The Rolling Stones sa predstaví v Kine Lumière s digitálnym zvukom

V divácky obľúbenom cykle Music & Film v Kine Lumière sa tento mesiac predstaví legendárna britská kapela The Rolling Stones.

V stredu 17. septembra 2014 o 20.30 hod. sa premietne koncertný záznam pod názvom The Rolling Stones: Sweet Summer Sun – Hyde Park Live z roku 2013. Diváci uvidia kapelu, ktorej členovia sú aj pri oslave jej 50. výročia stále vo Film The Rolling Stones: Sweet Summer Sun – Hyde Park Live je zostrihom dvoch vypredaných koncertov kapely v londýnskom Hyde Parku, ktoré sa uskutočnili 6. a 13. júla 2013 počas ich turné s názvom 50 and Counting Tour k 50. výročiu vzniku skupiny.

„The Rolling Stones vystúpili v Hyde Parku po prvý raz od ich legendárneho koncertu v júli 1969, ktorý sa vtedy uskutočnil dva dni po tragickej smrti zakladajúceho člena kapely Briana Jonesa a na ktorom sa po prvý raz naživo predstavil gitarista Mick Taylor," približuje význam koncertu v histórii kapely dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman. „Koncert bol vtedy zdarma a odhaduje sa, že ho videlo štvrť milióna divákov. O 44 rokov neskôr, minulý rok v júli, sa už vstupenky na koncert predávali. Stáli od 95 do 299 libier a za tri minúty boli vypredané.

A tak kapela pridala ešte jeden Film ponúka šestnásť nestarnúcich hitov od Start Me Up až po Satisfaction v spektakulárnej šou, ktorú priamo v Hyde Parku videlo 100 000 nadšených fanúšikov. Jeho režisérom je Paul Dugdale, známy aj ako režisér koncertov iných hudobných skupín (Coldplay, The Prodigy, One Direction...).

Pred začiatkom koncertu Stoneov v Hyde Parku sa na plátne na pódiu premietali zábery z ich vystúpenia na tom istom mieste spred 44 rokov a zábery na vtedajších zabávajúcich sa fanúšikov s hudobným sprievodom piesne Let's Spend the Night Together. V dvoch skladbách sa k The Rolling Stones na koncerte pridal i Mick Taylor, ktorý s nimi debutoval naživo na slávnom koncerte v Hyde Parku v roku 1969. „Ten odohral sólo v 12-minútovej verzii skladby Midnight Rambler a potom sa pridal v závere s akustickou gitarou v skladbe Satisfaction," hovorí Miro Ulman. Záznam má vynikajúci zvuk Dolby Digital 5.1 a obraz je snímaný 19 HD kamerami, z ktorých jedna bola priamo nad bubeníkom Charlie Wattsom. Kapele na pódiu vypomáhali dlhoroční spolupracovníci, a to Lisa Fischer, Darryl Jones, Chuck Leavell, Bernard Fowler, Bobby Keys, Tim Ries i zmiešaný spevácky zbor.

Kapela The Rolling Stones svojím výkonom predviedla, že je stále vo výbornej forme. Sedemdesiatročný Mick Jagger plný energie po skončení vystúpenia povedal: „Bol to skvelý koncert. A krásny bol i pohľad na západ slnka nad Hyde Parkom. Myslím si, že nebol lepší spôsob ako osláviť 50-ku Rolling Stones inak, než urobiť to doma v Londýne pred 100 000 divákmi počas úžasnej letnej noci." Keith Richards dodal, že „návrat do Hyde Parku bol ako uzavretie kruhu. Kapela bola vo vrcholnej forme."