Slovenská kinematografia sa predstaví na filmovom festivale v Zadare

V posledný augustový týždeň sa v chorvátskom Zadare budú môcť návštevníci tamojšieho filmového festivalu zoznámiť so slovenskou kinematografiou. V termíne od 23. do 29. augusta sa tam premietne osem slovenských filmov, ktorých výber reprezentuje obraz slovenskej kinematografie z viacerých období. Festivalu sa zúčastnia aj slovenskí tvorcovia.

 

 

Slovenská kinematografia dostala na 5. filmovom festivale Avvantura v Zadare priestor v sekcii Focus: Partnerská krajina pod názvom „Od sĺnk po explózie. Krátka prechádzka slovenskou kinematografiou". Prehliadka uvedie spolu osem našich celovečerných filmov a jej poetický názov sa odvíja od najstaršieho z nich po najnovší. Organizátori sa slovenskú kinematografiu rozhodli predstaviť spolu s kinematografiou Islandu.

Až tri filmy pochádzajú zo 60. rokov minulého storočia, najtvorivejšieho obdobia našej kinematografickej histórie. Premietne sa film Štefana Uhra Slnko v sieti (1962), ktorý odštartoval novú vlnu československej kinematografie a podľa filmových kritikov sa považuje za jedno z prelomových diel, ktoré u nás zmenilo filmové rozprávanie. Z obdobia česko-slovenskej novej vlny sa bude premietať aj Uhrov film Tri dcéry (1967), ktorého inšpiráciou sa stala stará ľudová balada o otcovi a jeho troch dcérach, a hravé mozaikovité podobenstvo o „bláznovstve" vo svete beznádeje Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) od Juraja Jakubiska. Všetky tri filmy budú uvedené z reštaurovanej digitalizovanej verzie na DCP nosičoch a pred projekciou každého z nich sa premietnu fotografie zo slovenských archívnych filmov s použitím sprievodnej filmovej hudby.

Súčasnú kinematografiu reprezentujú dva hrané a dva dokumentárne filmy. Do výberu je zaradený debutový film slovenskej režisérky a scenáristky Zuzany Liovej Dom (2011) o vzťahu otca a dcéry a ich vzájomnom hľadí cesty k sebe. Žánrový film reprezentuje horor Zlo (2012) v réžii Petra Bebjaka o tajomnom dome, ktorý odkrýva svoje hrôzostrašné tajomstvá. Z dokumentov festivaloví diváci uvidia úspešnú debutovú snímku Juraja Lehotského Slepé lásky (2008) a film trojice režisérov Pavol Pekarčík Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes Zamatoví teroristi (2013) o troch mužoch, ktorí počas komunizmu prejavili svoju nenávisť k režimu a dôsledky ich činov ich prenasledujú až dodnes.

Otváracím filmom celej prehliadky slovenskej kinematografie v Zadare bude debutový film Neha (1991) nášho najvýznamnejšieho režiséra 90. rokov minulého storočia Martina Šulíka, ktorý ho nakrútil päť rokov po absolvovaní réžie na VŠMU. Zobrazuje komorný príbeh netradičného milostného trojuholníka, v ktorom je mladý Šimon náhodne vtiahnutý do citového života neznámej partnerskej dvojice. Martin Šulík sa uvedenia svojho filmu zúčastní osobne, svoj film bude na festivale reprezentovať aj Ivan Ostrochovský, jeden z režisérov snímky Zamatoví teroristi.

Slovenským partnerom 5. filmového festivalu Avvantura v Zadare je Slovenský filmový ústav (SFÚ), na festivale budú v predaji aj publikácie a DVD nosiče z jeho edičného oddelenia. Po skončení festivalu sa v termíne od 10. do 14. septembra vybrané slovenské filmy budú premietať aj na prehliadke v Podgorici (Čierna hora). Prezentácia slovenskej kinematografie sa koná v spolupráci s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Chorvátsku a Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Čiernej Hore.