Vyjadrenie aliancie pre internetovú ekonomiku k auditu predraženej konferencie

Vyjadrenie SAPIE k návrhu SBA o audite

Slovenská aliancia pre internetovú ekonomiku (SAPIE) víta návrh Slovak Business Agency (SBA) uskutočniť audit skutočných nákladov a kontrolu každej položky vynaloženej na konferenciu TechMatch Global Bratislava. Zo strany SAPIE aj odbornej verejnosti boli vznesené vážne pochybnosti o transparentnosti a efektivite vynaložených verejných prostriedkov na toto podujatie, keďže ide o zdroje, ktoré mali byť alokované na rozvoj startupovej komunity ako takej.

SBA vyzvala SAPIE a ďalšie organizácie, ako i jednotlivcov na účasť na audite skutočných nákladov a kontrolu každej položky vynaloženej na toto podujatie.

Vzhľadom na to, že konferencia je hradená z verejných zdrojov, žiadame zverejnenie všetkých zmlúv, objednávok a faktúr dodávateľov a všetkých ich subdodávateľov na webe SBA do 31.10.2015. Na základe týchto podkladov bude môcť vykonať nezávislý audit účelnosti a efektivity vynaložených prostriedkov nielen SAPIE, ale aj celá verejnosť.

Vyzývame tiež SBA ku konštruktívnej diskusii o najvhodnejšom spôsobe podpory podnikateľského prostredia a inovatívneho podnikania zo strany štátu, ako aj o efektívnej forme spolupráce súkromného a verejného sektora v oblasti inovatívnej ekonomiky, kde súkromný sektor plní mnoho potrebných funkcií.

Vyhlásenie SBA: "Viete, že zhruba dva týždne pred podujatím sme sa so SAPIE dohodli na viacerých dôležitých veciach. Upravovali sme podľa požiadaviek program, dohodli kontrolu nákladov... všetko." je zavádzajúce.

SBA poskytla SAPIE konkrétne informácie o konferencii len dva týždne pred jej začiatkom. Už v tom momente vznikli pochybnosti o opodstatnenosti enormne vysokého rozpočtu a profesionalite príprav. Participáciu na organizácii konferencie sme v tak neskorom štádiu nemohli prijať a vydali sme oficiálne vyhlásenie. Po následnej komunikácii s SBA sme súhlasili s účasťou niektorých členov SAPIE na neformálnych stretnutiach so zahraničnými hosťami zo Silicon Valley, keďže vznikala reálna obava, že bude ohrozené dobré meno slovenského inovatívneho ekosystému v zahraničí. Zároveň sme žiadali o možnosť finančného auditu konferencie.