McDonald´s oslavuje! Na Slovensku sme s vami už 20 rokov

McDonald´s oslavuje! Na Slovensku sme s vami už 20 rokov

Oslavy McDonald´s vrcholia. V utorok, 13. októbra to bude presne 20 rokov, kedy najznámejšia sieť reštaurácií s rýchlym občerstvením otvorila prvú reštauráciu na Slovensku. Za ten čas sa počet reštaurácií rozrástol na okrúhlych 30 v dvanástich slovenských mestách. Okrem toho sa spoločnosť zapísala medzi najväčších slovenských podnikateľov, zamestnávateľov, vystupuje ako zodpovedný sused a v neposlednom rade určuje trendy v nárokoch na kvalitu v biznise s rýchlym občerstvením.

 

 

Slováci sa s prvým Big Macom stretli v októbri 1995 v Banskej Bystrici, kde bola otvorená prvá slovenská reštaurácia. Tá však nebola iba začiatkom úspešného podnikateľského plánu. Príchod najväčšej siete reštaurácií s rýchlym občerstvením symbolicky znamenal pre Slovensko rozvoj slobodného podnikania po revolúcii. Počas nasledujúcich 20 rokov McDonald´s na Slovensku rozšíril počet reštaurácií na okrúhlych 30, v dvanástich slovenských mestách, modernizoval ich a uviedol úspešné koncepty, akými sú raňajky v McDonald´s či kaviarne McCafé.

„Slovenský príbeh McDonald´s napísali najmä ľudia - naši zamestnanci, spolupracovníci, partneri, dodávatelia a samozrejme aj zákazníci. Vďaka nim vieme povedať, že uplynulých 20 rokov na Slovensku bolo mimoriadne úspešných," hovorí Tomasz Rogacz, generálny riaditeľ McDonald´s pre ČR a Slovensko. Poukazuje pritom na zodpovedné prístupy podnikania spoločnosti na Slovensku. „Naša spoločnosť rástla v súlade s rozvojom slovenského podnikateľského prostredia, môžeme spokojne prehlásiť, že sme sa stali zodpovedným komunitným susedom, ktorý sa správa ohľaduplne k zamestnancom, životnému prostrediu, obchodným partnerom aj k zákazníkom," dodáva Tomasz Rogacz.

McDonald´s patrí k dôležitým slovenským podnikateľom, ktorí prispievajú k rozvoju slovenského trhu. Počas dvadsiatich rokov dosiahli hrubé tržby spoločnosti úroveň takmer 559 miliónov eur. Investície rástli prvých osem rokov úmerne s nárastom počtu reštaurácií. Nasledujúce obdobie šiestich rokov investície smerovali najmä do rozvoja existujúcich 16 reštaurácií. Od roku 2009 sa investície McDonald´s na Slovensku výrazne zvýšili, v priemere za rovnaké obdobie až 7,5 násobne a to nielen ďalším nárastom počtu reštaurácií, ale aj investovaním do remodelingu, teda modernizácie a rekonštrukcie všetkých reštaurácií a otváranie McCafé kaviarní.

Investície za 20 rokov presiahli úroveň 60 miliónov eur. Ročne si v McDonald´s nájde prácu v priemere až 2 000 ľudí, z ktorých mnohí majú sťažené možnosti zamestnať sa. Veľkú flexibilitu pracovného času, možnosť plánovania zmien, ale aj získanie pracovných zručností oceňujú najmä študenti, mamičky s malými deťmi, ľudia bez praxe, či s fyzickým alebo duševným postihnutím. „Veríme, že spoločnosť, v ktorej žijeme a podnikáme, a jej súčasťou sme už dve desaťročia, si zaslúži našu pozornosť a starostlivosť. Preto sme sa v McDonald´s zaviazali, že aj v ďalších rokoch nášho pôsobenia na Slovensku budeme priaznivo vplývať na jej rozvoj," uzatvára Tomasz Rogacz, generálny riaditeľ McDonald´s pre ČR a Slovensko.