože len tak vieme posunúť zdravotníctvo dopredu,“ poznamenal.

Premiér dnes potvrdil aj naše slová o tom, že Plán obnovy a odolnosti bol urobený zle, keďže vtedajšie vedenie ministerstva nebolo schopné prijať žiadne rozhodnutia. Podľa Tomáša Szalaya je to len dôsledkom nekvalifikovanej nečinnosti vedenia ministerstva. „Na rozdiel od kolegov z opozície súhlasíme s oddialením termínov pre Banskú Bystricu, Martin aj Spišskú Novú Ves a zároveň nás teší akákoľvek nová investícia, čiže vítame aj avizovanú nemocnicu v Prešove. No platí, že uveríme, až keď uvidíme,“ dodal T. Szalay s tým, že oceňujeme aj snahu nájsť iné zdroje spolufinancovania cez súkromný sektor či iné ministerstvo. „Uvidíme, či sa Slovensko nestane krajinou stavebných jám,“ doplnil.

Faktom však je, že ministerka Zuzana Dolinková vo viacerých témach dostatočne nekoná. Vlani bola kríza s pediatrami v takom štádiu, že hrozila mimoriadna schôdza parlamentu. „Kam sme sa posunuli? Aké máme návrhy?“ pýta sa Tomáš Szalay. Okrem toho ustupuje šéfka rezortu neodborníkom z SNS, ktorí dávajú do popredia politiku pred reálnou odbornou prácu ľudí. Dolinková zrušila transrodovú vyhlášku, sľúbila interrupčnú tabletku, no nič z toho. Rozpočtovou vyhláškou urobila z ministerstva hromozvod frustrácie, robí nezmyselné zmeny v projektovom tíme, ktorý pripravuje novú nemocnicu v Martine, z nášho zdravotníckeho kilečka, ktoré sme jej odovzdali hneď po voľbách, neevidujeme nič. „Je to sklamanie. Čakali sme, že bude konať razantnejšie a nie že jej bude Fico hovoriť, čo má robiť,“ dodala na záver Janka Bittó Cigániková s tým, že pod zvolanie schôdze na jej odvolávanie sa však nepodpíšeme, pretože za tri zo štyroch dôvodov na odvolanie je zodpovedné vedenie ministerstva z čias OĽaNO.