Stanovisko RTVS k článku: RTVS pred klamstvom ruskej televízie zavrela oči

Prinášame dve stanoviská RTVS k téme odvysielania kontroverzného ruského dokumentu a diskusii.


RTVS pôvodne na otvorenú výzvu zverejniť kontroverzný dokument ruskej televízie aj s následnou diskusiou historikov a politológov reagovala týmto stanoviskom:

1. stanovisko RTVS na výzvu z 9. júna:

"Zdôrazňujeme, že RTVS môže odvysielať iba formáty, na ktoré má zakúpené licenčné práva. V opačnom prípade by sme porušili nielen zákony na území Slovenska, ale aj medzinárodné právne normy, ktoré striktne dbajú na dodržiavanie autorských práv. RTVS nevlastní práva k uvedenému dokumentárnemu filmu. Ich držiteľom je Ruská štátna televízia."

Po kritickom článku RTVS pred klamstvom ruskej televízie zavrela oči na blogu, reagovala RTVS nasledujúcim stanoviskom:

Stanovisko RTVS (Dominika Šulková zo Sekcie marketingu a komunikácie RTVS) z 10. júna:

RTVS nevlastní práva k uvedenému dokumentu. Ich držiteľom je Ruská štátna televízia (Russian TV and Radio).

Zdôrazňujeme, že RTVS môže vysielať iba formáty, na ktoré vlastní vysielacie práva. V opačnom prípade by sme porušili nielen zákony na území Slovenska, ale aj medzinárodné právne normy, ktoré striktne dbajú na dodržiavanie autorských práv.

Nie priamo vo väzbe otvorenú výzvu, ale z vlastnej iniciatívy sme podnikli kroky na získanie vysielacích práv pre územie Slovenskej republiky.

V prípade, že tieto práva za adekvátnych podmienok získame, prijmeme rozhodnutie v programovej štruktúre, ktoré bude zodpovedať podmienkam vysielania RTVS, ale predovšetkým zodpovednosti za obsah a dosah verejnoprávneho vysielania.

Pozn. Je pochopiteľné, že diskusia, ktorú spomínate v článku k dokumentu, ktorý RTVS neodvysielala, by bola pri najmenšom mätúca pre divákov, ktorí nemali možnosť tento dokument na našich vysielacích službách vidieť.

Tak isto si dovolím pripomenúť, že pre RTVS je veľmi podstatné nepodľahnúť propagandisticky zverejňovaným informáciám a poukazovať aj na tieto dôsledky konfliktu. Preto sme v televíznom aj v rozhlasovom spravodajstve podrobne a kriticky informovali o dokumente, ktorý odvysielala ruská televízia, a ktorý dezinterpretoval udalosti invázie do Československa v roku 1968."