Pravidlá volebného vysielania RTVS pre voľby do NR SR 2016

Zákon č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani a o zmene a doplnení zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákon o volebnej kampani") v ustanovení § 2 ods. 2 stanovuje, že volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov Slovenskej republiky a končí sa 48 hodín predo dňom konania volieb. Zákon o volebnej kampani taktiež v ustanovení § 12 odsek 1 hovorí, že vysielanie politickej reklamy je povolené v čase, ktorý sa začína 21 dní predo dňom konania volieb a končí sa 48 hodín predo dňom konania volieb.

V ustanovení § 14 ods. 1 Zákona o volebnej kampani sa stanovuje zákaz zverejňovania informácií o kandidujúcich subjektoch a to v čase 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň volieb až do skončenia hlasovania. Počas tejto doby je zakázané zverejňovať informácie o kandidujúcich politických stranách, kandidujúcich koalíciách politických strán, kandidátoch na prezidenta a kandidátoch na funkcie do orgánov územnej samosprávy v ich prospech, alebo neprospech v rozhlasovom vysielaní, v televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických publikáciách, neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve.

Hlavným poslaním Rozhlasu a televízie Slovenska je prispievať k realizácii Ústavou daného práva na slobodnú výmenu informácií. Podľa ustanovenia § 3 odsek 3 písm. a) a písm. b) zákona č. 532/2010 Z. z. o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „Zákon o Rozhlase a televízii Slovenska") tvoria programovú službu RTVS primárne spravodajské, publicistické, dokumentárne, dramatické, hudobné, športové, zábavné a vzdelávacie programy, programy pre deti a mládež a iné programy, ktoré sú založené na zásadách demokracie a humanizmu a poskytujú nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike i v zahraničí na slobodné utváranie názorov.

V súlade s ustanovením § 4 ods. 2 Zákona o Rozhlase a televízii Slovenska je Rozhlas a televízia Slovenska povinná chrániť a rešpektovať nezávislosť svojich programových pracovníkov a spolupracovníkov v súlade so Štatútom programových pracovníkov a spolupracovníkov Rozhlasu a televízie Slovenska zo dňa 19.5.2011 (ďalej len "Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS" alebo "Štatút").

Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS v bode 2.2. písm. e) hovorí: „Osobitnú pozornosť venuje Rozhlas a televízia Slovenska diskusným programom pred voľbami prezidenta Slovenskej republiky a voľbami do zastupiteľských orgánov Slovenskej republiky a Európskej únie všetkých stupňov. Podrobné pravidlá a časový harmonogram vysielania uverejní Rozhlas a televízia Slovenska v dostatočnom predstihu vzhľadom na termín volieb a platnú legislatívu."

Na základe vyššie spomenutého, doterajších skúseností, ale aj na základe dôsledného presadzovania hodnôt verejnoprávnosti sme sa rozhodli predložiť na rokovanie Rady RTVS projekt a pravidlá volebného vysielania RTVS pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky (ďalej len „NRSR") 2016, ktoré upravujú vysielanie rozhlasového a televízneho vysielania v predvolebnom období a v období volieb do NRSR 2016 (ďalej len „Pravidlá"). Projekt upravuje vysielanie tak, aby bola zabezpečená všestrannosť informácií a názorová pluralita v rámci všetkých programových služieb RTVS na základe ustanovenia § 16 ods. 2 písm. a) zákona č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 Z. z. o telekomunikáciách (ďalej len „Zákon o vysielaní a retransmisii"). V tejto súvislosti je RTVS podľa ustanovenia § 16 ods. 3 písm. b) povinná najmä „zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov; názory a hodnotiace komentáre musia byť oddelené od informácií spravodajského charakteru".

Na základe uvedeného bude RTVS v predvolebnom období, rovnako ako mimo neho, dbať na dodržiavanie Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, ako aj Etického kódexu programových pracovníkov a spolupracovníkov Sekcie spravodajstva športu a publicistiky RTVS pre správanie sa na sociálnych sieťach, Etického kódexu novinára Slovenského syndikátu novinárov, ku ktorému Sekcia spravodajstva, športu a publicistiky RTVS pristúpila na vlastnú žiadosť na začiatku roka 2013 a o prijatí ktorého informovala RTVS predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov listom zo dňa 14. januára 2013.

Vzhľadom na novú právnu úpravu, ktorá stanovuje pre RTVS povinnosti odo dňa uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov Slovenskej republiky (začiatok volebnej kampane), hoci v tomto čase ešte nie je známy počet zaregistrovaných kandidátnych listín, je potrebné upraviť príslušné aspekty pravidiel volebného vysielania dodatočne a síce v rámci dodatku k týmto Pravidlám, ktorý bude vydaný bezodkladne po oficiálnom oznámení počtu zaregistrovaných kandidátnych listín (najneskôr 40 dní pred voľbami).

I. Zákonné povinnosti RTVS

Práva a povinnosti RTVS v súvislosti s voľbami do NRSR sú upravené Zákonom o volebnej kampani, ale ustanovenia zákonov o rozhlase a televízii Slovenska, o reklame, prípadne o Vysielaní a retransmisii tým nie sú dotknuté, najmä čo sa týka všestrannosti informácií, názorovej plurality a podobne.

Podľa § 10 ods. 1 Zákona o volebnej kampani, Rozhlas a televízia Slovenska vyhradí na politickú reklamu najviac po 30 minút vysielacieho času pre kandidujúcu politickú stranu alebo kandidujúcu koalíciu politických strán. Tento čas však spolu nesmie presiahnuť viac ako desať hodín vysielacieho času na vysielanie politickej reklamy v rozhlasovom vysielaní a viac ako desať hodín vysielacieho času na vysielanie politickej reklamy v televíznom vysielaní.

Podľa § 10 ods. 2 Zákona o volebnej kampani, Rozhlas a televízia Slovenska vyhradí okrem času podľa predchádzajúceho odseku desať hodín vysielacieho času na diskusné programy v rozhlasovom vysielaní a desať hodín vysielacieho času na diskusné programy v televíznom vysielaní.

Zodpovednosť za obsah politickej reklamy nesú kandidujúce subjekty. RTVS zabezpečí na začiatku a na konci vysielania politickej reklamy jeho zreteľné označenie a oddelenie od ostatných programov a iných zložiek programovej služby odvysielaním oznamu, že ide o platené vysielanie. Politickú reklamu je zakázané vysielať v čase, ktorý je v rozhlasovom vysielaní a v televíznom vysielaní vyhradený na reklamu. Na čas poskytnutý na vysielanie politickej reklamy sa nevzťahujú obmedzenia časového rozsahu vysielanej reklamy podľa osobitného predpisu (Zákon o vysielaní a retransmisii).

Podľa ustanovia § 10 ods. 1 Zákona o volebnej kampani, nárok na vysielací čas sa musí uplatniť najneskôr päť dní pred začiatkom vysielania politickej reklamy, inak zaniká. RTVS rozdelí čas na politickú reklamu rovnomerne medzi kandidujúce politické strany a kandidujúce koalície politických strán tak, aby určením času vysielania nebola žiadna politická strana alebo koalícia politických strán znevýhodnená.

Podľa § 2 ods. 3 Zákona o volebnej kampani, činnosť iných subjektov ako politických strán, politických hnutí, koalícií politických strán a politických hnutí, kandidátov a tretích strán zaevidovaných Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán na podporu alebo v neprospech politických strán, koalícií politických strán a kandidátov sa v čase ustanovenom na volebnú kampaň zakazuje.

Každý, kto vedie volebnú kampaň podľa tohto zákona, je povinný zabezpečiť, aby odvysielaná politická reklama, zverejnená platená inzercia, zverejnené volebné plagáty a všetky ďalšie spôsoby vedenia volebnej kampane obsahovali údaje o objednávateľovi a dodávateľovi v rozsahu meno, priezvisko a obec trvalého pobytu, ak ide o fyzickú osobu, a názov a sídlo a identifikačné číslo organizácie, ak ide o právnickú osobu. To isté sa vzťahuje aj na prezentáciu predvolebných prieskumov a volebných prieskumov verejnej mienky, ktoré sú prezentované subjektom ktorý vedie volebnú kampaň. Pri vysielaní politickej reklamy v rozhlasovom vysielaní kratšej ako 30 sekúnd sa uvádza len údaj o objednávateľovi.

Ďalšie podrobnosti ohľadom rozdelenia času na politickú reklamu medzi jednotlivé kandidujúce subjekty bude predmetom dodatku Pravidiel, ktorý bude vydaný bezodkladne po oficiálnom oznámení počtu zaregistrovaných kandidátnych listín.

II. Diskusné relácie RTVS

Na základe Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS patria diskusné programy k základným pilierom služby verejnosti. Ich úlohou je ponúknuť poslucháčom a divákom hlavné názorové prúdy spoločnosti, menšinové postoje, alternatívne pohľady a ich vzájomné konfrontácie, ako aj kultúrne, spoločenské a umelecké trendy. Dramaturgia diskusných programov vždy vychádza z predpokladu, že na každý problém existujú viaceré názory a názorové strety. Z tohto hľadiska dostávajú jednotlivé názorové prúdy rovnomerný priestor vo vysielaní. V prípade, že nie je možné zabezpečiť názorovú vyváženosť, pristúpi dramaturgia k vysielaniu tzv. prázdneho kresla, kde úlohu kvalifikovaného oponenta zastúpi moderátor, pričom z jeho vystúpení nesmie byť zrejmý jeho občiansky a osobný postoj.

Hostí a témy diskusných programov zásadne vyberá Rozhlas a televízia Slovenska na základe nezávislej redakčnej úvahy. V rámci demokratickej súťaže politických strán a hnutí vo vysielaní diskusných programov nesmie byť zvýhodnená žiadna z nich. Priestor vo vysielaní dostávajú v závislosti od ich reálneho postavenia v politickom a spoločenskom živote. Ak niektorý z pozvaných hostí odmietne účasť v diskusnom programe, moderátor je povinný o odmietnutí a jeho dôvodoch informovať poslucháčov a divákov najmenej dvakrát, a to na začiatku a na konci diskusného programu. Vyváženosť programu musí byť zabezpečená aj uvádzaním argumentov, ktoré v diskusii nemajú zastúpenie. Moderátori diskusných programov sú povinní zachovávať nestrannosť a usilovať sa o otvorenú výmenu názorov diskutujúcich hostí.

RTVS bude aj pred voľbami do NRSR informovať verejnosť o dôležitých udalostiach spoločenského a politického života prostredníctvom svojich existujúcich diskusných relácií. V záujme vyváženosti však budú editori a dramaturgovia prísne posudzovať účasť kandidátov v týchto reláciách, ako aj účasť osobností, ktoré sa angažujú v prospech kandidátov alebo politických subjektov kandidujúcich vo voľbách do NRSR.

Relácie Správy a komentáre, O 5 minút 12, Z prvej ruky, K veci a Sobotné dialógy si zachovajú v predvolebnom období princíp vyváženosti názorového spektra, pričom programoví pracovníci budú prihliadať na verejný záujem; význam tej ktorej udalosti a informácie v kontexte aktuálneho diania; jej vplyv na obyvateľov SR; možnosť presadiť zámer v rámci kompetencií poslanca NRSR; ako aj na doterajší politicko-spoločenský význam kandidáta alebo kandidujúceho subjektu.

Predvolebné diskusie
Podrobnosti o predvolebných diskusiách budú predmetom dodatku, ktorý bude vydaný bezodkladne po oficiálnom oznámení počtu zaregistrovaných kandidátov.

III. Spravodajské a publicistické programy RTVS

RTVS je podľa ustanovenia § 16 ods. 3 písm. b) Zákona o vysielaní a retransmisii povinná najmä: „zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov; názory a hodnotiace komentáre musia byť oddelené od informácií spravodajského charakteru".

Na základe Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, Rozhlas a televízia Slovenska poskytuje poslucháčom, divákom a užívateľom komunikačných technológií informácie dôležité na všestrannú orientáciu a slobodné vytváranie názorov. Striktne pri tom rozlišuje medzi informáciou spravodajského charakteru (správa) a hodnotiacim úsudkom (komentár). Je neprípustné spájať alebo zamieňať tieto dva programové prvky vo vysielaní.
Rozhlas a televízia Slovenska si zakladá na faktickej presnosti a nestrannosti, založenej predovšetkým na zisťovaní a overovaní skutočnosti. Správa preto musí byť overená aspoň z dvoch vierohodných a navzájom nezávislých zdrojov, s výnimkou informácií, ktoré oficiálne sprístupnili štátne a verejné úrady a inštitúcie.

Rozhlas a televízia Slovenska je pri príprave a vysielaní spravodajských a publicistických programov nezávislá. Vylučuje sa zásah politických, ekonomických, spoločenských a iných lobistických skupín do ich prípravy a vysielania. Okrem organizačných štruktúr Rozhlasu a televízie Slovenska nemá nikto vplyv ani právo rozhodnúť o zaradení alebo nezaradení spravodajského a publicistického programu do vysielania.
Rozhlas a televízia Slovenska sa pri príprave a vysielaní spravodajských a publicistických programov striktne riadi princípom editovania a profesionálnou zodpovednosťou editorov. Editovanie a redigovanie jednotlivých príspevkov spravodajstva a publicistiky nie je cenzúrou.

Na základe uvedeného je zrejmé, že spravodajské aj publicistické programy majú dôležitú informačnú úlohu pred obdobím volebnej kampane, počas kampane ale aj počas volieb. Aj preto nie je možné udalosti zamlčať, no zároveň musí RTVS, ako aj programoví pracovníci a spolupracovníci RTVS zabrániť tomu, aby sa RTVS stala nástrojom propagácie ktoréhokoľvek kandidáta, či kandidujúceho subjektu, prípadne nástrojom na zverejnenie kompromitujúcich informácií o kandidátovi alebo kandidujúcom subjekte. Editori, vedúci vydania, redaktori, ale aj ostatní redakční pracovníci preto musia veľmi prísne vyhodnocovať pravdivosť a relevantnosť informácie, ktorá má byť v predvolebnom období zverejnená.

Samostatný prístup a hodnotenie si vyžadujú akcie (ako napríklad petície, demonštrácie a i.), ktorých skrytým významom môže byť podpora niektorého z kandidátov alebo kandidujúcich subjektov. Preto treba takúto skutočnosť dôsledne overiť.
Pri spracovaní spravodajských a publicistických informácií v predvolebnom období budú preto programoví pracovníci a spolupracovníci RTVS prihliadať na verejný záujem; význam tej ktorej udalosti a informácie v kontexte aktuálneho diania; jej vplyv na obyvateľov SR; možnosť presadiť zámer v rámci kompetencií poslanca NRSR; ako aj na doterajší politicko-spoločenský význam kandidáta alebo kandidujúceho subjektu.

IV. Prieskumy verejnej mienky

RTVS bude v predvolebnom období, v záujme objektívneho informovania a plnenia svojich povinností, využívať prieskumy verejnej mienky relevantných prieskumných agentúr, po vyhodnotení ich objektívnosti a relevantnosti.
Rozhlas a televízia Slovenska, Mlynská dolina, 845 45 Bratislava IP 62/2015

Na základe § 17 Zákona o volebnej kampani je v čase 14 dní predo dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov.

Pri každom uverejnenom volebnom prieskume je nutné poslucháča a diváka informovať o preferenciách všetkých kandidujúcich subjektov; názve agentúry, ktorá volebný prieskum realizovala; o období zberu informácií; počte respondentov a nevydávať výsledky volebných prieskumov za fakty, ale v súlade s dlhoročnou praxou informovať divákov s použitím výrazových prostriedkov, ktoré vyjadrujú neistotu zistení volebných prieskumov (napr. prieskum naznačuje, agentúra odhaduje a pod.)

V. Programoví pracovníci a spolupracovníci RTVS

Všetci programoví pracovníci a spolupracovníci RTVS sa musia zoznámiť s týmito Pravidlami počas volebnej kampane a dodržiavať ich. Sú povinní oboznámiť sa so zákonnými obmedzeniami, predovšetkým Zákonom o volebnej kampani, ale aj Zákonom o vysielaní a retransmisii a dodržiavať povinnosti, ktoré im z nich vyplývajú.

Rovnako ako mimo volebného obdobia, aj v období pred voľbami musia programoví pracovníci a spolupracovníci RTVS dodržiavať Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, ako aj Etický kódex novinára Slovenského syndikátu novinárov a ďalšie interné predpisy.

Počas volebnej kampane (a teda odo dňa uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov Slovenskej republiky) sú všetci programoví pracovníci a spolupracovníci RTVS povinní oboznámiť sa a dodržiavať interný predpis č. IP 38/2014 „Etický kódex programových pracovníkov a spolupracovníkov Sekcie spravodajstva športu a publicistiky RTVS pre správanie sa na sociálnych sieťach" publikovaný vo vestníku RTVS č. 32 dňa 20. 8. 2014.

V prípade podozrenia z konfliktu záujmov na základe Štatútu: „Konflikt záujmov nastáva už vtedy, ak môžu vzniknúť pochybnosti o nestrannosti osoby pripravujúcej program. Takéto pochybnosti vznikajú vtedy, ak osoba, ktorá program pripravuje, je so subjektom, o ktorom sa má informovať, spojená rodinným, pracovným, zmluvným, členským, priateľským alebo nepriateľským pomerom, alebo ak od tohto subjektu prijala alebo prijíma akékoľvek výhody a požitky, alebo sa iným spôsobom zúčastnila na jeho činnosti."

Programový pracovník a spolupracovník RTVS musí o podozrení informovať riaditeľa Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky, prípadne svojho priameho nadriadeného.
Za podozrenie na konflikt záujmov je možné považovať aj podieľanie sa programových pracovníkov a spolupracovníkov na propagácii kandidujúcich subjektov, na základe ktorého môžu vzniknúť pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti RTVS. Programový pracovník alebo spolupracovník musí o podozrení bezodkladne informovať svojho nadriadeného alebo riaditeľa Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky.

V prípade, ak sa programový pracovník RTVS rozhodne kandidovať vo voľbách do NRSR, bezodkladne upozorní svojho priameho nadriadeného alebo riaditeľa Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky, za účelom predchádzania konfliktu záujmov.
V takýchto prípadoch riaditeľ Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky v spolupráci s nadriadeným dotyčného programového pracovníka alebo spolupracovníka, prijme v prípade potreby nevyhnutné opatrenia, aby RTVS počas volebnej kampane poskytovala nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o voľbách do NRSR.

VII. Záverečné ustanovenia

Riadiaci zamestnanci RTVS oboznámia programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS s týmito Pravidlami. Porušenie týchto Pravidiel bude považované za porušenie pracovnej disciplíny s možnosťou vyvodenia dôsledkov na základe príslušných ustanovení Zákonníka práce. Porušenie týchto Pravidiel externými spolupracovníkmi RTVS sa považuje za porušenie zmluvy a zakladá možnosť vyvodiť sankcie finančného charakteru, prípadne okamžité skončenie spolupráce.
Pravidlá sú doplnkom právnych predpisov a Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS a predstavujú interný predpis RTVS.

Tieto Pravidlá prerokovala Rada RTVS a vzala ich na vedomie uznesením číslo 124/2015 dňa 22. októbra 2015. Vyjdú ako smernica GR RTVS a budú zverejnené na webstránke RTVS (www.rtvs.sk alebo www.rtvs.org) a vo vestníku RTVS, účinnosť nadobudnú dňom vyhlásenia volieb do NR SR rozhodnutím predsedu NR SR.

V prípade nepredvídaných okolností, ktoré prinútia RTVS zmeniť koncept predvolebného vysielania, bude RTVS bezodkladne informovať o zmene Radu RTVS, ako aj kandidujúce subjekty.
Na účely týchto Pravidiel sa za kandidujúce subjekty považujú nielen osoby uvedené na kandidátnej listine zaregistrovanej Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ale aj subjekty zreteľne prejavujúce svoj úmysel kandidovať vo voľbách do NRSR.

Tieto Pravidlá budú primerane doplnené dodatkom bez zbytočného odkladu po oficiálnom oznámení počtu zaregistrovaných kandidátnych listín.