Týždeň slovenského filmu otvorí film Stanko

 

 

Už v pondelok 11. apríla sa v bratislavskom Kine Lumière začne prehliadka Týždeň slovenského filmu, ktorá predstaví domácu tvorbu minulého roka. V slovenskej premiére ju otvorí nový slovenský film Stanko režiséra Rasťa Boroša. Prehliadka ponúkne 21 dlhometrážnych a 6 krátkych minuloročných filmov, počas nej sa uskutočnia aj odborné panely a workshopy s Michalom Kollárom a Ivetou Grófovou. Prehliadka potrvá do nedele 17. apríla a po jej skončení sa výber filmov presunie do piatich slovenských miest.

Otváracím filmom prehliadky je súčasný príbeh Stanko režiséra Rasťa Boroša, ktorý v žánri tragikomickej roadmovie hovorí o priateľstve a univerzálnom pute medzi dvoma ľuďmi z okraja spoločnosti. Film je inšpirovaný príbehom reálnych ľudí a na prehliadke pôjde o jeho prvé domáce uvedenie. „Počas Týždňa slovenského filmu budú mať diváci možnosť vidieť domácu tvorbu, ktorá sa v takejto kompletnej podobe nikde inde neobjavila. Slovenské filmy vo viacsálových kinách sú totiž skôr výnimkou než pravidlom," hovorí Miro Ulman, programový dramaturg podujatia. Podľa neho prehliadka na ploche siedmich dní ukáže pestrosť a rôznorodosť slovenskej filmovej tvorby. „Väčšinu produkcie nedávno tvorili sociálne drámy, no v posledných rokoch je tvorba žánrovo pestrejšia. Medzi filmami vyrobenými v minulom roku nájdeme nielen drámy, ale aj psychologický triler, komédie, rozprávky, dokumenty, detský muzikál i rôzne žánrové fúzie."
V programe prehliadky je viacero dokumentov, približujúcich rôzne domáce osobnosti. Reprezentujú ich filmy Anton Srholec režisérky Aleny Čermákovej, Posledný portrét o fotografovi Yurim Dojcovi od režisérky Katye Krausovej, RYTMUS sídliskový sen od Mira Drobného alebo dokument s inscenovanými pasážami Očami fotografky, ktorý o slovenskej fotografke Zuzane Mináčovej nakrútil jej syn Matej. Premietnu sa aj dobrodružné dokumenty Suri Pavla Barabáša a Akceptácia Jaroslava Matouška, tiež Farby piesku od Ladislava Kaboša a dokumentárna esej Čakáreň režiséra Pala Korca.
Hraná tvorba je žánrovo rôznorodá. Prehliadka uvedie urbánnu drámu Čistič režiséra Petra Bebjaka, komédiu Vojtech od Viktora Csudaia, koprodukčné filmy českých režisérov Wilsonov Tomáša Mašína, Domácí péče Slávka Horáka a rozprávku Sedem zhavranelých bratov od Alice Nellis. Rozprávkový žáner reprezentujú aj filmy Johankino tajomstvo režiséra Juraja Nvotu a hraný film s hudobnými pasážami pre deti Spievankovo 5: O povolaniach Diany Novotnej.

Minuloročná animovaná tvorba je zastúpená celovečernými filmami Lokalfilmis Jakuba Kronera, Malý Pán Radka Berana a Malá z rybárne Jana Baleja, doplnená bude krátkymi snímkami Kovbojsko, Hviezdny taxík, Braček Jelenček, Mila Fog, Dýchať síru a Duch mesta. Prehliadku uzatvárajú úspešné hrané debuty dvoch dokumentaristov Eva Nová Marka Škopa a Koza Ivana Ostrochovského, ktoré sú s ohľadom na počet nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti favorizovanými filmami. Záverečným filmom prehliadky je stredometrážny dokument 5. október, ktorý o svojom bratovi, čakajúcom na operáciu, nakrútil kameraman a fotograf Martin Kollár. Film mal svetovú premiéru na nedávnom MFF Rotterdam a na Týždni slovenského filmu bude uvedený na mimoriadnej projekcii.
„Napriek tomu, že uvádzame filmy, ktoré boli v distribúcii už vlani, ukázalo sa, že lákadlom je osobná účasť tvorcov a hercov na projekciách. Presvedčil som sa, že to rovnako funguje aj na podobných národných prehliadkach v zahraničí a verím, že tomu tak bude aj u nás. Viaceré filmy uvedú tvorcovia, ktorí budú diskutovať s divákmi," hovorí Miro Ulman. Súčasťou prehliadky budú aj tri odborné diskusie s hodnotením minuloročných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov a dva workshopy Michala Kollára, režiséra úspešného detektívneho filmu Červený kapitán podľa knižného fenoménu Dominika Dána, a Ivety Grófovej, ktorá aktuálne dokončuje filmovú adaptáciu knihy Moniky Kompaníkovej Piata loď. V spolupráci s autorskou spoločnosťou LITA sa počas podujatia uskutoční aj diskusia na tému úpravy audiovizuálneho diela v novom autorskom zákone. Spoločenským vrcholom celého podujatia bude slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré sa uskutoční v sobotu 16. apríla 2016 a o 20.25 hod. ho odvysiela RTVS na Jednotke.

Vstupné na Týždeň slovenského filmu v Kine Lumière je 1,50 €. V predaji je aj permanentka (10 vstupov za 10 €), ktorú si je možné zakúpiť v pokladni Kina Lumière a na https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=22133. Po skončení bratislavskej prehliadky sa výber filmov presunie do Nitry (Kinoklub Tatra), Žiliny (Stanica Žilina-Záriečie), Košíc (Kino Tabačka), Banskej Bystrice (FK v Múzeu SNP) a do Martina (Mestská scéna).