Prekvapením Krištáľového krídla bola moderátorka

Prekvapením Krištáľového krídla bola moderátorka Foto: Krištáľové krídlo

Dlhoočakávané udeľovanie prestížnych ocenení, ktoré sa uskutočnilo 1. februára v Sále opery a baletu Slovenského národného divadla sa nieslo v znamení noblesy, hiphopu a mnohých prekvapení.

 

 

Hneď na úvod šokoval divákov Jozef Pročko, keď vystúpil na pódium a tváril sa, že bude moderátorom galavečera. Po niekoľkých minútach a vtipnej scénke s hľadaním moderátora bolo všetkým jasné, že večer bude uvádzať športový komentátor Marcel Merčiak. Keď však vystúpila na pódium olympijská medailistka strelkyňa Danka Barteková a Marcel ju predstavil ako spolumoderátorku, všetkým bolo jasné, že to bude zaujímavý večer.

Danka sa na svoju moderátorsku úlohu pripravovala veľmi zodpovedne. „Bola to pre mňa výzva, ktorú som zvažovala dlho, lebo som nevedela, či to zvládnem. To, že mi Mária verila a bol tam Marcel, ktorý ma veľakrát podržal, mi dodalo odvahu. Aj keď som mala trému, postupne zo mna opadala a aj vďaka Marcelovi som si moderovanie veľmi užívala," prezradila Danka o svojich pocitoch.

Výnimočná spoločenská udalosť bola obohatená aj vystúpeniami skvelých operných spevákov Dalibora Jenisa a Štefana Kocána, ktorí predvádzajú svoje umenie na doskách svetových operných pódií. Zaspievali aj Celeste Buckingham a Sisa Lelkes Sklovska, divákov dostali do varu Peter Bič Project. Tanečníci Laciho Strikea zo Strike Force One zaujímavo dopĺňali jednotlivé odovzdávania Krištáľových krídel dynamickými choreografiami. Programom sprevádzal symfonický orchester pod vedením dirigenta Martina Leginusa.

„Program 18. ročníka Krištáľového krídla bol veľmi vývážený. Striedala sa vážna a moderná hudba a program bol obohatený o hip hop v prevedení tanečníkov Strike Force One. Výberom hudobných a tanečných čísel sme chceli zabezpečiť, aby si každý divák prišiel na svoje. Voľbou moderátorov sme trošku zariskovali, ale myslím si, že tento ťah sa nám vyplatil," objasnila PR manažérka Katarína Mlčochová Vaškovičová.

Divákov okrem zaujímavého programu mohol potešiť aj pohľad na čerstvých laureátov tohto prestížneho ocenenia. Krištáľové krídlo za rok 2014 si opäť odnieslo mnoho výnimočných slovenských osobností, ktoré nás reprezentujú nielen doma, ale i v zahraničí.

Laureátmi Krištáľového krídla za rok 2014 sa stali:

V kategórii Architektúra Štefan Polakovič za originálnu rekonštrukciu panelového domu v Rimavskej Sobote a Loft v centre Bratislavy riešený ako otvorený priestor.

V kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie porota ocenila Jozefa Vajdu za úlohu Žovkina v divadelnej hre Bál a za sugestívnu štúdiu človeka v hre Láskavé bohyne.

V kategórii Filantropia porotu najviac zaujal Peter Káčer, ktorý sa, sám postihnutý mozgovou obrnou rozhodol pomôcť ľuďom s týmto handicapom. Prešiel na invalidnom bicykli celé Slovensko a vyzbieral finančné prostriedky pre 12 ľudí na liečbu a rehabilitačné cvičenia.

Za kategóriu Hospodárstvo bol ocenený Vladimír Šrámek, ktorý vybudoval nábytkársku spoločnosť Decodom.

Magdalénu Rovňákovú, zakladateľku a dirigentku Bratislavského chlapčenského zboru, ktorý už viac ako 3 desaťročia pôsobí ako významné hudobné teleso a reprezentuje Slovensko v zahraničí, ocenila porota v kategórii Hudba.

V kategórii Medicína a veda sa laureátom stal Juraj Pechan, ktorý ako hlavný editor a spoluautor pripravil encyklopedické dielo Princípy chirurgie III, ktoré sumarizuje chirurgické poznatky a skúsenosti s využitím najnovších výskumov.

V kategórii Publicistika a literatúra Krištáľové krídlo získala Henrieta Moravčíková za rozsiahlu monografiu popredného predstaviteľa medzivojnovej architektúry na Slovensku Friedricha Weinwurma. Interpretuje dielo architekta a osvetľuje dosiaľ neznáme skutočnosti súvisiace s jeho prácou.

Skupina Korben Dallas sa stala laureátom kategórie Rock Pop Jazz. Najvýraznejšia a najúspešnejšia slovenská skupina posledných rokov, v ktorej hudbe sa snúbi mladosť, muzikálnosť a inteligencia.

V kategórii Šport bola ocenená Anastasia Kuzminová, ktorá ako prvá biatlonistka v histórii obhájila na XXII. zimných olympijských hrách v Soči zlato v individuálnych pretekoch a stala sa tak slovenským unikátom – držiteľkou dvoch zlatých olympijských medailí zo zimných olympijských hier.

V kategórii Výtvarné umenie Krištáľové krídlo získal Štefan Klein, za zostrojenie prototypu lietajúceho automobilu tzv. AeroMobilu, ktorý bol predstavený minulý rok vo Viedni.

Laureátmi Mimoriadnej ceny 18. ročníka Krištáľového krídla sa stali Anton Srholec, ktorý bol už počas totality symbolom veľkej duchovnej sily a nezlomnosti. Prevádzkuje na vlastné náklady a z darov zariadenie pre bezdomovcov RESOTY v Podunajských Biskupiciach.

Dorota Pospíšilová je najvýznamnejšia slovenská šľachtiteľka skvelých odrôd vína. Počas svojej kariéry vyšľachtila 24 uznaných nových odrôd viniča. Jej celoživotná práca slúži ďalším generáciám a posúva slovenské vinárstvo medzi svetovú špičku.

Foto: Krištáľové krídlo