Kino Lumiere predstavi v biografickom dokumente Boba Marleyho

Pravidelný cyklus Music & Film v Kine Lumière uvedie tento mesiac dokument o ďalšej z významných hudobných osobností. V stredu 20. augusta o 20.30 hod. premietne film o legendárnom muzikantovi a spevákovi Bobovi Marleym, ktorého meno pozná každý aj bez toho, aby mu bola známa jeho hudba. Film obsahuje nikdy nepočuté nahrávky a nikdy nezverejnené zábery a približuje takého Boba Marleyho, akým naozaj bol.

„Je to film, ktorý by mal vidieť každý fanúšik Boba Marleyho," hovorí Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film o augustovej projekcii v Kine Lumière. „Aj tí naozaj veľkí fanúšikovia Marleyho sa z filmu dozvedia veci, ktoré doteraz nevedeli. Ale nie je to len film pre jeho priaznivcov. Je pre všetkých, ktorí o ňom veľa nevedia. Jeho atraktivita spočíva nielen v citlivom zapojení dodnes obľúbenej hudby, ktorá sa vďaka Marleymu rozšírila po celom svete, ale i v komplexnom vykreslení jeho osobnosti."

Dokument Marley nakrútil v roku 2012 kanadský režisér Kevin Macdonald, držiteľ Oscara za dokument Jeden deň v septembri a režisér filmov Pád do ticha a Posledný škótsky kráľ. Vďaka získaným právam k všetkým piesňam a súhlasu celej rodiny s použitím nezverejnených archívnych materiálov je jeho film komplexným dokumentom o jednej z najväčších hudobných legiend. Môžeme v ňom sledovať Boba Marleyho od jeho detstva v špinavých uličkách Kingstonu, cez celosvetový úspech až po nečakanú smrť v roku 1981 vo veku 36 rokov. Jeho dôležitou súčasťou je aj množstvo rozhovorov. Vo filme na Marleyho spomína manželka Rita, Bunny Livingstone – pôvodný člen kapely The Wailers, Marleyho priatelia, bratranci aj niektoré z jeho dvanástich nemanželských detí. Do filmu sú zaradené aj zvukovo i obrazovo reštaurované staré rozhovory a zábery z koncertov.

Neoddeliteľnou súčasťou dokumentu je Marleyho hudba. Diváci si zaspomínajú na známe hity, napríklad Get Up Stand Up, Exodus, Kaya, One Love, No Woman, No Cry, I Shot The Sheriff, Three Little Birds, Is This Love, One Love/People Get Ready, ale odznejú v ňom aj málo známe piesne. Soundtrack k filmu bol nominovaný na cenu Grammy. Nejde však len o hudobný dokument. Podľa slov Mira Ulmana „film ukazuje aj situáciu v postkoloniálnej Jamajke a politickú situáciu, ktorá ovplyvnila túto veľkú ikonu".

Režisér Kevin Macdonald filmom prináša odkaz Boba Marleyho novej generácii. „Keď som nakrúcal film," vysvetľuje Macdonald, „hľadal som odpovede na otázky: Prečo stále oslovuje ľudí po celom svete a prečo k nich hovorí oveľa hlbšie ako ktorýkoľvek iný rockový či popový umelec? Kto bol tento muž? Prečo sa stal taký úspešný? Čo bolo posolstvo, ktoré dal ľuďom? Fascinovalo ma, že sa môžem pokúsiť urobiť niečo osobné."

Film Marley mal svetovú premiéru na 62. MFF Berlín v roku 2012 a bol nominovaný v kategórii Najlepší dokumentárny film na Cenu BAFTA a na Britskú nezávislú filmovú cenu. Vstupenky naň za zvýhodnenú cenu 5,00 Eur sú v predpredaji v Kine Lumière (denne medzi 17.30 a 20.30 hod.) a v sieti Ticketportal (http://www.ticketportal.sk/performance.aspx?idp=141850), ktorý ukončí predpredaj 20. augusta o 15.00 hod. V deň predstavenia sa budú dať zakúpiť vstupenky v Kine Lumière za 6,00 Eur.