Otvorený list šéfredaktora premiérovi Ficovi: Mýlite sa Foto: Aktuality.sk

Otvorený list šéfredaktora premiérovi Ficovi: Mýlite sa

26.11.2015 11:42 | Tlačové správy | Peter Bárdy, šéfredaktor Aktuality.sk

Nezvyknem reagovať z pozície šéfredaktora na kritiku, ale urobím výnimku.

Vážený pán premiér Robert Fico, dnes sme zverejnili Váš komentár.

Viac: Fica nahnevali články aj diskusia novinárov Daniša a Vagoviča na Facebooku

Kritizujete v ňom akúsi angažovanosť vydavateľstva Ringier Axel Springer SR v údajnej kampani proti SMERu-SD a jeho vláde.

Mýlite sa.

Vydavateľstvo Ringier Axel Springer je najväčšia multimediálna spoločnosť v strednej a východnej Európe. Ringier Axel Springer je zárukou slobody tlače, ale aj uvedomovania si zodpovednosti našej práce.

Vydavateľstvo je nezávislé. Nie sme vlastnení ani ovplyvňovaní finančnými skupinami, oligarchami či politikmi.

Toto je pre nás zásadné. Naši reportéri, komentátori, editori... nie sú angažovaní.

Vážený pán premiér, kritizujete našich komentátorov. Či už za nelichotivé hodnotenie práce Vašej vlády, alebo strany.

Rovnako však reagujú aj Vaši politickí rivali, o ktorých sme písali len nedávno, a ktorí rovnako reagovali na naše komentáre. V tejto súvislosti sa dokonca na sociálnej sieti objavila diskusia, či úmyselne nedegradujeme opozíciu. Či vlastne nepomáhame vláde, aby si volič v podstate nemal z čoho vybrať...

Zodpovedne môžem skonštatovať, že naše komentáre nepíšeme, aby sme ľudí smerovali k nejakému politickému krídlu. Nepripravujeme investigatívu, aby sme niekomu úmyselne znepríjemňovali život. Aby sme poškodzovali meno, znevažovali jeho prácu.

Nevytvárame realitu, neohýbame ju.

Opisujeme skutočnosť a komentujeme to, čo sa deje.

Pán premiér, píšete, že neprinášame riešenia, ako pomôcť Slovensku v zlých časoch, pričom Vaše vlády to robili a robia. Označili ste nás za protivládnych.

Ekonomickí a politickí analytici, či experti u nás pritom publikovali viacero článkov, kde jednoznačne navrhovali, ako v niektorých prípadoch postupovať, aby z toho mal prospech občan Slovenska.

Aktuality.sk nepíšu proti niekomu. Nepíšeme proti vláde, proti politickým stranám, proti finančným skupinám. My píšeme o niečom, o niekom.

Chápem, že ste nahnevaný z obsahu, ktorý prinášame, ale môžem Vás ubezpečiť, že budeme prinášať iba taký obsah, ktorý odzrkadľuje realitu.

Je prirodzené, že témy získavame aj od politikov. Našou úlohou je ich overovanie. Nikdy nebudeme hračkou na vybavovanie si účtov medzi politickými stranami.

Vážený pán premiér, Váš komentár sme zverejnili, pretože Vás rešpektujeme ako predsedu vlády a predsedu najsilnejšej strany.

Kritizujeme kroky Vašej vlády, keď je to opodstatnené. Dokážeme kritiku aj prijať, ale iba v prípade, že je legitímna.

Takto sa správa iba redakcia, ktorá má zodpovedného vydavateľa.

Médiá sú tu najmä preto, aby strážili demokraciu v štáte a informovali vo verejnom záujme.

Peter Bárdy

šéfredaktor Aktuality.sk

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.