Ako hlásiť starostlivosť o dieťa. Stiahnite si tlačivo

Od 1.2.2014 je účinná novela zákona o prídavku na dieťa. Okrem iných zmien prináša novú povinnosť oprávnenej osoby hlásiť starostlivosť o dieťa od jeho 3 rokov.

 

 

Oprávnená osoba podľa 433/2013 Z.z. § 2 ods. 1 písm. a) až c) a e) je povinná po dovŕšení troch rokov veku nezaopatreného dieťaťa oznámiť platiteľovi písomne alebo elektronickými prostriedkami so zaručeným elektronickým podpisom, akým spôsobom a kde bude zabezpečovaná starostlivosť o toto nezaopatrené dieťa do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, počas trvania nároku na prídavok a príplatok k prídavku; to neplatí, ak starostlivosť o nezaopatrené dieťa zabezpečuje rodič nezaopatreného dieťaťa alebo osoba, ktorej je nezaopatrené dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu, a ak táto osoba poberá materské alebo rodičovský príspevok.

Tlačivo si môžte stiahnúť tu:

Potvrdenie o poskytovaní starostlivosti o dieťa na účely Prídavkov na dieťa platné od 1. 2. 2014

Oznámenie o poskytovaní starostlivosti o dieťa predkladá žiadateľ alebo poberateľ k žiadosti o prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa.

Oznámenie o poskytovaní starostlivosti o dieťa je potrebné doručiť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, odbor sociálnych vecí a rodiny, ktorý je príslušný podľa miesta trvalého pobytu oprávnenej osoby.

V časti C vyplní oprávnená osoba príslušnú časť podľa toho, kto poskytuje /zabezpečuje starostlivosť o dieťa
zariadenie, právnická osoba , fyzická osoba, ktorá ju poskytuje na základe živnostenského oprávnenia alebo fyzická osoba (napr. rodič, starý rodič) bez živnostenského oprávnenia.