Otvorený list šéfredaktora premiérovi Ficovi: Mýlite sa Foto: Aktuality.sk

Otvorený list šéfredaktora premiérovi Ficovi: Mýlite sa

26.11.2015 11:42 | Tlačové správy | Peter Bárdy, šéfredaktor Aktuality.sk

Nezvyknem reagovať z pozície šéfredaktora na kritiku, ale urobím výnimku.

Vážený pán premiér Robert Fico, dnes sme zverejnili Váš komentár.

Viac: Fica nahnevali články aj diskusia novinárov Daniša a Vagoviča na Facebooku

Kritizujete v ňom akúsi angažovanosť vydavateľstva Ringier Axel Springer SR v údajnej kampani proti SMERu-SD a jeho vláde.

Mýlite sa.

Vydavateľstvo Ringier Axel Springer je najväčšia multimediálna spoločnosť v strednej a východnej Európe. Ringier Axel Springer je zárukou slobody tlače, ale aj uvedomovania si zodpovednosti našej práce.

Vydavateľstvo je nezávislé. Nie sme vlastnení ani ovplyvňovaní finančnými skupinami, oligarchami či politikmi.

Toto je pre nás zásadné. Naši reportéri, komentátori, editori... nie sú angažovaní.

Vážený pán premiér, kritizujete našich komentátorov. Či už za nelichotivé hodnotenie práce Vašej vlády, alebo strany.

Rovnako však reagujú aj Vaši politickí rivali, o ktorých sme písali len nedávno, a ktorí rovnako reagovali na naše komentáre. V tejto súvislosti sa dokonca na sociálnej sieti objavila diskusia, či úmyselne nedegradujeme opozíciu. Či vlastne nepomáhame vláde, aby si volič v podstate nemal z čoho vybrať...

Zodpovedne môžem skonštatovať, že naše komentáre nepíšeme, aby sme ľudí smerovali k nejakému politickému krídlu. Nepripravujeme investigatívu, aby sme niekomu úmyselne znepríjemňovali život. Aby sme poškodzovali meno, znevažovali jeho prácu.

Nevytvárame realitu, neohýbame ju.

Opisujeme skutočnosť a komentujeme to, čo sa deje.

Pán premiér, píšete, že neprinášame riešenia, ako pomôcť Slovensku v zlých časoch, pričom Vaše vlády to robili a robia. Označili ste nás za protivládnych.

Ekonomickí a politickí analytici, či experti u nás pritom publikovali viacero článkov, kde jednoznačne navrhovali, ako v niektorých prípadoch postupovať, aby z toho mal prospech občan Slovenska.

Aktuality.sk nepíšu proti niekomu. Nepíšeme proti vláde, proti politickým stranám, proti finančným skupinám. My píšeme o niečom, o niekom.

Chápem, že ste nahnevaný z obsahu, ktorý prinášame, ale môžem Vás ubezpečiť, že budeme prinášať iba taký obsah, ktorý odzrkadľuje realitu.

Je prirodzené, že témy získavame aj od politikov. Našou úlohou je ich overovanie. Nikdy nebudeme hračkou na vybavovanie si účtov medzi politickými stranami.

Vážený pán premiér, Váš komentár sme zverejnili, pretože Vás rešpektujeme ako predsedu vlády a predsedu najsilnejšej strany.

Kritizujeme kroky Vašej vlády, keď je to opodstatnené. Dokážeme kritiku aj prijať, ale iba v prípade, že je legitímna.

Takto sa správa iba redakcia, ktorá má zodpovedného vydavateľa.

Médiá sú tu najmä preto, aby strážili demokraciu v štáte a informovali vo verejnom záujme.

Peter Bárdy

šéfredaktor Aktuality.sk

Hlavné Správy RTVS sa v čase krízy menia na teleshoping

V čase, keď sa neustále zvyšujú počty nakazených na COVID-19, na Slovensku dochádza k odhaľovaniu korupcie za milióny, v putách končia sudcovia a ľudia veria stále viac konšpiráciám, v RTVS to vyzerá ako keby ich spravodajský tím sedel na inej planéte, niekde uprostred uhorkovej sezóny, všetci sú šťastní, zdraví, zamestnaní, v politike sa nič nedeje – jednoducho nie je čím zaplátať priestor vo večerných hlavných správach a tak sa vyrábajú trvalky - reportáže, ktorými sa pláta priestor.

Navaľného prepustili z nemocnice, zverejnil status o tom, čím prešiel a čo bude robiť (FOTO)

Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného prepustili v utorok z berlínskej nemocnice.

Aké to je byť nevidiacim a nakupovať, si vyskúšal youtuber Malý Mišo (VIDEO)

„Nákupný asistent“ je ucelený koncept spoločnosti BILLA, ktorý pomáha nevidiacim a slabozrakým ľuďom nakúpiť si pohodlne a bez stresu. Projekt funguje vo vybraných predajniach po celom Slovensku a v rámci verejnej zbierky „Biela pastelka 2020“ si ho vyskúšal aj youtuber Malý Mišo.

V Turecku vyšetrujú podozrivé úmrtie novinára českého pôvodu

Turecká polícia vyšetruje úmrtie amerického novinára a filmára Andreho Vltcheka (57), ktorý zomrel v utorok ráno v Turecku počas cesty autom do Istanbulu.

Členka vedenia časopisu Charlie Hebdo musela kvôli hrozbám opustiť domov

Členka vedenia francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo musela minulý týždeň opustiť svoj domov kvôli vyhrážkam, ktoré polícia považovala za závažné.

Michal Havran už nie je obvinený za článok: Pošlite Kuffu do cirkusu

Publicista Michal Havran už nie je obvinený za článok s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu, ktorý vyšiel v júni 2018 v denníku SME. Trestné oznámenie podala advokátska kancelária Jána Čarnogurského mladšieho.

Vydavateľ Respektu sľúbil novému nezávislému maďarskému webu 200.000 eur

České vydavateľstvo Economia sľúbilo vznikajúcemu nezávislému maďarskému spravodajskému webu Telex.hu dar vo výške 200.000 eur. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Boris Kollár: Haščák mi dal veľmi peknú prednášku (VIDEO)

Predseda Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú besedu, kde sa vyjadroval k piatkovému stretnutiu so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO)

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.