Nominácie 18. ročníka Krištáľového krídla sú už známe!

Nominácie 18. ročníka Krištáľového krídla sú už známe!

Veľká porota Krištáľového krídla, ktorú predstavuje desať predsedov porôt jednotlivých kategórií, sa stretla v piatok 12. decembra 2014. Predsedovia odborných porôt informovali predsedu Veľkej poroty, predsedu predstavenstva COOP Jednota Slovensko Ing. Gabriela Csollára, laureáta Krištáľového krídla, o priebehu a výbere nominácií z návrhov verejnosti. Následne Veľká porota odsúhlasila tri finálové nominácie, ktoré odhlasovali odborné poroty.

 

 

Jednotlivé poroty zasadali počas prvých dvoch decembrových týždňov vždy za prítomnosti autorky Krištáľového krídla Ing. Márie Vaškovičovej, aby z množstva návrhov verejnosti vybrali tri nominácie v každej kategórii. Následne o týchto nomináciách tajne hlasovali. Zapečatené obálky odovzdali Ing. Gabrielovi Csollárovi a Ing. Márii Vaškovičovej práve na zasadnutí Veľkej poroty 12. decembra. Konštatovali, že vo všetkých kategóriách bol dodržaný štatút Krištáľového krídla. Nikto z porotcov a organizátorov nevie, aké bodovanie udelili jednotliví odborní porotcovia. Mená laureátov sa dozvieme na veľkolepom galavečere už 1. februára 2015 na Jednotke RTVS o 21.10. Zatiaľ sú všetky obálky až do slávnostného galavečera uložené v trezore u predsedu Veľkej poroty. Otvoria sa až 1. februára krátko pred galavečerom.

Finálové nominácie sú:

Architektúra
Ing. arch. Štefan Polakovič
za originálnu rekonštrukciu panelového domu v Rimavskej Sobote a Loft v centre Bratislavy riešený ako otvorený priestor.

Ing. arch. Ján Kukuľa
je hlavným autorom dostavby múzea moderného umenia Danubiana, najväčšieho výstavného priestoru svojho druhu v strednej Európe.

Ing. arch. Peter Jurkovič
za rodinný dom v Čunove, ktorého prínosom je úspornosť z priestorového aj technologického hľadiska. Nadväzuje na korene slovenskej ľudovej architektúry, pričom ich kombinuje so súčasnými prevádzkovými a estetickými požiadavkami.

Divadlo a audiovizuálne umenie

Jozef Vajda
do postavy Žovkina v divadelnej hre Bál vniesol premyslené prvky, aby jej dal všetko, čo má v sebe jednoduchý dedinský chlap. V dramatizácii Littelovho románu Láskavé bohyne vytvoril sugestívnu štúdiu človeka, ktorého rozdrví na prach ideológia, ktorej verí. Je expresívny, zúfalý, zlostný, prázdny. (obe v roku 2014 v Činohre SND).

Martin Štrba
filmový kameraman za režisérsky debut celovečerného dokumentárneho filmu vlna vs. breh (2014). Pre Štrbov debut je príznačná energia, hravosť a nespútaná imaginácia, ktorá je vo výsledku divácky veľmi príťažlivá.

PhDr. Mgr. art. Mariana Čengel-Solčanská
za scenár a réžiu rodinnej slovenskej rozprávky Láska na vlásku. Má klasický model schémy zámeny postáv, ktoré vyvolávajú zápletky jednoduchého scenára a pomalšieho rytmu. Upútajú kostýmy, kombinácia klasického a novodobého jazyka, dialógy postáv, kamera a strih.

Filantropia
Ivana Foltýnová
ako mamička onkologicky chorého synčeka založila občianske združenie Deťom z lásky. Zaoberá sa adresnou pomocou priamo konkrétnym rodinám postihnutým touto ranou osudu.

MUDr. Jozef Šóth, CSc.
popri svojej profesii neurológa sa systematicky venuje dobrovoľnej pomoci deťom a dospelým s autizmom. Je spoluzakladateľom Komunitného centra Drahuškovo, ktoré je jedinečným zariadením tohto druhu na Slovensku pre dospelých ľudí s autizmom a súčasne pomáha aj mladým dospelým z detských domovov.

Mgr. Peter Káčer
postihnutý mozgovou obrnou sa sám rozhodol pomôcť ľuďom s týmto handicapom. Prešiel na invalidnom bicykli celé Slovensko a vyzbieral finančné prostriedky pre 12 ľudí na liečbu a rehabilitačné cvičenia v Piešťanoch.

Hospodárstvo

Ing. Jozef Barcaj
z termálneho kúpaliska Podhájska vytvoril v ťažkej ekonomickej situácii reprezentatívne a prosperujúce relaxačné stredisko nielen cestovného ruchu, ale aj zdravia.

Ing. Vladimír Šrámek
vybudoval nábytkársku spoločnosť Decodom s viac ako 1200 zamestnancami. Vďaka odborným opatreniam, motivácii zamestnancov a pokrokovej obchodnej stratégii sa stal jedným z najdôležitejších zamestnávateľov v regióne.

PhDr. Eduard Šebo
prosperujúca spoločnosť pod jeho vedením obhospodaruje vyše 800 hektárov pôdy, obnovuje, buduje nové vinohrady a vytvára podmienky pre zachovanie úspešného slovenského vinárstva.

Hudba

Juraj Valčuha
mladý slovenský dirigent je nominovaný za reprezentáciu Slovenska v zahraničí s osobitným prihliadnutím na jeho úspešné vystúpenia so špičkovými svetovými orchestrami v USA, Japonsku a v Európe.

Mgr. art. Magdaléna Rovňáková, ArtD.
zakladateľka a dirigentka Bratislavského chlapčenského zboru, ktorý už viac ako 3 desaťročia pôsobí ako významné hudobné teleso a reprezentuje Slovensko v zahraničí. Spolupracuje s poprednými slovenskými aj zahraničnými dirigentmi a hudobníkmi. Pod jej vedením zbor zožal úspechy na svetových festivaloch v Moskve, USA a mnohých ďalších.

Terézia Kružliaková
sólistka Opery Slovenského národného divadla, reprezentuje Slovensko na divadelných doskách celého sveta. Je nominovaná za postavu Sesta v opere Wolfganga Amadea Mozarta La clemenza di Tito.

Medicína a veda

Ing. Ján Baláž, PhD.
za konštrukciu systému pristávacieho modulu vesmírnej sondy Rosetta, ktorá ako prvý človekom zostrojený objekt v dejinách uskutočnila pristátie na kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Úspešné pristátie modulu na kométe sa zaradilo medzi najvýznamnejšie historické míľniky svetového výskumu kozmu.

prof. MUDr. Juraj Pechan, CSc.
autor podstatnej monografie Chirurgická liečba pre Crohnovu chorobu. Ako hlavný editor a spoluautor pripravil encyklopedické dielo Princípy chirurgie III, ktoré sumarizuje chirurgické poznatky a skúsenosti s využitím najnovších výskumov a posúva hranicu nášho medicínskeho poznania na svetovú úroveň.

prof. MUDr. Juraj Šteňo, DrSc.
najväčší úspech zaznamenali jeho operácie mozgových nádorov a porušených cievnych štruktúr hlboko v mozgu. Z jeho iniciatívy sa realizujú aj neurochirurgické zákroky pacientov pri vedomí. Vďaka tejto technike dokážu sledovať funkcie nervových štruktúr a znížiť riziko ich poškodenia.

Publicistika a literatúra

Branislav Jobus
za knihu Ja nič, ja muzikant. Je autorom detských kníh, ktoré sa stali úspešnými bestsellermi. Vychádza z jednoduchej premisy: deti sa chcú pri čítaní smiať a zabávať.

Oľga Baková
ukázala svoje profesionálne kvality, keď prinášala autentické spravodajstvo pre RTVS z východnej Ukrajiny z najnebezpečnejších zón, s nepriestrelnou vestou a prilbou. Priniesla desiatky reportáží a živých vstupov, výpovede bežných ľudí, vojakov, politikov, aj fundované analýzy diania. Jej reportáže dosahovali úroveň svetových médií.

prof. Dr. Ing. arch. Henrieta Moravčíková
za rozsiahlu monografiu popredného predstaviteľa medzivojnovej architektúry na Slovensku Friedricha Weinwurma. Interpretuje dielo architekta a osvetľuje dosiaľ neznáme skutočnosti súvisiace s jeho prácou.

Rock Pop Jazz

Andreas Varady fenomenálny gitarista slovenského pôvodu si napriek svojmu mladému veku už zahral na rovnakom pódiu ako Bono z U2, Stevie Wonder, či Jennifer Hudson. Jeden z velikánov populárnej hudby, producent slávneho Thrilleru Michaela Jacksona Quincy Jones o Andreasovi povedal: „Je jedným z najtalentovanejších ľudí tejto planéty, ktorý hudbu vracia na miesto, kam patrí."

Korben Dallas najvýraznejšia a najúspešnejšia slovenská skupina posledných rokov. V ich hudbe sa snúbi mladosť, muzikálnosť a inteligencia. Tento rok nechýbali na žiadnom z veľkých hudobných festivalov na Slovensku a v Česku. Ich hudobná novinka Banská Bystrica bola najočakávanejším slovenským albumom tohto roka.

Radovan Tariška jeden z najvýraznejších talentovaných slovenských hudobníkov s nezameniteľným štýlom. Jeho výnimočný hudobný počin CD Folklor to jazz prezentuje veľmi zaujímavú a exkluzívnu fúziu slovenského folklóru s americkým jazzom. Najznámejšie slovenské ľudové piesne sú aranžérsky obohatené o jazzovú harmóniu a rytmus s prvkami latino hudby a hrajú ich s ním aj hudobníci z USA.

Šport

Anastasia Kuzminová
ako prvá biatlonistka v histórii obhájila na XXII. zimných olympijských hrách v Soči zlato v individuálnych pretekoch. Rozdielom triedy zdolala svoje súperky a stala sa tak slovenským unikátom – držiteľkou dvoch zlatých olympijských medailí zo zimných olympijských hier.

Dominika Cibulková
na prvom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open dosiahla najväčší individuálny úspech slovenského ženského tenisu v histórii, keď sa prebojovala až do finále. Do posledných chvíľ bojovala o účasť na záverečnom turnaji najlepších ôsmich hráčok sezóny v Singapure a len tesne tento cieľ minula.

Marián Gáborík
prežil sezónu, v ktorej si siahol až na dno. Zo štvrtého útoku v klube Los Angeles Kings sa postupne prepracoval až na najlepšieho strelca playoff NHL a na konci sezóny zdvihol nad hlavu Stanleyho pohár, najvýznamnejšiu hokejovú trofej na svete.

Výtvarné umenie

akad. soch. Vít Bojňanský
pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o Záhorskej Bystrici vytvoril plastiku sv. Petra a Pavla, patrónov mestskej časti Bratislava - Záhorská Bystrica. Plastika je vstupnou bránou do tejto mestskej časti Bratislavy.

Zuzana Mináčová
je dvornou fotografkou Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary, kde aj tento rok rozšírila svoju kolekciu fotografií popredných osobností svetovej kinematografie. V roku 2014 usporiadala svoju najväčšiu retrospektívnu výstavu, čím symbolicky zavŕšila 20-ročnú životnú etapu pôsobenia v Prahe.

doc. Ing. Štefan Klein akad. soch.
za zostrojenie prvého lietajúceho automobilu na svete, tzv. AeroMobilu a jeho prezentáciu. So svojím tímom roky pracoval na prevedení svojho sna do reality. Po mnohých výskumoch a skúškach napokon tento rok svoj AeroMobil prezentoval a Slovensko získalo vďaka projektu celosvetovú pozornosť.

Mimoriadna cena

Zo všetkých platných zaslaných návrhov Veľká porota rozhodla o mimoriadnej cene pre tieto osobnosti:

Anton Srholec
významná postava slovenského spoločenského a kultúrneho života. Kňaz Anton Srholec bol už počas totality symbolom veľkej duchovnej sily a nezlomnosti. Prevádzkuje na vlastné náklady a z darov zariadenie pre bezdomovcov RESOTY v Podunajských Biskupiciach.

Ing. Dorota Pospíšilová, PhD.
najvýznamnejšia slovenská šľachtiteľka skvelých odrôd vína, akými sú Devín, Dunaj, Hron, Rudava, Váh a ďalšie. Počas svojej kariéry vyšľachtila 24 uznaných nových odrôd viniča. Jej celoživotná práca slúži ďalším generáciám a posúva slovenské vinárstvo medzi svetovú špičku.

Autorka a producentka Krištáľového krídla: Mária Vaškovičová

Predseda Veľkej poroty: Gabriel Csollár, predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko, laureát Krištáľového krídla

Predsedovia jednotlivých odborných porôt a členovia Veľkej poroty za rok 2014:

Architektúra: Ľubica Vitková, dekanka Fakulty architektúry STU
Divadlo a audiovizuálne umenie: Václav Mika, generálny riaditeľ RTVS
Filantropia: Mirjana Hron Sikimič, poverená riadením vydavateľstva SPOLOČNOSŤ 7 PLUS, a. s.
Hospodárstvo: Rudolf Sivák, rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave
Hudba: Marián Turner, riaditeľ Lúčnice
Medicína a veda: Silvia Pastoreková, vedúca Oddelenia molekulárnej medicíny Virologického ústavu SAV, laureátka Krištáľového krídla
Publicistika a literatúra: Kamil Peteraj, spisovateľ, básnik, hudobný textár a laureát Krištáľového krídla
Rock, Pop, Jazz: Peter Lipa, osobnosť slovenského džezu, hudobný producent, spevák, skladateľ a laureát Krištáľového krídla
Šport: Marián Zima, riaditeľ spoločnosti ŠPORT PRESS
Výtvarné umenie: Kristína Schreiberová, umelecká fotografka